duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond

U bent hier

Feed-aggregator

She’s back! Publieksfavoriet Nancy van Olffen

Duiken in beeld - za, 06/02/2016 - 16:09

Voor een uurtje maakte zij plaats voor een andere fotograaf, maar ze is terug!

Met grote meerderheid is de publieksfavoriet van vandaag de foto van de vuurworm van Nancy van Olffen.
Gedurende een uur werd zij vervangen voor de foto van een manta van Els van den Borre. Na de nieuwe stemronde is zij echter terug! Opnieuw kozen de bezoekers van de Duikvaker haar foto als beste van de expositie. Om 17 uur geeft de vakjury haar oordeel over de nog hangende foto’s van deze dynamische fotowedstrijd.
Vinden zij Nancy’s foto ook de mooiste?

Het bericht She’s back! Publieksfavoriet Nancy van Olffen verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Categorieën: Duiknieuws

We hebben een nieuwe publieksfavoriet!

Duiken in beeld - za, 06/02/2016 - 15:22

De interactieve fotowedstrijd van Duikeninbeeld heeft een nieuwe publieksfavoriet! Na de stemronde van afgelopen, maakte de foto van Nancy van Olffen plaats voor een nieuwe favoriet.

Al enkele uren was de foto van de vuurworm van Nancy van Olffen de favoriet van het publiek.
Na de stemronde van 14 tot 15 uur, bleek de vuurworm het stokje door te geven aan de manta van Els van den Borre.
De foto van Els is hiermee de nieuwe publieksfavoriet.
Om 17 uur gaat de vakjury haar mening geven over de nog hangende foto’s van deze expositie. Hebben zij dezelfde mening als het publiek? Zijn de foto’s van Nancy van Olffen en Els van den Borre favoriet? Of kijkt de vakjury naar andere dingen dan de bezoekers van Duikvaker?

Het bericht We hebben een nieuwe publieksfavoriet! verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Categorieën: Duiknieuws

Duikvaker 2016 is vliegend van start!

Duiken in beeld - za, 06/02/2016 - 14:09

De eerste dag van Duikvaker in Houten is in volle gang. Met een grote diversteit aan stands, van leveranciers, duikmerken, duikscholen en nog veel meer.

De jaarlijkse Duikvaker vindt ook dit jaar plaats in de Expo in Houten. Met eer dan 100 exposanten is hier voor iedere duiker iets te beleven.
Natuurlijk is het ook ontzettend gezellig om met zoveel enthousiaste duikers bij elkaar te zijn.

Op de stand van Duikeninbeeld is van alles te beleven. Ieder half uur begint er een nieuwe thematafel over zeer diverse onderwerpen, van materiaalpech, tot fotografie voor beginners en fotobewerking voor gevorderden. Van zeenaaktslakken tot duiken met scooters: verschillende experts organiseren een thematafel op onze stand, waar je met al je vragen terecht kunt. Schuif eenvoudig en en steek wat op van het onderwerp dat jou interesseert!

Ook de fotowedstrijd trekt dit jaar veel bezoekers. Ieder uur kun je je stem uitbrengen op de mooiste foto. De foto’s met de minste stemmen worden verwijderd, waarna een nieuwe stemronde start.
Hangt jou foto ertussen? Of wil je nog mee doen? Dat kan! Neem een usb-stick met je foto mee en de foto wordt hier ter plaatse uitgeprint.
Wil je niet mee doen met de wedstrijd, maar wel graag een grote print van één van jouw foto’s? Dat kan natuurlijk ook! Ook op zondag kun je nog foto’s laten printen, dus zoek een mooie foto uit en hij kan komende week al thuis aan de muur hangen!

De foto van een vuurworm van Nancy van Olffen is al enkele uren publieksfavoriet. Zal dat komende uren nog zo blijven? En welke foto krijgt dan de beste beoordeling van de vakjury?
Dat wordt aan het einde van de middag, om 17.30 uur bekend gemaakt op de stand van Duikeninbeeld.

Op zaterdag 6 februari is de Duikvaker geopend tot 18 uur.
Op zondag 7 februari is de Duikvaker geopend van 10 tot 17 uur.

Was je vandaag niet in de gelegenheid om langs te komen? Kom zondag gezellig langs! Ook morgen weer veel sprekers, thematafels en natuurlijk een geheel nieuwe ronde van de fotowedstrijd!
De kosten van de print zijn 35 euro.

Het bericht Duikvaker 2016 is vliegend van start! verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Categorieën: Duiknieuws

AquaCam.nl is nieuwe importeur van Isotta onderwaterbehuizingen

Duiken in beeld - za, 06/02/2016 - 10:03

Op de openingsdag van Duikvaker kondigt AquaCam.nl aan te gaan samenwerken met het Italiaanse merk Isotta.

«Wij zijn erg blij dat AquaCam.nl importeur is geworden van Isotta voor Nederland en België,» aldus Jos Broere. «Vanaf vandaag voeren wij de gehele productrange van Isotta. Tijdens Duikvaker zullen wij de verschillende producten samen met de fabrikant aan de Belgische en Nederlandse duikers tonen.

Isotta, merk met een mooie geschiedenis
Het merk Isotta is niet nieuw. Het familiebedrijf Isotecnic maakt al meer dan 45 jaar apparatuur voor onderwaterfoto- en videografie waarop vol trots “Made in Italy” pronkt. In het assortiment vind je niet alleen behuizingen, maar ook een zeer uitgebreide range aan randapparatuur, zoals bijvoorbeeld poorten en flitsarmen. «De producten kenmerken zich door een degelijke uitvoering, ze worden niet voor niets door veel Italiaanse wedstrijdfotografen gebruikt», vertelt Jos lachend. «Ik nodig iedereen dan ook van harte uit om de producten zelf uitgebreid te komen bekijken.»

Het bericht AquaCam.nl is nieuwe importeur van Isotta onderwaterbehuizingen verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Categorieën: Duiknieuws

Reportagewedstrijd 2016 – Jouw ticket naar Bonaire?

Duiken in beeld - za, 06/02/2016 - 09:57

Klim in de pen! Zoek je mooiste foto’s of die van je buddy uit! En doe alleen of samen mee aan de Reportagewedstrijd 2016. De winnaar wint een reis voor twee personen naar Bonaire en mag daar een serie reportages maken.

In 2008 en 2011 organiseerde DuikeninBeeld ook al de Reportagewedstrijd en dat leverde prachtige reportages op over tal van onderwerpen, in binnen- en buitenland. De laatste editie werd gewonnen door Peter de Maagt met zijn ‘Baitball of Fire’.

Baitball of Fire. Foto: Peter de Maagt

En nu is het tijd voor de editie 2016! Dit jaar kun je opnieuw verhalen compleet met foto’s en eventueel een filmpje insturen. En weer maak je kans op een reis voor twee personen naar Bonaire waar je voor DuikeninBeeld.tv een serie reportages gaat maken, die natuurlijk gepubliceerd zullen worden op de leukste website voor en door duikers.

Een reportage bestaat uit verhaal en foto’s, en eventueel extra nog een film. Je mag het alleen doen, maar het hoeft niet: de beste schrijvers zijn lang niet altijd goede fotografen, en dat geldt andersom ook! Bovendien is het ook leuk om het samen te doen. Je kunt altijd via een reactie onder dit bericht of beter nog via de DuikeninBeeld-pagina op Facebook een oproep doen voor een fotograaf of auteur.

Waar je reportage over gaat? Dat laten we aan jou over. Zo lang de rode draad maar duiken en/of de onderwaterwereld is, waar ook ter wereld. Het is jouw reportage!

Bonaire
De Reportagewedstrijd 2016 wordt georganiseerd door DuikeninBeeld samen met het Bonaire Toeristenbureau en La Pura Vista, die ook de prijs sponsoren. Wat overigens niet betekent dat je inzending over Bonaire moet gaan; nee, alle hoeken van de wereld zijn toegestaan.
De hoofdprijs is een achtdaagse reis naar Bonaire voor twee personen, inclusief vlucht, accommodatie, duikpakket en huurauto.

Hoe en wanneer
Je kunt inzenden tot 15 december 2016. Je mag met maximaal vijf reportages meedoen!
Klik hier voor de spelregels.

Succes en vooral veel plezier!

             

Het bericht Reportagewedstrijd 2016 – Jouw ticket naar Bonaire? verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Categorieën: Duiknieuws

REEFolution – een revolutie in koraal- en visproductie

Duiken in beeld - vr, 05/02/2016 - 16:56

De stichting REEFolution is begonnen koraalriffen te bouwen en te restaureren Afrika, met én voor lokale vissers. Daarmee wordt een revolutionaire brug geslagen tussen de vissers enerzijds en natuurbeschermers en duiktoerisme anderzijds. Het gezamenlijke einddoel is méér koraalrif en méér vis voor iedereen.

Dat meer koraal ook meer vis betekent is een natuurlijk gegeven voor sportduikers. Zij zien met eigen ogen hoe gezonde koraalriffen synoniem staan voor vis, …veel vis. Zij zien ook dat een koraalrif bescherming biedt aan de volwassen vis en hun jongen. Dat je daar zuinig op moet zijn is helaas nog lang geen logica voor iedere lokale visser. Op veel plekken in Afrika en Azië wordt nog met dynamiet gevist. Alle vis gaat dan dood en al het andere leven inclusief koraalrif wordt vernietigd. Vissers gebruiken netten met te kleine mazen en ondermaatse vis wordt niet teruggegooid. Je kunt immers niet zonder vis naar huis komen als je thuis de kinderen moet voeden.

Duurzaam koraalrifbeheer
De stichting REEFolution gaat eraan bijdragen om de belangrijkste inkomstenbronnen van bewoners van kustgebieden bij koraalriffen, visserij en toerisme, zeker te stellen op de langere termijn. Om de lokale vissers meer bewust te maken van hun belang bij gezonde koraalriffen wordt vissers een kort opleidingstraject aangeboden (inclusief een duikopleiding en  een training over beheer van visstanden en andere natuurlijke hulpbronnen). Daarop kan een baan volgen als koraalkweker. Op korte termijn hebben zij daarmee alternatieve inkomsten. Met hulp van deze vissers en andere betrokkenen zullen bestaande riffen gerestaureerd en nieuwe riffen gebouwd worden. Op de lange termijn streeft Stichting REEFolution naar duurzaam beheer en gebruik van deze riffen, door zowel duikers als vissers.

Projectpartner Wageningen Universiteit|
Wageningen Universiteit & Research (WUR) speelt een heel belangrijke rol als projectpartner van Stichting REEFolution. Koraalonderzoeker Ronald Osinga en een team van studenten werken op de projectlocaties niet alleen aan optimalisatie van het kweekproces maar ook aan revolutionaire ideeën om de koraal-­ en visproductie structureel te gaan verbeteren in derdewereldlanden. Ook sociaal-­culturele aspecten zullen bestudeerd moeten worden om uit te vinden hoe de lokale bevolking uiteindelijk haar koraalriffen én visstand zelf beter kan gaan beheren. In dit project hebben lokale bevolking, natuurbeschermers én toerisme één gemeenschappelijk  belang.

Koraalkweek gestart in Kenia
REEFolution is vorig jaar in het zuiden van Kenia al praktisch gestart met een eerste project. Sinds augustus worden op verschillende locaties in de zee diverse soorten koraal gekweekt. Deze locaties zijn in en nabij het Kisite Marine Park tegen de grens van Tanzania. De uitvalsbasis is duikcentrum Pilli Pipa in het kleine vissersdorp Shimoni. Deze plaats ligt ongeveer halverwege een langgerekt kustrif dat zich uitstrekt langs een groot deel van de Oost-­Afrikaanse kust voorbij Tanzania naar het zuiden tot ver in Mozambique. Na het Great Barrier Reef in Australië is dit het langste koraalrif ter wereld. In een land als Tanzania is natuurbescherming en duiktoerisme veel minder ontwikkeld dan in Kenia. Misschien wel juist daardoor wordt er daar nog dagelijks met dynamiet gevist. REEFolution hoopt ook in Tanzania en andere landen projecten te kunnen opstarten in de toekomst.

Fondsenwerving
Het bestuur van de stichting werkt belangeloos. Om de projecten die de stichting ondersteunt te financieren zal een beroep worden gedaan op natuurbeschermingsfondsen, de toeristenindustrie, de duikwereld en alle mensen die de lokale bevolking én de natuur willen helpen om gezonde koraalriffen te creëren en meer vis te produceren.

Lancering
Stichting REEFolution volgt op Team Reefolution, een groep studenten van Wageningen Universiteit die in 2015 een crowdfunding-­wedstrijd deden ten behoeve van Coral Gardening. Dit is een stichting met een vergelijkbaar doel dat is gestart met het bouwen van een koraalrif in Thailand. REEFolution en CoralGardening willen gaan samenwerken om hun gemeenschappelijke visies zo breed mogelijk uit te dragen.

Op de DUIKVAKER duikbeurs in Houten wordt a.s. zaterdag 6 februari om 11:00 officieel het startschot gegeven aan Stichting REEFolution door de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). Aansluitend zal Ronald Osinga een presentatie geven met de titel “Waarom Stichting REEFolution?”, waarin hij ook zijn revolutionaire visie op een koraalrif van de toekomst zal delen;; het klimaatbestendige koraalrif.

Het bericht REEFolution – een revolutie in koraal- en visproductie verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Categorieën: Duiknieuws

De nieuwe Duikersgids. Verrassend duiken in 2016

Duiken in beeld - vr, 05/02/2016 - 16:37

DUIKERSGIDS 12 is uit! De gids bevat een record aantal nieuwe duikstekken. De meest opvallende? Een stek met een enorm kunstwrak, duiken tussen meervallen met 10 meter zicht, indoor duiken met 2000 tropische vissen, een nieuwe plas met de potentie van een echte duikplaats, duiken in een Rotterdamse gracht en nog veel meer. Ook interessant zijn Transfo Duiktank, Boomkil, Windgat en enkele juweeltjes in Overijssel, Gelderland en Duitsland. De Duikersgids is voor het eerst verkrijgbaar op Duikvaker! 

 

Met de nieuwe Duikersgids kun je alle kanten op. Of je nu houdt van zoet water, zout water, wrakduiken of indoor duiken. Voor dat laatste moet je dit jaar overigens in België zijn. Naast NEMO33 komt er in België een nieuw indoor duikparadijs, waar je in acht themazones duikt tussen 2000 kleurrijke zoetwatervissen. Ook nieuw in België – en reeds open – is Transfo Duiktank. Een echte leslocatie die de grens tussen binnen- en buitenwater perfect overbrugt. Overigens opent NEMO33 volgend jaar ook een buitenwaterlocatie in de vorm van een duikgroeve.

Duikstek voor wrakduikers
Ken jij een goede stek voor wrakduikers? Zoals gezegd, we hebben er eentje gevonden! Er zijn goede (trainings)faciliteiten en er ligt een enorm kunstwrak dat uitstekend geschikt is voor een funduik of een wrakduik specialty. Ga je meer voor vissen, planten, kleiformaties en goed zicht? Dan moet je absoluut in ons nieuwe juweeltje in Gelderland zijn. En wat is voor jou de mooiste duikstek van de Oosterschelde? De Zeelandbrug of toch de Bergse Diepsluis? Je stelt je mening bij na een bootduik op het ongerepte Boomkil of het verrassende Windgat.

Potentieel echte duikplaats
En hoe zit het nu met die plas die de potentie heeft een echte duikplaats te worden? Het beheer is goed geregeld. Het zicht is maximaal twaalf meter en de onderwaterwereld ontwikkelt zich fraai. Daarnaast zijn er plannen om de bestaande voorziening daar uit te breiden. Ook aan een onderwaterparcours met objecten wordt gewerkt.
Bijzonder is dit jaar ook RiF010. Duiken in het gezuiverde water van een Rotterdamse gracht. Het Duikhuis Rotterdam opent er een duikcentrum. Daar moet je echt een keer heen! Eerder dit jaar meldden we de Cacaofabriek in Helmond reeds als nieuwe duikstek. En zo zijn er nog tal van nieuwe duikplaatsen die we je voor volgend jaar presenteren.

Duiken in Malta
Kijk ook achterin de gids naar enkele mogelijke vakantiebestemmingen voor dit jaar. Lees alles over de mooiste duikplaatsen in Bonaire, Malta en Spanje. We wensen je voor dit nieuwe seizoen weer een heleboel mooie duiken toe. Check voor je vertrekt altijd eerst de logberichten en het actuele weer op het Duikersgids platform. Je vindt daar als Premium Member ook alle nieuw ontdekte stekken voor 2016. Heel veel duikplezier!

Nog geen abonnee of premium member?
Abonneer je hier
http://www.duikersgids.nl/abonneren

Wordt hier premium member
http://www.duikersgids.nl/abonnement-premium-content

Het bericht De nieuwe Duikersgids. Verrassend duiken in 2016 verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Categorieën: Duiknieuws

Leendert Oosse- Turtally in love….

Duiken in beeld - vr, 05/02/2016 - 16:30

Het is ontzettend belangrijk dat duikers de schildpadden niet aanraken, verteld Leendert Oosse zijn gasten in iedere duikbriefing.

Maar sommige schildpadden zijn het daar duidelijk niet mee eens! Terwijl Leendert zijn best doet de schildpad uit de weg te gaan, heeft de schildpad zijn oog op hem laten vallen.
Een turtle turtally in love…..

Het bericht Leendert Oosse- Turtally in love…. verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Categorieën: Duiknieuws

DuikeninBeeld viert feest op Duikvaker!

Duiken in beeld - wo, 03/02/2016 - 22:26

Ja, wij hebben wat te vieren op Duikvaker… onze nieuwe website! En bij een feestje horen cadeautjes! Wij mogen een Suunto duikcomputer, een Mares jacket en een Scubapro tassenset weggeven. Ga jij winnen?

Hoe je kunt winnen? Ga op de foto ‘in de DuikeninBeeld fotolijst’ die je overal op Duikvaker tegen kunt komen, met het product dat je wilt winnen. Je mag alleen op de foto, samen met je buddy, je gezin of je vriendengroep, wat jij wilt. Je kiest het product dat je graag zou willen winnen en daar ga je mee op de foto. Onze fotograaf maakt de foto en klaar is kees.

Vanaf dinsdag 9 februari vind je alle gemaakte foto’s op Facebook. Als je kans wiit maken op het product dat je op de foto laat zien, tag je jezelf in de foto en deel je deze foto op je eigen tijdlijn. Doe dit wel ‘openbaar’, anders kunnen wij het niet zien. De actie loopt tot en met 16 februari. De winnaars worden op 22 februari bekendgemaakt.

Je hebt keuze uit een Mares Quantum jacket met attachment kit voor een selfiestick of snorkel, een Scubapro tassenset (Porter & City bag) en een Suunto Zoop Novo duikcomputer, die door deze merken beschikbaar zijn gesteld. Je mag met één product tegelijk op de foto. Iedereen in de foto die zich tagt (natuurlijk alleen als je er zelf op staat!) en de foto deelt, maakt kans.

Tot Duikvaker!

Het bericht DuikeninBeeld viert feest op Duikvaker! verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Categorieën: Duiknieuws

Stem en win!

Duiken in beeld - wo, 03/02/2016 - 22:03

Zaterdag en zondag vindt op Duikvaker de derde editie van de Dynamische foto-expo plaats. Dynamisch want jij bepaalt welke foto’s er hangen. En je kunt nog winnen ook!

De Dynamische fotowedstrijd en -expo is te vinden op de stand van Duikvaker. Bij aanvang van de beurs hangen er al 26 foto’s op de fotowanden. Elk uur vallen er foto’s af en komen er nieuwe foto’s bij. Welke dat zijn, dat bepaal jij!

Je kunt elk uur stemmen op je drie favoriete foto’s en je minst favoriete foto. Op het hele uur sluit de stemronde, worden de stemmen geteld en worden de vier minst favoriete foto’s vervangen door vier nieuwe foto’s. En dan kun je opnieuw stemmen! Aan het eind van de dag bepaalt een vakjury de uiteindelijke winnaar uit de 26 foto’s die er dan nog hangen.

Door te stemmen zorg je niet alleen voor een leuke expositie die geen uur hetzelfde is, maar maak je ook kans op een prachtige prijs. Op zaterdag is dat het Ocean Reef Aria masker, op zondag het Hollis M3 masker. Beide maskers worden beschikbaar gesteld door het Duikhuis.

Zelf meedoen kan ook! Neem een USB-stick met je foto mee en laat die ter plekke op groot formaat afdrukken. Je foto wordt (zolang er plek is) in de expo gehangen en je neemt de grote kwaliteitsprint aan het eind van de dag mee naar huis. Klik voor meer info en voorwaarden.

Het bericht Stem en win! verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Categorieën: Duiknieuws

Testen voor je koopt!

Duiken in beeld - wo, 03/02/2016 - 21:30

Voor het eerst zal het Duikhuis acte de présence geven op de Duikvaker en daar zijn we blij mee! het Duikhuis presenteert merken, die je niet overal kan krijgen: Oceanic, Hollis, Lavacore, Oceaanpro en Xcel. Bezoekers kunnen advies inwinnen over deze moderne duikspullen en deze meteen testen tussen 15 en 20 uur in zwembad Merwestein in Nieuwegein, op 10 minuten rijden van de beurs. 

Welke duikmaterialen bevallen jou het beste? Dat weet je pas als je deze past. De meeste duikers vragen hun instructeur of buddy om advies. Veel keuzes zijn persoonlijk en afhankelijk van eigen ervaringen, voorkeuren en lichaamsbouw. Natuurlijk luister jij graag naar deskundig advies, maar ervaring leert dat de duikmaterialen het beste naar jóuw lichaam luisteren en de keuze zeer persoonlijk is!

Om die reden vinden we het belangrijk dat je bij het Duikhuis de duikmaterialen kan testen onder water, zodat je weet wat je wilt kopen. Tijdens de beursdagen kan dit op zaterdag en zondag van 15 tot 20 uur. Na de beurs kan dit op iedere zaterdag en zondag in het Duikhuis Testcentrum van 13 tot 15 uur.

In het Duikhuis Testcentrum probeert men de volgende merken uit: Oceanic (sportduiken), Hollis (tec duiken), Lavacore (duikkleding), OceanPro (free diving), Xcel (wetsuits), OceanReef (volgelaatsmaskers), Sealife (onderwatercamera’s) en Light & MoRon (onderwaterverlichRng). Voor de merken Oceanic, Hollis, Lavacore, OceanPro en Xcel is het Duikhuis de ‘flagship store’ in Nederland.

Ontmoet de enthousiaste Duikhuis testmasters om mooie duikverhalen uit te wisselen en door prachtige duikboeken te bladeren. We verwelkomen je graag in onze beursstand, oh, beurstent.

Meer over het Duikhuis…

Het bericht Testen voor je koopt! verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Categorieën: Duiknieuws

Bas Brand- Close Encounter

Duiken in beeld - wo, 03/02/2016 - 10:00

Zijn 500ste duik is een nachtduik. Duikreporter Bas Brand maakt iets bijzonders mee!

Tijdens een nachtduik in Egypte, was ik een “Spanish-danser” aan het filmen. Mijn buddy Charlotte en ik waren daarvoor dicht bij de rotsen.
Plotseling zag ik in op mijn beeldschermpje een “Giant moray eel” door beeld zwemmen. Dit was wel schrikken. Wel erg dichtbij en toch ook wel weer speciaal, het was mijn 500e duik.

Het bericht Bas Brand- Close Encounter verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Categorieën: Duiknieuws

Duikend naar het museum bij Lanzarote

Duiken in beeld - di, 02/02/2016 - 20:34

Bij het Spaanse eiland Lanzarote in de Atlantische Oceaan zijn duikers afgelopen weekend begonnen met de plaatsing van 300 standbeelden. Het gaat om een kunstproject van de Britse kunstenaar Jason DeCaires Taylor.

Het project heet Museum Atlántico, oftewel: het Atlantische Museum. Het is het eerste onderwatermuseum van Europa. De 300 beelden worden geplaatst over een oppervlakte van 2,5 vierkante kilometer op een diepte van 12 tot 15 meter. Ze zijn van een speciaal zoutwater-bestendig cement gemaakt zodat ze zeker 300 jaar kunnen blijven staan.

In de 300 standbeelden heeft Taylor verschillende onderwerpen verwerkt, waaronder het vluchtelingenprobleem. Zo heet een van de standbeelden Het vlot van Lampedusa, dat verwijst naar het Italiaanse eiland in de Middellandse Zee.

“Dit beeld is een eerbetoon aan de vluchtelingen die de tocht hebben overleefd en daar veilig zijn aangekomen. Maar het is ook een eerbetoon aan de mensen die het niet overleefden. Hun hoop en dromen zullen op de bodem van de zee voortbestaan”, zegt Taylor tegen de Spaanse nieuwssite The Local.

De lokale overheid is blij met de komst van het kunstproject en noemt de plaatsing van de beelden “een historisch moment”. “Dit is heel bijzonder voor het eiland”, zegt de minister van Toerisme Pedro San Ginés. “We openen op deze manier de deur naar de oceaan voor toeristen. We hopen dan ook dat het project van Taylor van ons eiland een unieke bestemming maakt en meer mensen zal aantrekken dan andere toeristische plekken in de regio.”

Een kaartje is niet nodig om het museum te bezoeken, wel een duikbrevet. Uiteraard kun je er ook met je snorkel overheen zwemmen, of de boot nemen; wel met een glazen bodem natuurlijk.

Wereldwonderen

Taylor staat bekend om zijn onderwaterprojecten; hij maakte soortgelijke werken in de Mexicaanse stad Cancún en in de Spaanse stad Granada. In Granada maakte Taylor het onderwaterwerk Vicissitudes, dat inmiddels behoort tot de 25 wereldwonderen van National Geographic.

Bron: NOS.nl

Wil je het Museo Atlantico volgen. ‘like’ dan de Facebook-pagina.

Het bericht Duikend naar het museum bij Lanzarote verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Categorieën: Duiknieuws

Succesvolle ivf-behandeling bij bedreigde koraalsoort

Duiken in beeld - di, 02/02/2016 - 19:37

Het is voor het eerst gelukt om de bedreigde Caraïbische koraalsoort elandshoornkoraal na reageerbuisbevruchting op te kweken tot seksuele volwassenheid.

Dit biedt nieuwe mogelijkheden tot herstel van koraalriffen die zijn aangetast door onder meer visserij of vervuiling, heeft de Universiteit van Amsterdam dinsdag laten weten. De UvA heeft aan het internationale onderzoek meegedaan.

Elandshoornkoralen behoren tot de belangrijkste rifvormende koralen in Caraïbisch gebied. De bloemdieren planten zich voort door gameten (voortplantingscellen) af te geven aan het water.

Gevangen gameten zijn in het laboratorium bij elkaar gebracht en na de reageerbuisbevruchting verder opgekweekt op een speciaal ontwikkelde ondergrond. Ivf-koralen zijn teruggeplaatst op riffen en hebben daar voor het eerst de vruchtbare leeftijd van vier jaar bereikt.

Bron: NU.nl

Het bericht Succesvolle ivf-behandeling bij bedreigde koraalsoort verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Categorieën: Duiknieuws

Voortplanting van oesters bedreigd door plastic in zeewater

Duiken in beeld - di, 02/02/2016 - 18:43

Oesters worden minder vruchtbaar door minuscule deeltjes plastic in het zeewater. Vrouwelijke oesters die plastic in hun maag hebben, leggen 38 procent minder eitjes dan soortgenoten die geen plastic eten. Mannetjes met microplastic in hun maag produceren traag sperma en verwekken minder nakomelingen.

Dat melden Franse en Belgische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Filteren
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door een experiment met oesters in hun laboratorium. Ze vervuilden het water waarin weekdieren leefden met minuscule stukjes plastic die ook vaak in oceanen belanden. Al snel bleek dat de oesters de plasticdeeltjes aanzagen voor voedsel. Ze slikten ongeveer 69 procent van het microplastic in.

Dat is goed verklaarbaar. Oesters voeden zichzelf namelijk door plankton uit zeewater te filteren. Aangezien stukjes microplastic vaak ongeveer even groot zijn als planktondeeltjes, belandt de kunststof gemakkelijk in hun maag.

Hormonen
Het nieuwe onderzoek wijst uit dat de hormonen en het voortplantingssysteem van de dieren van slag raken door het plastic. De plastic etende oesters in het laboratorium verwekten aanzienlijk minder nakomelingen dan oesters die niet waren blootgesteld aan deeltjes plastic, zo meldt nieuwssite Science Now. Ook groeiden de jongen van de ‘plastic-eters’ langzamer op.

De wetenschappers waarschuwen dan ook dat de toenemende hoeveelheid microplastic in de oceanen een grote bedreiging is voor de wereldwijde oesterpopulatie. De vervuiling van het zeewater met kunststof verstoort mogelijk ook de voortplanting van andere zeedieren die zich voeden door zeewater te filteren, zoals zeekomkommers en mosselen.

Bron: NU.nl

Het bericht Voortplanting van oesters bedreigd door plastic in zeewater verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Categorieën: Duiknieuws

Workshop KoraalTuinieren op Duikvaker

Duiken in beeld - di, 02/02/2016 - 17:23

Hoe bouw je een koraalrif? Waar moet je op letten? Na uitleg waarom koraalriffen belangrijk zijn, hoe we ze kunnen beschermen en herstellen, ga jezelf aan de slag.

KoraalTuinieren begint met een harde ondergrond. CoralGardening maakt die door een mooie beeldentuin onder water te maken. Jij kan ons daarbij assisteren door een ontwerp te maken van jouw creatieve standbeeld. Onder leiding van een inspirerende kunstenares creëer je tijdens de workshop je eigen ontworpen beeld met klei. Zo ervaar je uit eerste hand de werkwijze van CoralGardening en creëer je iets wat niet alleen nuttig is voor de natuur, maar vooral aantrekkelijk is voor duikers en snorkelaars!

Je kan met je eigen beeld op de foto, de foto’s worden op Facebook in een speciaal album geplaatst. Je mag je eigen gemaakte beeld mee naar huis nemen. Uit alle foto’s van de beelden die tijdens Duikvaker worden gemaakt, wordt het meest geschikte en mooiste standbeeld gekozen. De winnaar krijgt een mooie prijs toegestuurd.

Deze workshop is speciaal gericht op kinderen van 6 tot 106+. Pas op: ervaring leert dat het aanstekelijk werkt, zien kleien, is mee kleien!

Tot op de stand van CoralGardening.

Het bericht Workshop KoraalTuinieren op Duikvaker verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Categorieën: Duiknieuws

Open Kampioenschappen Onderwaterfotografie én videografie in België en Duitsland

NOB - di, 02/02/2016 - 12:01
Naast ons eigen (O)NK Onderwaterfotografie en –videografie organiseren onze buurlanden ook dit jaar weer kampioenschappen. Wij Nederlanders zijn hierbij van harte welkom!
Categorieën: Duiknieuws

Leendert Oosse – Octopus op Aruba

Duiken in beeld - di, 02/02/2016 - 10:00

Leendert Oosse duikt enkele maanden per jaar op Aruba en filmt voor ons de bijzondere dingen die er onder water te zien zijn.

Vandaag: een octopus bij duikplaats Pos Chiquito, die ook wel bekend staat als Hole in the Wall.
Dit is één van de weinige kantduikplaatsen op Aruba.

Het bericht Leendert Oosse – Octopus op Aruba verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Categorieën: Duiknieuws

Valt jouw duikfoto in de prijzen?

Duiken in beeld - ma, 01/02/2016 - 23:21

Tijdens Duikvaker vindt traditiegetrouw de Dynamische fotowedstrijd en -expo plaats op de stand van DuikeninBeeld. En daar zijn weer mooie prijzen te winnen!

Hoofdsponsor Onderwaterhuis.NL stelt ook dit jaar de prijzen voor de winnende onderwaterfoto’s beschikbaar. Elke dag is er een prijs voor de beste foto die in Nederland is gemaakt, en de beste foto die buiten onze landsgrenzen werd geschoten. Ook voor de Facebook-winnaar stelt de cameraspecialist een prijs beschikbaar:

  • Beste foto Nederland op zaterdag – Monitor zoeker (viewfinder)
  • Beste foto Nederland op zondag – Onderwaterhuis.NL Flip snoot
  • Beste foto buiten Nederland op zaterdag – Onderwaterhuis.NL Flip Adapter Pro
  • Beste foto buiten Nederland op zondag – Ikelite Gamma LED duiklamp

Extra prijzen
En dan zijn er ook nog de extra prijzen! De Dutch Shark Society die de beste haaien- en roggenfoto kiest. De winnaar gaat met een waardebon van 150 euro te besteden bij Divepost Katwijk naar huis.
De organisatie van Duikvaker kiest elke dag een foto. Deze twee dagwinnaars mogen een tocht per onderzeeër door de Vinkeveense Plassen t.w.v. 120 euro maken. Op zondag kiest Duikvaker uit de twee winnende foto’s één foto die opvallend aanwezig zal zijn in de communicatie rond de 25ste editie van de duikbeurs die in 2017 plaatsvindt. De maker van deze foto ontvangt ook een symbolisch geldbedrag.

Ook jij kunt meedoen!
Neem je foto mee naar Duikvaker en lever hem in op de stand van DuikeninBeeld. De hele dag door worden er kwaliteitsprintes gemaakt op de printer die wij van Canon en Inktjetwinkel mogen gebruiken. Je foto wordt dan die dag nog in de expo opgenomen. Maar VOL = VOL!!!

Wil je niet meedoen aan de wedstrijd, maar wel een grote print van je favoriete foto, ook dat kan. Voor slechts 35 euro hangt je foto straks bij jou aan de muur!

Klik hier voor alle info en voorwaarden.

Na Duikvaker loopt de wedstrijd op Facebook door. Voor de winnende foto stelt Onderwaterhuis.NL een waardebon voor een workshop PEN/OMD of beeldbewerking beschikbaar. Hierover later meer!

Foto: Peter Boots (dagwinnaar Beste foto buiten Nederland 2015)

Het bericht Valt jouw duikfoto in de prijzen? verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Categorieën: Duiknieuws

Hard werken en heerlijk ontspannen bij OFFT

Duiken in beeld - zo, 31/01/2016 - 17:47

Op 12 februari biedt het OFFT een gevarieerd programma – vol groot en klein leven! Kom kijken en laat je inspireren!

Het Onderwater Foto en Film Team organiseert avonden met presentaties vol fascinerende duikfoto’s, verrassende onderwatervideo’s en prachtige reisverhalen om van te genieten en heerlijk bij weg te dromen.

Programma

  • Thon Kelder – Bunaken & Lembeh (foto)
  • Peter de Maagt – Heel veel Haaien (foto)
  • Rob de Vries – Fantastisch Azië (foto)
  • Cees Kassenberg – Onderwaterfotografie, een teameffort (foto)

  

Wanneer: op vrijdagavond 12 februari om 20:30 uur
Waar: ’t Veerhuis, Nijemonde 4, Nieuwegein
Voor wie: voor iedereen die interesse heeft, aanmelden is niet nodig
Kosten: €4,- voor de zaalhuur
Meer informatie: www.offt.nl

Foto’s (in volgorde van weergave): Peter de Maagt, Thon Kelder, Rob de Vries, Peter de Maagt

Verdere data OFFT in het seizoen 2015-2016: 
11 maart 2016
8 april 2016
Het programma voor deze avonden wordt later bekendgemaakt.

Het bericht Hard werken en heerlijk ontspannen bij OFFT verscheen eerst op DuikeninBeeld.

Categorieën: Duiknieuws

Pagina's

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer