Zelf helmduiken

helmduiken met de Siebe Gorman duikhelm bij DuikTeam IJmondDuikTeam IJmond beschikt over een grote collectie duikhelmen en duikmaskers. Duiken met deze duikhelmen en duikmaskers is totaal anders dan de normale sportduiker is gewend. Vaak zijn dergelijke uitrustingen buiten het bereik van de sportduiker. Bij DuikTeam IJmond is het echter mogelijk om wel te duiken met dit soort uitrustingen te kunnen helmduiken.

 

Algemene informatie over het helmduiken bij DuikTeam IJmond is hier te vinden.

 

 


De mogelijkheden

In principe bestaan er drie mogelijkheden om te helmduiken bij DuikTeam IJmond. Namelijk:

 • Helmduiken op locatie bij DuikTeam IJmond in IJmuiden.
 • Helmduiken op zandeiland 4 in Vinkeveen
 • Hemduiken op een overige locatie.

Helmduiken in IJmuidenhelmduiken met de AH3 duikhelm bij DuikTeam IJmond

Helmduiken in IJmuiden wordt gedaan in het Noordzeekanaal. De helmduikers worden eerst ontvangen in het clubhuis van DuikTeam IJmond voor een bakje koffie. Daarna vertrekt iedereen richting de duik locatie. Dit is ongeveer 3 minuten bij het clubhuis van DuikTeam IJmond vandaan. Op de duik locatie zijn de diverse duikhelmen en duikmaskers al opgebouwd en gereed voor gebruik. Vanaf 10 uur kan er gedoken worden. Op de duik locatie is ook het duik schip de Nehalennia van DuikTeam IJmond aanwezig (Het kan voor komen dat de Nehalennia bij goed weer op zee is). Mocht het zo zijn dat het veel regent, dan kan er in de Nehalennia tussen de duiken door geschuild worden.

Het zicht in het Noordzeekanaal varieert maar is over het algemeen zo een 3 meter. Met name aan het einde van de dag als er veel helmduikers over de bodem hebben gelopen zal het zicht minder zijn.


Helmduiken op zandeiland 4 in VinkeveenHelmduiken met de kirby Morgan duikhelm bij DuikTeam IJmond

Helmduiken op zandeiland 4 is ook mogelijk. Helmduiken op deze locatie is altijd een aangename bezigheid. Het zicht in Vinkeveen is minimaal 10 meter en dus eigenlijk altijd zeer goed. Daarnaast is de bodem van zand en daarom laat de helmduiker geen stofwolk achter voor diegene die na hem/haar komt.

 

Veel van het mooiere beeldmateriaal van onze helmduik en maskerduik uitrusting is gemaakt in Vinkeveen. Mocht het zo zijn dat het regent dan is er geen gelegenheid tot schuilen.


Helmduiken op een andere locatieHelmduiken met de kirby Morgan duikhelm bij DuikTeam IJmond

Helmduiken is overal mogelijk. DuikTeam IJmond heeft op vele locaties in Nederland gedoken met de helmduik uitrusting. Daarnaast kan er ook gedoken worden in Duitsland, België of Luxemburg.

 

Om te kunnen duiken op een andere locatie moet er aan de volgende eisen voldaan worden:

 • De locatie moet bereikt kunnen worden door een bus met aanhanger
 • De helmduiker moet het water in kunnen lopen of er moet een robuuste trap aanwezig zijn om de helmduiker te water te laten
 • Er moet voldoende ruimte (minimaal 25 vierkante meter) aanwezig zijn om het materiaal te kunnen plaatsen.

 

 

 


Hoe ziet zo een duikdag er uitHelmduiken met de Siebe Gorman duikhelm bij DuikTeam IJmond

Een groep helmduikers komt helmduiken bij DuikTeam IJmond. De helmduikers worden begeleidt door een groep van 6 ervaren en gespecialiseerde begeleiders van DuikTeam IJmond. De begeleiders zorgen er voor dat de helmduikers en maskerduikers worden aan- en uitgekleed.

Over het algemeen zijn er twee duikers tegelijkertijd bezig met één van de duikhelmen of duikmaskers. De overige mensen van de groep kunnen kijken naar de helmduikers of met een eigen uitrusting een duik maken.

Er wordt over het algemeen gedoken van 10:00 tot 16:00. Gedurende deze tijd mag iedereen van de groep zonder beperking gebruik maken van de duikhelmen en duikmaskers.

 


De duikhelmen en duikmaskersHelmduiken met de kirby Morgan duikhelm bij DuikTeam IJmond

Er wordt in ieder geval met de volgende duikhelmen en duikmaskers gedoken:

 • Helmduiken met de originele Siebe Gorman duikhelm              
 • Helmduiken met de AH3 duikhelm. (moderne versie)         
 • Helmduiken met de Kirby Morgan 37, met helmlamp                          
 • Maskerduiken met de Kirby Morgan 18
 • Maskerduiken met de Exo 26. (Brandweer masker)

 

 


Eigen duikuitrustingHelmduiken met de kirby Morgan en Siebe Gorman duikhelm bij DuikTeam IJmond

Om te kunnen helmduiken en maskerduiken met bepaalde typen duikhelmen duikmaskers is een eigen duikuitrusting noodzakelijk. In onderstaande lijst is te vinden wat de duiker zelf moet meebrengen:

 • Siebe Gorman: Niets
 • AH3: Niets
 • Kirby Morgan 37: Volledige uitrusting
 • Kirby Morgan 18: Volledige uitrusting
 • Exo 26: Volledige uitrusting.

 


Helmduiken en aantal deelnemers

Helmduiken kost veel tijd. De helmduiker wordt door twee mensen aangekleed en na de duik door twee mensen weer uitgekleed. Helmduiken wordt alleen gedaan voor een groep duikers. Het is helaas niet mogelijk om op individuele basis te komen helmduiken. Een duik met een helmduik uitrusting duurt ongeveer 30 minuten (inclusief aan- en uitkleden). Langer duiken is natuurlijk mogelijk maar gaat over het algemeen ten kosten van de duik tijd van de mede-duikers. Het is daarom aan te raden de groep niet groter te maken dan 10 tot 12 personen.
 


BrevetteringDe helmduiker van DuikTeam IJmond onder water

Om te mogen helmduiken en maskerduiken is de juiste brevettering vereist. Namelijk:

 • Siebe Gorman duikhelm - 1 sters CMAS brevet of vergelijkbaar brevet
 • Overige helmen en maskers - 2 sters CMAS brevet of vergelijkbaar brevet.

Kosten

De kosten voor het helmduiken is sterk afhankelijk van de wensen van de duikers en de locatie van het helmduiken. Op locatie in IJmuiden helmduiken is goedkoper dan op andere locaties duiken. De prijs wordt hoger naar mate de afstand groter wordt.

Detaillering over de prijs kan hier aangevraagd worden. Er wordt altijd een groepsprijs afgegeven ongeacht het aantal duikers.


Veiligheid
Tijdens het helmduiken en maskerduiken zorgt het helmduikteam van DuikTeam IJmond dat er zuurstof aanwezig is. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid blijft echter bij de helmduiker zelf. De helmduiker zal zelf moeten zorgen voor een valide duikbrevet en geldige duikkeuring. Daarnaast wordt ook tijdens het helmduiken het buddy systeem gehanteerd. De duikers in een groep zullen zelf moeten zorgen dat een helmduiker onderwater begeleidt wordt door een normale sportduiker uit hun groep.


Meest gestelden vragen over het zelf helmduikenDames gaan helmduiken met het Siebe Gorman pak van DuikTeam IJmond

 • Is er een duik vergunning nodig om te duiken op zandeiland 4 in Vinkeveen?
  Ja er is een duik vergunning nodig. Iedere duiker is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen vergunning. Als er gedoken wordt in IJmuiden is er geen duikvergunning nodig.

 

 • Hoe zit het met de catering?
  In principe wordt er niet gezorgd voor catering. Als er gedoken wordt op de locatie van DuikTeam IJmond, dan kan er aan boord van de Nehalennia gezorgd worden voor catering. Dit is een meerprijs.

 

 • Hoe zit het met de betaling?
  De betaling moet vooraf voldaan worden aan DuikTeam IJmond.

 

 • Kan er worden geannuleerd?
  Bij het helmduiken komt veel materiaal en tijd kijken. Dit vergt de nodige voorbereidingen. Als er tot vier weken van te voren wordt geannuleerd dan zijn er geen kosten. Bij annuleren binnen vier weken van het evenement zal de helft van het totaalbedrag in rekening gebracht worden.

 

 • Kan er op locatie ook gewoon gedoken worden?
  Ja, op locatie kan er tussen de helmduiken en maskerduiken gewoon gedoken worden. Alleen op zandeiland 4 is het mogelijk om een fles te laten vullen.

 

 • Wanneer kan het helmduiken worden gedaan?
  Zelf helmduiken begint op 1 mei en stopt op 30 september.

 

 • Wat is de maximale duik diepte?
  De maximale duik diepte voor een helmduiker is 10 meter. Vanwege de lengte van de luchtslang wordt deze diepte meestal niet gehaald.

 

 • Kunnen dames ook helmduiken?
  Helmduiken kan ook uitstekend door dames gedaan worden. Door de jaren heen hebben al veel dames een duikje in het helmduikpak gemaakt.

 

 • Is helmduiken zwaar?
  De totale helmduik uitrustig weegt 75 kilo. Dit laatste loodblokken worden vlak bij de waterkant omgehangen om het zo makkelijk mogelijk te maken voor de helmduiker. Onderwater is de helmduiker gewichtloos.

 

 • Kan de helmduiker praten met de oppervlakte?
  Ja. Alle duikhelmen zijn voorzien van communicatie. De helmduiker kan praten met de duikleider aan de oppervlakte.

 

 • Hoe zit het met klaren?
  In iedere duikhelm bevindt zich een klem om de neus tegen aan te zetten om te klaren. Er is desgewenst ook een neusklem aanwezig.

 

 • Is helmduiken eng?
  Dit verschilt per persoon. De meeste mensen kunnen prima helmduiken. Helemaal omdat er gecommuniceert kan worden met de duikleider. De helmduiker is dus nooit helemaal "alleen" onderwater. Het is verstandig dat mensen die claustrofobisch zijn, niet gaan helmduiken. Overigens kan de helmduiker op ieder moment aangeven dat hij/zij wil stoppen. Dit kan al tijdens het aankleden.