duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond

U bent hier

Feed-aggregator

Pascal van de Vendel – De bucketlist van Gozo

Duiken in beeld - zo, 23/10/2016 - 20:00

Als je de duikvakantie optimaal wilt benutten, maak je een bucketlist van de duikplaatsen die je wilt bezoeken. Pascal dook op wrakken, in grotten en door tunnels op Gozo.

Datum:  29 juli t/m 12 augustus 2016
Duiklocatie: Gozo

Mijn vriendin en ik zijn best verwende vakantieduikers wat duikbestemmingen betreft. Gezien we niet gebonden zijn aan de schoolvakanties gaan onze vakanties vaak naar verre oorden. Als je het hoogseizoen kan ontlopen scheelt dat behoorlijk in de kosten en je hebt het voordeel dat het niet te druk is in de meeste duikresorts.
Dit jaar moesten we onze plannen omgooien vanwege ons werk en zat er niets anders op dan in het hoogseizoen op vakantie te gaan. Maar ja, waar gaan we dan heen? Eigenlijk hadden we ons nog nooit echt verdiept in duikbestemmingen binnen Europa. Ook wilden we eens naar de Duikvaker Beurs, dus wij naar de beurs en daar alle stands af qua duikbestemmingen in Europa. Eigenlijk waren we er al snel uit, Malta of Gozo moest het gaan worden. Na kort overleg gekozen voor Gozo, kleiner dan Malta en tevens wat minder toeristisch.
We hadden een leuk hotelletje gekozen in het dorpje Xlendi. Het dorpje ligt in een hele mooie baai met aan de ene kant rotsen en aan de andere kant huizen die tegen de heuvel zijn opgebouwd. In het weekend kan het er erg druk zijn vanwege de goede restaurants waar ook de lokale bevolking van Gozo komt eten.

Zoals denk ik de meeste duikers die op vakantie gaan, hadden wij ons een beetje verdiept in de duiksites van het eiland. En ook deze keer hadden wij onze Bucketlist gemaakt van duiken die we graag wilden doen. In willekeurige volgorde zag die er zo uit:
1) Blue Hole/Azure Window
2) Cathedral Cave
3) Inland Sea en Tunnel
4) Double Arch
5) De 3 wrakken, Cominoland, Karwela en de MX Xlendi
6) Comino Caves en het P31 wrak( beide bootduiken die meestal gecombineerd worden)

Voor deze duiken hadden we 12 dagen de tijd dus dat moest goed komen!

Na 3,5 uur vliegen waren we al op Malta, vervolgens nog 45 minuten met de taxi naar de veerboot. De overtocht duurt 20 minuten en daar zouden we worden opgehaald door ons hotel. Vanaf de veerboot zagen we het bijna onbewoonde eilandje Comino liggen wat tussen Malta en Gozo ligt, Comino is bekend vanwege het azuur blauwe water. In het hoogseizoen is van dat azuurblauwe water weinig meer te zien gezien de hordes toeristen die met grote boten worden aangevoerd. De hele baai ligt dan vol met boten en snelle powerboten scheuren de hele dag over het water met toeristen.
Voor we op vakantie gingen had ik nog even snel een mailtje gestuurd naar de duikschool met de vraag wat de watertemperatuur was op dat moment. 25 graden was het antwoord en ons 5,5mm pak moest ruim voldoende zijn. Toch had ik op het laatste moment ons 3mm vest met 5 mm kap in de koffer gegooid, je weet maar nooit gezien ikzelf een aardige koukleum ben. En waarom kou lijden als het niet nodig is. De dag na aankomst konden we direct een check-dive doen nadat de bekende formulieren waren ingevuld. De duik was op het huisrif van Xlendi. Vanaf we duikschool gingen we wandelend door het dorp naar de baai, met duikpak aan en duikset op de rug wandelend tussen de toeristen door bij 35 graden. Dan is 400 meter best een eind en ben je blij dat je in het water ligt. Na een klein stukje uitzwemmen konden we onderwater en kon de duik eindelijk beginnen. De eerste 10 min zaten we niet dieper dan 10 meter, aangekomen bij een soort geul gingen we wat dieper en toen zag ik het al aankomen! Een thermocline, net alsof iemand beneden de warme kraan aan doet terwijl jij net boven staat te douchen! De temperatuur kelderde van een aangename 25 graden naar 17 graden. En gezien ik niet zoveel vet op de botten heb had ik het gelijk goed koud. De rest van de duik heb ik alleen maar verlangd naar mijn vest met kap, en jaloers gekeken naar onze gids die wel een kap op had en zelfs handschoenen aan!
Maar nu werd het tijd om aan onze Bucketlist te werken. De 2e dag was gelijk een goede, in de ochtend naar het wrak van de Karwela en de middagduik was een duik in de Blue Hole. De Karwela is een van de 3 wrakken die speciaal voor duikers zijn afgezonken en die alle 3 dezelfde instap hebben en dus vlak naast elkaar liggen. De Blue Hole is een leuke duik maar met een stevige wandeling over de rotsen en slingerend tussen de andere toesisten door die niet doorhebben hoeveel gewicht je op je schouders hebt. Vanwege de wandeling naar de instap gaf onze gids het advies om ons pak met water vol te laten lopen gezien het 35 graden was. En dat was geen overbodige luxe kan ik vertellen. Ook de 3e dag konden we weer een duik van de Bucketlist afstrepen. We gingen naar de Cathedral Cave, een duik aan de noordkust waar tevens de zoutvlaktes liggen. Ook hier was de keus springen of via de trap het water in, meestal koos ik voor de trap gezien mijn camera springen niet zo leuk vindt. Op Gozo moet je het echt hebben van dit soort duiken gezien het onderwaterleven niet echt bijzonder is. Maar bovenwater komen in een hele grote grot met bijzondere mooie lichtinval maakt een hoop goed.

Die avond begon het aardig te waaien, vissers in de baai haalde hun bootjes binnen en de golven in de baai van Xlendi werden hoger. De volgende ochtend waaide het nog steeds maar we gingen toch duiken dus wat is het probleem? Aangekomen op de duikschool werd al snel duidelijk dat de wind wel een probleem was. Op 80% van het eiland was niet te duiken! Het water inkomen was geen probleem maar eruit komen vonden ze te gevaarlijk. Bijna alle interessante duikspots hebben een ladder om uit het water te komen waardoor het in combinatie met de hoge golven te gevaarlijk is. Maar de wrakken waren wel bereikbaar dus op naar de Cominoland. Daar aangekomen kwamen we er achter dat we duidelijk niet de enige waren. Alle duikscholen van het eiland hadden zich verzameld want veel anders was er door de wind niet. Gezien de wrakken diep liggen, 30 meter gemiddeld, liet onze gids ons 20 minuutjes wachten totdat ongeveer iedereen het water in was en toen gingen wij, onderweg kwamen de eerste duikers al terug en eenmaal op het wrak was bijna iedereen al weg.
Twee dagen later was de wind weer gaan liggen maar de Noordkant was nog te ruw, we zijn er gaan kijken maar de gids vond het te riskant. Dus dan maar nog een keer naar de Blue Hole want daar waren de golven al minder geworden. Misschien raad u het al, doordat er twee dagen niet was gedoken in de Blue Hole stond nu wederom het eiland daar om te duiken. Bij het water aangekomen konden we nauwelijks het water in door alle duikers die er in dreven! Aan het eind van de duik tijdens de safety stop was de Blue Hole net een overvolle jacuzzi . De volgende dag deden we een bootduik naar de Comino Caves en het wrak van de P31. Als eerste duik deden we de Comino Caves, een labyrint van tunnels, grotten en de Aqualung cave. Deze heeft de vorm van het Aqualung logo. Na de lunch en een stukje varen was de P31 aan de beurt. Ook dit wrak is afgezonken voor duikers en ligt op 20 meter dus perfect voor een wat langere duik. En weer 2 van de Bucketlist!!!
De volgende dag maakten we een duik bij de Inland Sea, een klein meertje met een lange tunnel die uitkomt in open zee. Erg leuk om door de tunnel naar buiten te zwemmen. Het begin is maar een meter of 3 diep en aan het eind ongeveer 25 meter. Ook gingen we naar het derde wrak de MX Xlendi, het grootste wrak maar bij het afzinken is hij op de kop terecht gekomen en kan je er dus niet in. Wel zitten de reusachtige schroeven er nog aan dus op zich een leuk duikje. En zo bleef er nog maar 1 duik over op onze bucketlist, Double Arch! Deze duikplek ligt ook aan de noordkant en heeft ook een instap via een ladder, je komt in een kleine inham en die wordt de wasmachine genoemd. Dat zegt genoeg denk ik, vervolgens is het 15 minuten uitzwemmen. Onze gids zei dat het alleen te doen was met weinig wind en dus geen golven. Maar die avond kwam de wind weer opzetten en u raadt het al? De dagen erna waren het weer de inmiddels bekende duikplekken. Maar we moesten nog 1 duik van de lijst en we hadden niet lang meer voordat we weer naar huis moesten. Op de 1 na laatste dag wilde onze gids het erop wagen om toch te duiken bij Double Arch, in een soort jubel stemming zaten we in de auto en met ons nog 3 Belgen die daar ook graag heen wilden. We waren net onderweg toen het mobieltje van de gids af ging, het bleek een andere gids te zijn die even kwam melden dat de noordkant te slecht was om te duiken. Dus wederom over op plan B, de wrakken of een baai ernaast.
En zo brak onze laatste duikdag aan en die nacht was de wind iets minder geworden dus wie weet. En daar gingen we weer, op naar de Double Arch, het moest toch lukken vandaag? Daar aangekomen stond onze gids gelijk met een bedenkelijk gezicht te kijken naar de wasmachine in het baaitje en de golven die tegen de trap beukten. Onze Belgische vrienden waren ook weer mee en iedereen stond naar de gids te kijken en te wachten op het verlossende woord. De gids had duidelijk een dilemma, het er op wagen of ons teleurstellen? Het werd dus een” BETTER SAFE THAN SORRY” en zo ging het toch weer niet door. De gids had gewoon gelijk maar evengoed baalden we stevig. Nadat de gids nog een tijdje naar de draaikolken bij de instap stond de kijken kwam hij met een ander plan, die middag nog 1 poging wagen en dan eventueel vanaf het strand een stukje verderop, maar dan moesten we 25 tot 30 minuten uitzwemmen. Iedereen stemde voor en zo stonden we er die middag weer, de trap was nog steeds geen optie dus werd het zwemmen. Ging het dan toch gebeuren? Want als 1 het zwemmen niet zou redden, konden we alsnog terug. Gelukkig was iedereen in goede conditie en op onze rug, ikzelf met camera op mijn borst vast geklikt, flipperden we richting de Arch. En daar gingen we dan, eindelijk konden we de laatste afstrepen van onze Bucketlist. We doken direct naar 30 meter en in de verte dook de Arch op in het blauwe water. Een grote dubbele boog die er erg imposant uit ziet. We doken onder de onderste boog door en ik had gelukkig nog wat tijd om een plaatje te maken. Om de hoek van de Arch hing een grote school met Barracudas. Zoveel vis hadden we in 2 weken nog niet gezien dus het halve uur zwemmen was snel vergeten en met een bijna lege fles bereikte ik het strand. En zo kregen we onze Bucketlist op het laatste moment toch nog vol!!

Op Gozo is de wind dus een niet te onderschatte factor, wij hadden twee weken maar als je naar Gozo gaat voor een week moet je het dus wel treffen met het weer indien je ook een Bucketlist hebt. Op Gozo krijg je geen uitbundig onderwaterleven te zien maar wel mooie tunnels, grotten en wrakken. En als je daar van houdt is Gozo een uitstekende betaalbare duikbestemming. Maar je moet wel fit genoeg en bereid zijn om stukken met je duikset op naar het water te wandelen. Tevens zijn de mensen erg vriendelijk en word je nergens aangesproken door mensen die allerlei handel aan je willen verkopen. Eten is van erg hoog niveau en betaalbaar, en dat vond mijn weegschaal ook toen ik thuis kwam! Al met al een leuke duikvakantie maar of het voor herhaling vatbaar is? Ik zie toch graag wat meer onderwaterleven.

Categorieën: Duiknieuws

Kom naar het Wreck & Tek Event!

Duiken in beeld - zo, 23/10/2016 - 12:16

Op 5 november vindt het Wreck & Tek Event plaats in Hemiksem (B) – met stands en diverse presentatie, ook over de Britannic-expeditie.

Op zaterdag 5 november 2016 vanaf 17 uur ben je van harte welkom op het Wreck & Tek Event. Behalve stands met technische duikmaterialen en info over opleidingen biedt het event ook een programma met boeiende presentaties:

Pim van der Horst – De Britannic expeditie
Stefan Panis – Nieuw ontdekte wrakken in de Noordzee
Darragh Norton – Scheepswrakken in Malin Head (Ierland)
Vic Verlinden – Opaalmijn, Orda Cave en meer
Karel Levrau – Duiken in een goudmijn

Wil je meer informatie? Neem dan per mail contact op met organisator Vic Verlinden.

Categorieën: Duiknieuws

‘Gestippelde’ invasie in de deltawateren

Duiken in beeld - zo, 23/10/2016 - 10:32

Exotische soorten gedragen zich in nieuwe gebieden erg verschillend. Sommige exoten worden nauwelijks opgemerkt, andere zijn plotseling in hoge aantallen aanwezig. Een nieuwe exotische worm duikt nu plotseling massaal op in de deltawateren. Duikers zien vele tientallen vierkante meters van de bodem bedekt met hun leefkokers.

n het najaar van 2015 werd de uit de Stille Oceaan afkomstige Gestippelde tweedraadkokerworm (Pseudopolydora paucibranchiata) voor het eerst in Nederland ontdekt, op diverse plaatsen in het deltagebied (zie soortenregister: twee exotische kokerwormen). Eerder werd de worm al in het zuiden van Europa aangetroffen. Het is een dunne worm, die in zachte zeewaterbodems rechtopstaande leefkokers maakt. Ze steken een paar centimeter boven de bodem uit. De wormen zwaaien met twee lange vangdraden buiten de koker heen en weer om voedsel te verzamelen. Deze specifieke soort heeft kenmerkende witte stippen op de vangdraden. De waargenomen aantallen waren vorig jaar tamelijk beperkt. Er werden alleen kleine groepjes leefkokers gezien.

Invasie

Gestippelde tweedraadkokerwormen bij Zierikzee (Foto: Marion Haarsma)

In de nazomer en het najaar van dit jaar zag een groot aantal duikende waarnemers van Stichting ANEMOON grote velden leefkokers van de Gestippelde tweedraadkokerworm op diverse plaatsen in de Oosterschelde, onder andere onder de Zeelandbrug bij Zierikzee. In deze velden staan de leefkokers heel dicht op elkaar. Ze werden gezien op dieptes van vijf tot twintig meter onder de laagwaterlijn; dieper werd niet gezocht. Tijdens een duik wordt slechts een klein stukje Oosterscheldebodem geïnventariseerd. Toch werden vaak vele tientallen vierkante meters bodem aangetroffen die bedekt waren met dichtheden van honderden individuen per vierkante meter. Bij Zierikzee is meer dan de helft van de zachte bodem van de duikplaats door de soort bedekt, terwijl ze daar vorig jaar niet gezien werden.

Interacties met inheemse diersoorten

Opvallend is dat in de velden met leefkokers weinig andere diersoorten gezien worden. De inheemse Brokkelster (Ophiothrix fragilis), die plaatselijk ook grote delen van de bodem bedekt, komt grotendeels gescheiden voor. Of er concurrentie plaatsvindt weten we niet. De Gestippelde tweedraadkokerworm wordt gegeten door de inheemse Strandkrab (Carcinus maenas). De krabben woelen een stuk van de bodem helemaal om teneinde de wormen uit hun leefkokers te halen.

Verdere ontwikkelingen

De Gestippelde tweedraadkokerworm is een ‘biobouwer’ die zachte slibbodems vastlegt. Door de verandering van de habitat heeft zijn aanwezigheid potentieel verder strekkende gevolgen voor inheemse diersoorten. Maar het is afwachten of de nieuwe exoot zich in hoge aantallen kan handhaven. Veel exoten in zee nemen na verloop van tijd in aantal af.

Gestippelde tweedraadkokerwormen bij Zierikzee (Foto: Marion Haarsma)

Recent hebben zich al meerdere andere exotische tweedraadkokerwormen (met ongestippelde vangdraden) in Nederland gevestigd (zie soortenregister: nieuwe exotische modderwormen). Blijkbaar wordt deze groep van diersoorten relatief gemakkelijk naar andere werelddelen getransporteerd. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als miniem larfje in ballastwater of in een onopvallend slibbig leefkokertje. Het zal lastig zijn introducties van volgende tweedraadkokerwormen te voorkomen.

Tekst: Marco Faasse, Stichting ANEMOON
Foto’s: Marion Haarsma en Marco Faasse, beiden Stichting ANEMOON

Dit artikel is uitgebracht door Stichting ANEMOON en met toestemming overgenomen van Nature Today.

Categorieën: Duiknieuws

Stans van Hoek – Live-aboard op het Great Barrier Reef

Duiken in beeld - zo, 23/10/2016 - 10:04

Als je helemaal aan de andere kant van de wereld bent, moet je de (duik)tijd zo goed mogelijk gebruiken. Duikreporter Stans doet dat zeker, met een live-aboard  vanuit Cairns.

Datum:  9-11 oktober 2016
Duiklocatie: Great Barrier Reef, Australië


Het is dinsdagochtend iets voor vijven als mijn wekker gaat. Het is gewoon nog stikdonker! Maar, als ja leuke dingen gaat doen is vroeg opstaan geen straf, dus hoppa eruit, aankleden, tandenpoetsen en met de auto naar Hotel Red Baret in Redlynch waar we opgepikt zullen worden door een busje van ProDive Cairns. Natuurlijk zijn we een kwartier te vroeg, maar goed beter een kwartier te vroeg dan 2 minuten te laat, daar hou ik niet van.
We zijn de eersten die opgepikt worden en we halen onderweg naar het duikcentrum nog 10 andere duikers op. In het duikcentrum moeten we inchecken, waarna we met het busje naar de haven gaat. Het schip is groot, we gaan met 32 duikers en 6 man crew aan boord waar het ontbijt al klaar staat.


Tijdens het ontbijt krijgen we een uitgebreide briefing over veiligheid, wie in welke hut slaapt en andere belangrijke dingen.
Direct hierna varen we uit, de wind is minder dan de dagen hiervoor toen het ongeveer 25 knopen was terwijl we nu te maken hebben met een wind van 15 tot max 20 knopen. Desondanks staat er een flinke deining, maar van zeeziekte hebben we nog nooit last gehad, dus nu ook niet.
Als eerste doen we Petaj on Millnreef aan. Even checken of de hoeveelheid lood klopt… ik heb toch iets te weinig. De tanks zijn 80Cft aluminium en ik duik in mijn droogpak met alleen thermo-ondergoed eronder ipv een onderpak. Al snel is duidelijk dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Dit is qua watertemperatuur (ca 27 graden) precies goed. Op deze plek maken we twee duiken, de eerste is link van de boot, de tweede rechts van de boot. Mijn eerste indruk is dat het niet echt spectaculair duiken is, ik hoop dat er betere duikstekken komen dan deze twee eerste. Een blauwgespikkelde pijlstaartrog, een doopfontschelp, een klepperende oester, een picasso trekkervis, een bultkoppapegaaivis en dat was het. Noem mij verwend, maar ik had meer verwacht…
We blijven op hetzelfde rif, maar varen naar een iets andere kant. Het heet hier The Whale on Milln Reef. Deze naam komt doordat hier steeds golven op het rif botsen en het lijkt alsof een walvis water spuit. De eerste duik op deze stek slaan we over, er zit te weinig tijd naar min zin tussen duik 2 en 3 vandaag, maar we doen de nachtduik wel. Leuk tijdens de nachtduik zijn de jagende Mangrove Jacks die in het licht van de duiklampen kleinere vissen vangen. Het is verder nog steeds niet spectaculair.
Onze hut heeft een stapelbedje, en ik moet het bovenste bedje in…. Dat lukt nog wel, maar als ik eenmaal lig heb ik toch de angst om ergens in de nacht door de deining naar beneden te storten, dus ik slaap deze nacht erg weinig.


De tweede duikdag (10 oktober) start met een duik op dezelfde plek, maar nu gaan we om een groot koraalblok heen en we spotten zowaar een witpuntrifhaai, een enorm groot waaierkoraal met veersterren erop en een cobia, de laatste is erg nieuwsgierig en blijft een tijd bij ons. Hier is opvallend veel kleine vis te zien.
We schuiven weer een stukje door aan het Milln Reef naar de Pools. Hier groeien prachtige koralen en vele soorten en kleuren. We zien anemoonvissen, een Angelfish, een blauwgestippelde pijlstaartrog en heel kleine zwarte naaktslakjes, al ben ik er niet zeker van of dit naaktslakjes of platwormpjes zijn. Ik heb geen macrolens op mijn camera dus een foto van de beestjes maken lukt niet.
Duik 3 voor vandaag is op een ander rif, genaamd Flynn Reef. De duikstek wordt Mickey Mouse genoemd vanwege de drie koraalcirkels die tezamen precies op het hoofd van Mickey Mouse lijken. Een bijzondere en mooie duik waarbij we door een grotje gaan, een enorme schildpad, heel grote doopfontschelpen van meer dan 130 jaar oud, een pijlstaartrog en heel divers onderwaterleven zien. Ik maak een navigatiefout en ipv om op een bepaald punt om te keren gaan we de verkeerde kant op en als we denken dat we bij een ankerpunt (betonblok op de bodem met een lijn naar boven) die tijdens de briefing beschreven was op een kompaskoers van 300 graden naar de boot denken terug te gaan wordt het dieper ipv ondieper… Iets klopt er dus niet en we maken de opstijging en de veiligheidsstop in the blue… Tijdens de veiligheidsstop worden we meegenomen door de stroming en eenmaal boven water zijn we toch wel een beetje ver van de boot. We geven het teken dat we opgehaald willen worden en niet lang daarna worden we door de Zodiac teruggesleept naar de boot.
We besluiten dat het mooi geweest is voor vandaag en laten de vierde! duik (nachtduik) schieten.
De tweede nacht aan boord slaap ik iets beter, maar nog niet echt geweldig.


Dag drie (11 oktober) start vroeg, de eerste duik is om 6.30 uur op Little Tracy’s on Flynn reef. Deze duik is echt mooi met een schildpad, een reuzenkogelvis en een baars die zijn tanden laat poetsen door poetsvisjes. Het lijkt of mijn kompas problemen heeft, het middengedeelte hangt constant scheef in de behuizing, waardoor het navigeren niet echt lekker gaat, maar… het komt goed.
Na de duik het ontbijt en om 9.00 plonzen we het water weer in, nu op Tracy”s on Flynn reef. Het wordt steeds mooier, net nadat ik een grote baars gefotografeerd heb en me omdraai komt er een witpuntrifhaai langs, helaas is deze te snel om een foto van te maken. De koralen en de diversiteit van de koralen is prachtig.
Tussen duik 2 en 3 van vandaag zit niet zoveel tijd, dus houd ik mijn pak half aan. De duiken zijn hier niet diep met gemiddelde dieptes varierend van 6 tot 10 meter. De duiken vandaag duren ook niet langer dan 53 respectievelijk 49 en 39 minuten. Waarbij de laatste duik de indruk geeft in een aquarium te duiken. We scharrelen tussen de vele koraalblokken waar het stikt van het leven. Aan het einde van deze laatste liveaboard duik zien we nog een grote sepia en een ieniemieni zwart naaktslakje met een wit randje bij zijn kop.
De lunch staat klaar en dan volgt het spoelen en ophangen van de duikzooi dat tijdens de terugvaart kan drogen. Tijdens het laatste uur alles nog inpakken en dan zit de live aboard erop en gaan we terug naar Jungara B&B in redlynch voor 1 nacht.
Uiteraard gaan we weer BBQen nadat we vlees, sla en stokbrood gekocht hebben.

Categorieën: Duiknieuws

WPY 2016 – Finalist Joris van Alphen

Duiken in beeld - zo, 23/10/2016 - 10:00

Half oktober werd bekendgemaakt wie zich Wildlife Photographer of the Year mag noemen. Deze prestigieuze wedstrijd kent ook een categorie voor onderwaterfoto’s – met winnaars en finalisten. Vandaag: de foto van de Nederlandse fotograaf Joris van Alphen, die genomineerd was.

Current riches

De Zuid-Afrikaanse False Bay (bij Kaapstad) kan in de zomer geteisterd worden door sterke wind. Duiken wordt er dan niet makkelijker op. Maar fotograaf Joris van Alphen is vastbesloten om de schoonheid van de onderwaterwereld van dit gebied met grote keien die riffen vormen, op de camera vast te leggen. False Bay ligt in het gebied waar twee krachtige stromingen samenkomen – warm water meets koud water, met als resultaat een uniek ecosysteem. De baai kende ooit een grote diversiteit aan vis, maar ook hier zijn de populaties door overbevissing sterk verkleind. Hottentot-zeebrasem is één van de soorten die je er goed kunt vinden; veel andere soorten zijn pas op latere leeftijd geslachtsrijp en worden dus harder geraakt bij overbevissing. ‘De vorm en kleur van het kelp spreken mij enorm aan,’ vertelt Joris. In de sterke deining was het een uitdaging om de compositie met het torenhoge kelp op de achtergrond vast te houden. Het duurde even, maar uiteindelijk kwamen er enkele zeebrasems voorbij die de compositie compleet maakten. Hun zilverkleurige lijven steken prachtig af tegen het voedselrijke water.

Apparatuur:
Canon EOS 5D Mark III + Sigma 15mm f2.8 lens; 1/60 sec at f14; ISO 400; Nauticam behuizing + dome; two Inon Z-240 flitsers.

In de Gallery van Wildlife Photographer of the Year 2016 kun je de winnende foto’s in alle categorieën bekijken.

Categorieën: Duiknieuws

Op welk strand loop jij in 2017?

Duiken in beeld - zo, 23/10/2016 - 09:36

Ben jij al ook al druk met het plannen van je duikvakantie in 2017? Wij wel!

Wat zijn jouw wensen voor je volgende duikreis? Wil je op zoek naar dat ene specifieke visje dat je nog steeds niet hebt gezien, maar dat je zeker kunt gaan zien in de Lembeh Strait? Of wil je verwend worden met onnoemlijk veel vis, zoals in Indonesië, Raja Ampat? Of wil je juist verschillende soorten duiklocaties op verschillende eilanden combineren, zoals je kunt doen in de Filipijnen?
Of ben je juist geïnteresseerd in een bestemming waarvan je zowel onder als boven water kunt genieten? Wat je wensen ook zijn voor je volgende duikvakantie, het is nu de tijd om te gaan plannen!

De meeste prijzen voor de duikvakanties naar de mooiste wereldwijde duiklocaties in 2017 zijn al beschikbaar op de Diving Holidays website. Om teleurstellingen door volgeboekte vluchten of hoge vluchttoeslagen te voorkomen boek je nu al je duikvakantie. Hoe eerder je boekt, hoe voordeliger de tickets! We kunnen vrijblijvend jouw duikvakantie in optie zetten en werken graag in overleg een passend reisvoorstel voor je uit.

Kortom: Op welk strand loop jij in 2017?

www.divingholidays.nl

Categorieën: Duiknieuws

Ocean Film Festival in Belgische steden – win kaarten!

Duiken in beeld - zo, 23/10/2016 - 08:56

Het Ocean Film Festival gaat beginnen. Vanaf 27 oktober trekt dit film festival, dat haar oorsprong kende in Australië, weer het land rond. In zeven steden kun je genieten van de prachtigste films met als thema de oceaan. Jij kunt kaarten winnen!

Hanli Prinsloo. Foto: Peter Marshall

Het Ocean Film Festival groepeert de beste films wereldwijd die de oceaan als centraal thema hebben. Elke projectie omvat een unieke selectie van een tiental films van verschillende lengte en stijl, met de meest uiteenlopende onderwerpen. Alle films worden in originele versie getoond met frans- en nederlandstalige ondertitels. Het publiek wordt getrakteerd op 2 uur van het meest inspirerende beeldmateriaal, gemaakt door onafhankelijke filmmakers uit de hele wereld.

De officiële selectie voor de editie 2016 ziet er als volgt uit:

  • Gold of Bengal: 43’ – Frankrijk – Zeilen/Avontuur
  • The Accord: 18’ – Ijsland – Relatie Wind/Surfer
  • One Voice: 6’ – Hawai – Onderwaterwereld
  • Ocean Stories: The Halls: 20’ – USA – Onderwateropnames
  • Kayaking the Aleutians: 36’ – UK – Kayak/Avontuur
  • India’s first Surfer Girl: 5’ – VS – Surf
  • Like Nothing Else: 5’ – Hawai – Surf
  • Verrassingsfilm
  • Volvo Ocean Race: Zeilen

Voor de projecties in Brussel op 27, 28 en 29 oktober kan het festival op 2 grote namen rekenen die bij elke vertoning het publiek zullen toespreken. Het gaat over niemand minder dan Hanli Prinsloo, de Zuid-Afrikaanse freediver en tevens oprichtster van I Am Water. Ze is een begenadigd spreker en zet zich wereldwijd in voor het behoud van de oceanen.

Fred Buyle, eveneens freediver en professioneel onderwaterfotograaf, is de tweede eregast, en werd met zijn foto’s al opgepikt door National Geographic, The Telegraph, The Times, L’Equipe Magazine en Men’s Health om er maar een paar op te noemen.

Data
27, 28 & 29.10: Brussel – Wolubilis (29.10: 2 vertoningen: 15h00 en 20h00)
11.11: Brugge – Lodewijkscollege
15.11: Antwerpen – De Roma
17.11: Gent – Parnassus
24.11: Namen – Cinema Eldorado
25.11: Bergen – Imagix
1.12:  Leuven – Het Stuk

Kaarten winnen
Jij kunt er bij zijn. Wij mogen voor zowel de voorstellingen in Brussel als in Antwerpen tweemaal twee kaarten weggeven. Het enige wat je moet doen, is het formulier invullen en in maximaal 20 woorden vertellen wat de oceaan voor jou betekent.

Kijk voor meer info op de website van het Ocean Film Festival.

Categorieën: Duiknieuws

Pimp je eigen duikfles!

Duiken in beeld - za, 22/10/2016 - 21:09

De eerst workshop was een succes. Dus verzorgt kunstenares Denise Kruithof op 26 november weer een workshop Pimp je duikfles.

Je kent haar waarschijnlijk wel! Denise Kruithof staat al jaren op de stand van DuikeninBeeld te schilderen.

Tijdens de workshop op 26 november, die een hele dag duurt, leer je hoe je je eigen duikfles beschildert met de karakteristieke onderwaterdieren en -planten in de Denise-stijl, zoals zeepaardjes, haaien, octopussen, verschillende visjes en meer. Je brengt de fles enkele dagen eerder zodat Denise het saaie, voorbereidende werk kan doen en jij alleen nog hoeft te schilderen. Ook het afwerken wordt door Denise gedaan.

De workshop in Rotterdam is inclusief koffie, thee, snackjes en lunch en kost € 100.

Heb je vragen of wil je je opgeven, dan kun je Denise per mail bereiken.

Hieronder zie je een impressie van een eerdere workshop. Klik op een foto om deze vergroot weer te geven en de diavoorstelling af te spelen.

Categorieën: Duiknieuws

John Landa – Stage diving

Duiken in beeld - za, 22/10/2016 - 20:06

Sommige woorden hebben meer dan één betekenis. Of de betekenis is afhankelijk van de doelgroep waarin het gebruikt wordt. Zo ging duikreporter John Landa stage diven. Maar dan wel heerlijk rustig, zonder podium en zonder harde muziek.

Datum:  17 oktober 2016
Duiklocatie: Bergse Diepsluis


Is het nu stage diving of diving with a stage bottle.
Het is geen geheim dat ik regelmatig solo duik ik heb bijna alles dubbel bij, zoals computer en 2 gescheiden automaten sets alleen geen aparte lucht reserve.
Ik ben al een tijdje aan het uitzoeken wat ik wil, ik heb al naar een dubbelset gekeken en naar een stage die ik als reserve mee kan nemen zodat ik altijd een backup heb onderwater als ik solo ga.
Vandaag is de dag dat ik een stage ga proberen, gewoon het gevoel ervaren als je zo’n extra fles bij je heb en of ik er hinder van ondervind tijdens het fotograferen.


Ik heb afgesproken met John waarvan ik een stage fles mag uitproberen aan de BD als ik een stage fles van 12 liter zie denk ik bij mezelf dat gaat hem niet worden zo’n grote fles aan de zijkant maar na een gedegen uitleg ga ik het toch maar proberen.
De stage flessen worden naar de waterkant gebracht en daarna ga ik met John te water ik pak een van de stage flessen en ik ben verrast hoe licht de flessen zijn en in het water zijn ze zelfs bijna neutraal.
Ik haak de fles eerst boven aan mijn d-ring ik doe mijn vinnen aan en mijn bril op en we gaan onderwater daarna clip ik hem aan mijn d-ring aan de linkerkant van mijn wing.
Ik begin de duik met het ademen uit de stage gewoon het gevoel ervaren, het gaat allemaal super het is net alsof je die grote fles niet bij hebt.
Ik doe nog een oefening met de stage fles en we gaan nu echt beginnen aan de duik, we gaan naar links want ik wil nog even kijken bij de sepia stokken.


Het zicht is goed en op sommige stukken heel goed we komen onderweg diverse stokken tegen en vele zijn mooi begroeid ik zie zelfs nog sepia eitjes op de stokken die er toch nog zwart rond en gezond uitzien.
Je ziet wel eens foto’s van techduikers met stage flessen naast zich waarvan ik altijd dacht dat het we onhandig zou zijn maar niks van dit alles het hangt er naast of het er niet eens naast hangt.
We gaan nog een stukje van de dijk af om de hele oude sepia stokken te bekijken en ook hier is het weer prachtig, ik vind bijna alle stokken terug die ik ooit heb gezet en ineens zie ik een sepia niet een kleine sepia maar een grote volwassen sepia en zelfs verse eitjes op de rekjes in de buurt.
Schitterend dat nog zo laat volwassen sepia’s rond zwemmen, hij zwemt heel rustig van ons vandaan en wij achtervolgen hem, hij gaat niet echt snel maar een goede foto maken is er niet bij elke keer als ik een foto wil maken gaat hij even over de bodem door de modder en maakt dan een mooie stofwolk.


Dit is optimaal genieten, ik geniet van dit schitterende schouwspel, ik maak foto’s zoals ik het altijd doe en ik bemerk geen obstructies van de stage fles hoe ik ook lig in het water hij zit niet in de weg.
Na een tijdje zie ik dat de stage op 50 Bar is ik ga over op mijn eigen fles en dat gaat allemaal helemaal soepel.
We gaan weer richting de kant en ik maak nog wat foto’s van John en dan zijn we weer bij de trap dit was een hele mooie duik, voor John was dit zijn eerste sepia van het jaar en waarschijnlijk ook zijn laatste want zo laat in het jaar heb ik zelf nog niet mee gemaakt.
Als we boven komen is Lia ook boven ze is duidelijk iets aan het zoeken als we vragen wat ze zoekt, de dahlia natuurlijk antwoord ze die rechts van de trap ligt, John gaat er uit en ik zwem naar Lia toe, onderweg word ik nog getrakteerd op een schooltje zeebaars maar ik had de camera al uit staan dus ga ik verder naar Lia ik wijs de dahlia aan waar ze al best in de buurt was en daarna ga ik er ook uit.
Terug naar de auto en omkleden en de rotzooi opruimen en nog even napraten over de duik en het duiken met de stage fles onder het genot van een bakkie koffie.
John, Lia en Willem bedankt voor de duik en de gezellige dag.
En ik ben om het word een stage.

Ik ben ongeveer 46 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 16:15 te water gegaan, de watertemperatuur was 13 graden, het zicht was goed, ik ben max. 7,4 meter diep geweest.

Categorieën: Duiknieuws

Miranda Put – Voorpret op Bangka

Duiken in beeld - za, 22/10/2016 - 14:37

Om optimaal te kunnen genieten van de Lembeh Photo Experience heeft duikreporter Miranda eerst enkele dagen een warming-up op Bangka. En tijdens deze warming-up is er al genoeg te zien en te fotograferen!

Datum:  12 oktober 2016
Duiklocatie: Noord Sulawesi

Zondag 16 oktober 2016 om 6:30 uur gaat de wekker en begint onze vakantie naar Noord Sulawesi, Indonesie samen met Joke, Annabel, Guido, Marjo en mijn man Remco gaan wij voor afgaand aan de Lembeh Photo Experience 2016 een paar dagen duiken bij Murex op Bangka Island.
Na wat incheck perikelen zitten we dan aan het ontbijt en ontmoeten we rest van de groep. We hebben er allemaal super veel zin in. De reis loopt van Amsterdam naar Singapore, stop over van 2,5 uur het is dan maandag 17 oktober 2017, dan door vliegen naar Manado. Na de douane en bagage ophalen wachten buiten de mensen van Murex op ons voor een auto rit van 2 uur naar de haven van Ketapang. In de haven aangekomen ligt de boot welke ons in 20 minuten naar Banga Island en het Murex Resort brengt al klaar.
Wij zijn in 2007 hier al een keer voor 7 dagen geweest en het is iets luxer geworden dan toen. We gaan ons hier de komende 3 dagen wel vermaken met het duiken.
Door het lage water in de morgen hebben we de 1e 2 dagen ’s morgens bij beide duiken last van stroming en soms zelfs het gevoel in een centrifuge te belanden. Ondanks de stroming laten de gidsen ons veel moois zien. Ook het huis rif wordt uitgetest en nog steeds als zeer mooi betiteld.

Wat komt er zo al voorbij onderwater: verschillende soorten naaktslakken waarbij de Solar Power (foto genomen door Annabel) toch erg bijzonder is, sepia, verschillende soorten krabben en garnalen. Mooie begroeide blokken en wanden met veel soft koralen.
De laatste dag duiken wordt gespendeerd aan groothoek fotografie door Annabel, Marjo en Remco. Hiervoor bezoeken we 2 plekken met veel soorten soft koraal in alle kleuren van de regenboog. De stroming valt vandaag gelukkig mee en er worden mooie foto’s gemaakt. Van onder andere een sepia, giant frog fish en natuurlijk de koralen met al zijn groothoek mogelijkheden. Ik zelf figureer even als model van Annabel terwijl Remco met een garnaal en naaktslak bezig is. Remco duikt hier met een kleine poort op zijn pen 5 huis waarop de Nauticam WWL en CMC kunnen worden gebruikt en kan dus onderwater wisselen tussen groothoek en macro. De gids vindt dit fantastisch en is onderwater super enthousiast als hij met Remco mee kijkt op het scherm.

’s Middags gaan Remco en ik nog met de boot weg (even de gemiste duiken van Remco van de dinsdag) inhalen. We gaan naar een duikstek aan het vaste land genaamd Sampiri 3. Ik had graag een iets mindere duik gewild maar we gaan weer naar 20 meter. We rollen achterover en het zicht onderwater is niet al te best als dit maar goed gaat komen. Na een aantal minuten komen aan op ongeveer 20 meter en begint het muck diven maar dat is hier echt geen straf want we verblijven er ruim 40 minuten en zien echt super veel moois. Het gaat van baby Painted Frog fish naar super klein garnaaltje is veerster. Van naaktslak naar Ghost pipefish. Onderweg komen nog een hot spring tegen ook wel lekker dat warme water. Op weg terug naar boven tijdens onze diepstop op 12 meter laat de gids nog 2 Giant Frog fishes aan. Remco neemt zijn foto’s en we zwemmen verder naar boven voor de 5 meter stop. Ook daar komen we een Giant Frog fish tegen maar nu geel/groen gekleurd. Remco maakt nog snel wat foto’s maar moeten nu wel naar de boot want we zitten laag in ons lucht verbruik.
Bovenwater zeggen we alle drie What a great last dive!!!!
De andere gaan om 17:30 uur te water voor een nachtduik en ook zij hebben een leuke duik.
Vrijdag 21 oktober 2016, we moeten onze spullen pakken want vandaag verhuizen we naar het N.A.D. resort op Lembeh Strait voor de Photo Experience onder begeleiding van Karin Brussaard. Om 10 uur stappen we op de boot daarna zo’n anderhalf uur met de auto naar Bitung en dan weer op de boot naar het resort. Daar worden we hartelijk ontvangen door Karin en haar partner Linda en de andere deelnemers welke ook eerder zijn gaan vliegen (Ingrid, Emmy, Chris, Frank, Bianca, Thomas en Annemarie). Na een korte lunch krijgen we uitleg van de manager hoe alles hier werkt en gaan we onze spullen uitpakken. Een impressie van de afgelopen dagen hebben we op onze eigen facebook pagina “Lembeh Photo Experienxe 2016” gezet. Deze is openbaar dus ook daar kunnen jullie ons volgen en lid worden. De laatste 8 mensen zijn nog onderweg maar onder vinden wat hinder door slecht weer en zijn nu op een klein Filipijns eiland geland en nu maar hopen dat ze vandaag nog aankomen. Uit eindelijk arriveren ze rond 21 uur op het restort. We zijn compleet een de Experience kan morgen van start gaan. Wel een strak schema: 6:30 uur ontbijt, 7:30 uur boot voor 2 duiken met interval van een uur, 12 uur lunch, 14 uur 3e duik, 17 uur cursus, dan uiterlijk 18 uur een avond duik als je wil of 5 foto’s bespreken met Karin en Linda. Lijkt wel bootcamp maar dit heb er gewoon voor over als je in de Lembeh Street gaat duiken.

Categorieën: Duiknieuws

Bultrug op bezoek in Vlissingen

Duiken in beeld - za, 22/10/2016 - 13:12

In de Kaloothaven in Vlissingen werd zaterdagochtend een bultrug gesignaleerd, meldt PZC.nl. Het bijna negen meter lange dier dobberde ruim twee uur lang op dezelfde plek en is inmiddels weer vertrokken.

Rond 07.15 uur zag Alex Jansen, die aan het werk was, onder zijn boot wat luchtbelletjes omhoog komen. Net toen hij aan zijn collega vroeg of ze nog aan het pompen waren, kwam de bultrug boven. Het leek alsof de bultrug vast zat in de haven. «Het dier dobberde de hele tijd tussen drijfkranen en de kade.” Ruim twee uur lang bleef de bultrug daar ronddobberen.

Volgens Eerste Hulp bij Zeezoogdieren is de bultrug in de loop van de ochtend weer weggezwommen.

Bultruggen komen af en toe voor in de Noordzee. In december vorig jaar zwom er voor het laatst eentje de Westerschelde op. Dat er een exemplaar in de haven van Vlissingen zwemt is opmerkelijk.

Categorieën: Duiknieuws

Vincent Dorresteijn – Van het één komt het ander!

Duiken in beeld - vr, 21/10/2016 - 15:00

Een in 1885 gezonken wrak waar de vissen zo brutaal zijn, dat ze tegen je aanzwemmen: duikreporter Vincent Dorresteijn dook op de Noordzee.

Datum:  15 oktober 2016
Duiklocatie: SS Mary Emma, Noordzee


Ik heb mij samen met Maarten Singer opgegeven om een weekend te gaan duiken vanaf de Wilmhelmina vanuit Harlingen. In eerste instantie was het de bedoeling om het weekend van 24 en 25 september te gaan. Helaas bleken de golven te hoog en kon dit niet door gaan. De 2 weken er na werd er wel uitgevaren maar toen konden Maarten en ik allebei niet. Het weekend van 15 en 16 oktober gingen wij voor de herkansing. Het seizoen loopt op het einde dus de kans word steeds kleiner. De hele week houd ik de app windfinder in de gaten maar helaas bleken de golven toch weer te hoog te zijn om een weekend te gaan varen.

Aangezien niet het hele weekend er slecht uit zag heb ik Coen Onstwedder van de Northseadivers een bericht gestuurd. Coen gaf aan dat hij het later die middag nog even checken en uiteindelijk stuurde hij dat hij op stap ging voor een duik op een ondiep wrak met een maximale diepte van nog geen 10 meter. In eerste instantie vond ik dit wel jammer. Ik heb namelijk onlangs een dubbel 12 met een wing aangeschaft speciaal voor de diepere duiken op de Noordzee. Uiteraard wilde ik deze na een aantal keer geoefend te hebben in het zoete water graag een keer op de Noordzee gebruiken. Voor een duik naar 10 meter vond ik het slepen met een dubbelset overbodig en besloot ik nieuwe uitrusting thuis te laten en gewoon met een 15 liter flesje op stap te gaan.

De volgende dag was ik veel te vroeg in de haven. Ik was even in de war geraakt met het tijdstip en in plaats van de afgesproken 10.45 had ik op één of andere manier 9.30 in mijn hoofd. Beter te vroeg dan te laat! Na even gewacht te hebben kwamen de anderen er aan en zijn we vertrokken richting de sluis.

Het bleek enorm mee te vallen met de golven en onderweg naar het wrak werd er van de gelegenheid gebruik gemaakt om even gezellig te kletsen. Na een klein uurtje varen kwamen we aan bij het wrak van de Mary Emma. Ernst had hier al meerdere keren gedoken en had een mooi schetsje gemaakt van hoe het wrak er bij ligt met daarbij de nodige informatie. De Mary Emma is een Engelse houten bark van 446 ton en is gezonken op 08-08-1885 terwijl ze met een lading keien onderweg was van Plymouth naar Bremen.

We konden direct omkleden en even later lag ik te water. Het was uiteraard maar een klein stukje naar beneden en al snel zag ik het anker liggen maar niet direct een wrak. Ik besloot het lijntje van de reel van Ernst te volgen en kwam aan het op stuurboordzijde. Ik sloeg rechts af en volgde de aandrijfas richting het achterschip. Hier kwam ik Ernst tegen en hij gaf aan dat ik daar maar even moest gaan kijken en wees naar achteren. Ik zwom die kant op en zag de contouren van een schroef. Ik kon het nog niet helemaal thuisbrengen maar was er na nadere inspectie toch uit dat dit de schroef moest zijn. Later vertelde Ernst mij dat één van de bladen er afgezaagd was en vandaar dat het zo lastig te herkennen is.

Ik besloot de aandrijfas te volgen richting de boeg. Ik kwam aan bij het motor gedeelte en zag dat Leonard iets aan het inspecteren was. Ik ben daar iets omhoog gezwommen naar de bovenkant van bet motorgedeelte. Dit gedeelte lag op nog geen 5 meter diep en was geheel begroeid met mosselen. Dit was een erg mooi gezicht! Rondom het motorgedeelte wemelde het van de vis. De brutale vissen zwommen warempel zo tegen me aan!
Na ruim een uur gedoken te hebben begon de natuur mij te roepen. Ik was toe aan een plaspauze en besloot dat het wel welletjes was. Ook Leonard en Ernst kwamen weer naar boven en al snel werd de motor gestart en begonnen we aan de terugreis. Er was nog steeds weinig golf maar volgens Coen waren er toch behoorlijke golven op komen zetten toen wij beneden waren. Niets van gemerkt en dit mooie dagje duiken heb ik toch maar mooi weer even meegepakt!

Categorieën: Duiknieuws

Fabien Cousteau geeft ‘acte de présence’

Duiken in beeld - vr, 21/10/2016 - 10:54

Van 20 tot en met 22 november geeft Fabien Cousteau, kleinzoon van de befaamde Jacques Cousteau, bekend filmmaker en oceanograaf, een exclusieve ‘acte de présence’ op Bonaire. Je kunt hem ontmoeten!

Exclusieve preview
Een voorproefje op het officiële Cousteau programma, dat in 2017 start. Harbour Village wordt dan het Caribbean leercentrum van Fabien Cousteau. Gedurende het jaar vinden er lezingen van internationaal bekende wetenschappers, mini-symposia, educatieve workshops en ‘meet-the-expert’-sessies plaats.

Tijdig boeken voor november
Gasten die een verblijf bij Harbour Village hebben geboekt kunnen het 3-daags Cousteau programma bijboeken voor USD 750 per persoon (deze opbrengst komt ten goede aan het Ocean Learning Center).  Er is beperkt plaats. Klik voor meer informatie over het programma.

Nog maar recentelijk kondigde Harbour Village een nauwe samenwerking aan met Cousteau en nam daarmee het initiatief om innovatie, creativiteit en drie generaties van Cousteau-ervaring naar Bonaire te brengen. Internationale wetenschappelijke bijeenkomsten, het Ocean Learning Center en Fabien Cousteau Voyages, een exclusief reisavontuur voor gezelschappen op een NOAA onderzoeksschip en onderzeeër zijn reeds geïnitieerd.

3-D koraalproject op Bonaire
In de ijver het groeiproces van koraal op Bonaire te bevorderen heeft Fabien Cousteau, samen met Harbour Village Beach Club aangekondigd, hiervoor 3-D print technologie te gaan inzetten. Het dode koraal vervangen met 3D-prints zorgt ervoor dat het koraal kan blijven groeien. Zo kan, door de natuur een handje te helpen, het groeiproces van koraal worden versneld en dat komt weer ten goede aan het algehele ecosysteem.

Harbour Village Beach Cub
Nog dit jaar gaat het 3-D project van start in het Ocean Learning Center van Cousteau, dat is gevestigd in het meest luxe hotel op Bonaire: Harbour Village Beach Club. Een kansrijk project dat, met gezamenlijke inspanningen van deze beide partners, kan worden gerealiseerd. Het Ocean Learning Center is een denktank, waar wordt gebrainstormd en naar oplossingen gezocht ter verbetering en bescherming van de wereldzeeën. Ook zijn er educatieve programma’s voor gasten, die zo ook een steentje kunnen bijdragen aan het natuurbehoud.

Meer informatie…

Categorieën: Duiknieuws

Wie wint een weekendje Zeeland?

Duiken in beeld - vr, 21/10/2016 - 10:45

Heb je de enquête van DuikeninBeeld ingevuld? En aangegeven dat je kans wilde maken op een weekend Zeeland bij De Witte Boulevard? Misschien ben jij onze winnaar!

 

Wij zijn blij! Het aantal mensen dat onze enquête heeft ingevuld in augustus/september was groter dan we hadden durven hopen. Momenteel worden de resultaten geanalyseerd door de student die op ‘ons’ hoopt af te studeren. Maar wat we kunnen verklappen is dat het overgrote deel van de respondenten DuikeninBeeld goed waardeert. En ook waren we aangenaam verrast door de goede tips die we kregen. Het kan haast niet anders dat we aan de hand daarvan DuikeninBeeld in de komende tijd nog beter en leuker kunnen maken. Het is niet voor niets de website voor en door duikers!

We hadden het beloofd. Onder de respondenten zouden we een weekend Zeeland voor 4 personen bij De Witte Boulevard verloten. We hebben de winnaar… Jolien Bos.
Jolien, gefeliciteerd!

Categorieën: Duiknieuws

René Weterings – Vaardag met Onderwatersport-redactie (2)

Duiken in beeld - do, 20/10/2016 - 16:44

Een dagje duiken vanaf een boot, een lekker dagje weg met de redactie van de Onderwatersport. Duik nummer 2…

Datum: 18-9-2016
Duiklocatie: Preekhil (vanaf Tertius)

De eerste duik van de jaarlijkse vaardag met de Onderwatersport redactie zit er weer op, nu is het even relaxen, wat eten en genieten van het weer. Straks maken we een tweede duik.

Schipper Ruud verplaatst de Tertius een paar honderd meter, zodat we weer wat meer bij de duikstek Preekhil komen te liggen. De bekende boei ligt niet ver hier vandaan. Maar voor we gaan duiken kunnen we nog uitgebreid lunchen. Heerlijk genieten van wat soep, belegde broodjes, koffie en melk. Dat gaat er wel in na een duik! Ondertussen worden allerlei ervaringen uitgewisseld en verhalen verteld tussen de bijdragers aan de Onderwatersport. De meesten kennen elkaar wel, maar is dan vooral door het gebruik van email of social media. Zo’n dag is dus absoluut van meerwaarde voor het leren kennen van al die enthousiastelingen.Na de lunch wacht iedereen nog even tot het eten gezakt is, alvorens weer langzaam aan voor te bereiden op de eerste duik. Alle spullen liggen op het voordek en het is wel eens wat puzzelen om goed bij mijn spullen te komen. Het is nu eenmaal anders dan duiken vanuit de achterklep van de auto, waar ik een routine in hebt. Gelukkig beseffen de meesten dat het beter is om wat meer gespreid te water te gaan, zodat de ruimte vanzelf ontstaat. Schipper Ruud geeft weer een korte briefing, er wordt gesproken over een “onderwater vulkaan”, een term die lijkt te komen uit een tropische duikplaats. Er wordt dan ook smakelijk om gelachen, maar iedereen begrijpt wel wat er bedoeld wordt.

Ik trek mijn spullen aan en zorg dat ik er als één van de eersten erin lig. Met een grote sprong voorwaarts land ik in het water en krijg ik mijn camera set netjes van Ellen aangereikt met een lange haak. Mijn kompas zet ik op de juiste koers en begin meteen te zakken om zo op de juiste plaats aan te kunnen komen. Althans…dat was het idee. Al vrij snel wordt het donker boven me en snap even niet hoe dit komt. Ik kijk naar boven en zie de romp van de Tertius weer opdoemen! Ok René, goed staaltje navigatie weer. Hup…poging twee dan maar. Dit gaat gelukkig wel goed en ik bereik de bult die onderwater zo mooi begroeid zou moeten zijn.

Het is er in ieder geval al een stuk helderder dan de eerste duik, dat is lekker. Het is er mooi begroeid met ruige oesterbanken en het grote aantal krabben valt meteen op. Iets bijzonders kan ik niet direct vinden, totdat ik ineens een blauwe vorm weg zie kruipen. Het blijkt een gewone krab te zijn met een wel heel opvallend blauw jasje aan. Nu kunnen krabben wel eens vaker een blauwe of groene zweem over hun lichaam hebben, maar dit was toch een stuk opvallender. Het kost me moeite om het diertje goed te fotograferen, want ook deze duik heb ik weer de macrolens gemonteerd. Met wat kunst en vliegwerk kan ik van geruime afstand toch een foto van het gehele dier maken. Tevreden duik ik verder.Naaktslakjes vind ik deze duik niet, wel zie ik de eitjes maar papa en mama zijn in geen velden of wegen te bekennen. Een paar brutale kreeften laten zich even zien, maar schieten ook net zo snel weer weg als ik wat dichterbij kom. Grondeltjes zijn er ook voldoende en ik vind er één die een grappig gedrag vertoont. Van oester naar oester hopst dit visje voort, als hij op één van die oesters ligt is dat een perfecte gelegenheid om een foto te maken, zonder een storende achtergrond. Helaas blijft het diertje maar een paar seconden op zijn plaats en moet ik het al vrij snel weer opgeven.

Op mijn gemak duik ik verder, ik ben ruim veertig minuten onder water nu en heb nog steeds geen andere duikers gezien. Vreemd eigenlijk, maar ik vind het prima. Op de bodem vind ik een stuk scheepstouw en zie een fel gekleurde botervis die uit een holletje lijkt te komen. Wat een mooi visje is dat toch en wat ligt hij er mooi bij! Ik kan deze vis prachtig fotograferen en hij spat werkelijk van mijn cameradisplay af. Ondertussen vraag ik me wel af waarom dit visje eigenlijk zo lang blijft liggen. Na nader onderzoek besluit ik maar eens wat aan dat touw te rommelen. Voor ik het weet, schiet de botervis er vandoor. Het lijkt er op dat hij vast heeft gezeten, dat had ik daarnet echt niet in de gaten. Hoe dan ook, dit botervisje kan gelukkig zijn weg weer vervolgen.Het wordt tijd om de duik te beëindigen, het is mooi geweest voor vandaag, na een dik uur kom ik weer bij de Tertius. Mijn camera leg ik op het liftje en wordt door Ruud netjes aan boord gelegd. Ikzelf klim er via de trap uit. Op het voordek ruim ik al mijn spullen weer op en trek ik mijn gewone kleding weer aan. Als de laatste duiker weer aan boord is, wordt het anker weer gelicht en varen we terug naar de haven.

We moeten vrij lang terugvaren, dus we kunnen met zijn allen nog lekker lang nagenieten. Een hapje en een drankje is ook verzorgd en de sfeer is wederom top! In de haven nemen we afscheid van elkaar en kan iedereen terugkijken op een prachtige duikdag met de redactie van de Onderwatersport. Deze traditie moeten we dus vooral in leven houden!

Duik 711 (Preekhil, zondag 18-9-2016, 15.00u)
Max. diepte 8m, temp. 20gr.C., zicht 3-4m, duiktijd 70min.

Categorieën: Duiknieuws

Haal jij het maximale uit je duikvakantie?

Duiken in beeld - do, 20/10/2016 - 11:55

Vakantiedagen zijn kostbaar en helaas hebben we niet allemaal de mogelijkheid om wekenlang te genieten van een land en de bijzondere onderwaterwereld ter plaatse. Dus tijdens je, altijd te korte, duikvakantie wil je maximaal genieten van zowel het hotel of resort waar je verblijft, maar vooral ook van alles wat er onder water te zien is. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden om zo het maximale uit je duikvakantie te halen.

Wat wil je zien?
Oriënteer je goed met betrekking tot de verschillen tussen de diverse duikbestemmingen. Bedenk vooraf wat je wilt zien. Zo vindt de ene duiker het geweldig om een bijzondere frogfish te zien en een ander wordt echt blij bij het zien van barracuda’s en haaien. Daarnaast denk je na over het land waar je naar toe wilt, hoe ver je wilt reizen en wat je budget is. Zie je door de bomen het bos niet meer, neem dan contact op met een duikreisbureau. Zij zijn de duikvakantie-reisspecialisten en kunnen op basis van jouw wensen met je meedenken en je adviseren over de verschillende duikmogelijkheden maar ook over de beste reistijd per bestemming.

Duikpakket
Laat je goed informeren over de duikmogelijkheden op de bestemming die je wilt bezoeken. Worden er kant- of bootduiken gemaakt en hoeveel duiken per dag zijn er mogelijk? Werkt het duikcentrum met pakket voor een bepaald aantal duiken of kun je onbeperkt duiken duiken? Hoeveel effectieve duikdagen heb je ter plaatse? Vraag of er voor bepaalde duiken restricties gelden qua duikopleidingsniveau of vanwege sterke stroming of duikdiepte. Kijk ook welke duiken het beste passen bij jouw wensen en wat je graag wilt zien. Laat je bij aankomst ook goed informeren door de divemaster die de duiken gaat begeleiden. En overleg met hem of haar welke duiken je echt niet mag missen.

Camera mee?
Neem je een onderwatercamera mee op vakantie? Denk ook dan goed na over wat je wilt zien en fotograferen en zorg er dat je camera en flitsers op tijd en voldoende opgeladen zijn. Overleg met de divemaster of een bepaalde duiklocatie beter is voor macro- of groothoekfotografie zodat je de juiste lens bij je hebt. Geef ook bij de divemaster aan wat je hoopt te kunnen fotograferen – hij of zij kent de duiklocaties heel goed en weet ook vaak waar je favoriete fotomodellen te vinden zijn.

Nachtduik
Wil je nachtduiken maken, vraag bij aankomst wanneer dat mogelijk is, want vaak kan het niet elke dag. Kijk ook of je de nachtduiken qua duikdiepte kunt combineren met je dagduikprogramma.

Duikpauze voor het vliegen
Heb je het maximale uit je duikvakantie gehaald en heb je veel duiken gemaakt, let dan op dat je voldoende tijd overhoudt voor de ‘no fly’-tijd aan het einde van de duikvakantie. De meeste duikcomputers geven de ‘No fly’-tijd na elke duik aan. Je kunt dit dus dagelijks goed in de gaten houden. Heb je een late middagvlucht of avondvlucht terug, dan kun je effectief meer duiken maken.

Je ziet het! Er is genoeg om om rekening mee te houden zodat je het maximale uit je duikvakantie kunt halen. Wil je weten welke reis het meeste aan je wensen voldoet, neem dan gerust eens contact met ons op – we denken graag met je mee.

Categorieën: Duiknieuws

Jolanda Coppens-Zwetsloot – Veterans Dive Team Holland

Duiken in beeld - do, 20/10/2016 - 10:00

Een nieuwe ervaring voor duikreporter Jolanda: ze duikt met een duikhelm in de haven van Den Helder.

Datum:  8 oktober 2016
Duiklocatie: Binnenhaven Den Helder

Veterans Dive Team Holland – 3e landelijk duikevenement

Waar? Op de duikschool van defensie, we zijn dus te gast bij de Koninklijke Marine op de binnenhaven in Den Helder.
Hoe laat? Om 10.30 uur zal de aftrap gegeven worden, hoe we dat doen blijft nog even een verrassing.
Wie doen er allemaal mee? Er zijn al heel veel partijen die hebben toegezegd om ons te ondersteunen met hun aanwezigheid.
Als eerste maken we bekend dat onze vrienden van het Duikteam IJmond weer aanwezig zullen zijn, je kunt die dag ervaren hoe het is om te duiken als beroeps duiker, of hoe het er vroeger aan toe ging.

Dat was de uitnodiging die ik via Duikteam IJmond op mijn computer zag! Aha; das leuk! Datum in de agenda gezet en het bericht rond gestuurd via FB. Zowel op mijn eigen- als op de pagina van mijn duikvereniging OVH. Response bleef uit, mijn enthousiasme werd er niet minder om. Hoe vaak kun je duiken op deze locatie? Datum kwam dichterbij en buddy gevonden; Hans gaat mee.
Zaterdag ochtend bij tijds en route; het max. aantal duikers had ingeschreven dus op tijd daar zijn leek wijs. Bij de poort werden we gevraagd om legitimatie… we mochten door; we stonden op de gastenlijst

Categorieën: Duiknieuws

John Landa – Flitser vergeten

Duiken in beeld - do, 20/10/2016 - 09:51

Sommige fotografen zijn duiken bezig met het oefenen met natuurlijk licht als belichting. Duikreporter John Landa moet deze keer verplicht met natuurlijk licht fotograferen. Zijn  ‘onnatuurlijke licht’ is hij namelijk vergeten.

Datum:  16 oktober 2016
Duiklocatie: Bergse Diepsluis


Nadat ik vanmorgen bij de clubduik ben geweest als niet duiker ga ik vanmiddag nog even naar de Bergse diepsluis, ik heb nog snel de groothoek op de camera gezet mijn dome op het onderwater huis geplaatst en op naar het water.
Het is niet druk aan de BD dus vlug de spullen optuigen omkleden en het water in, onderwater is het zicht inderdaad goed niet super goed maar gewoon goed zou ik maar zeggen.


Ik zet de flitsers aan ik wil wat proeffoto’s maken maar ik zie geen flits, dat is raar denk ik in mezelf ik controleer alles nog een keer en maak nog wat proeffoto’s maar ik zie geen flits.
Ineens schiet me het te binnen in de haast ben ik vergeten om een flitser op mijn camera te zetten, en als er geen flitser op mijn camera zit doen de onderwater flitsers het ook niet.
Dat is balen, waar ik voorheen gewoon het water uitging probeer ik nu het positieve er van in te zien ik ga gewoon proberen foto’s te maken.


Gelukkig staat er een zonnetje zodat ik toch een mooie foto kan maken, er zwemmen honderden ribkwalletjes voorbij en er zwemt een oorkwal tussen ik maak een foto tegen het zonlicht in en het resultaat is best wel fraai mag ik zeggen.
Ik kijk op mijn computer en ik zie 13 graden terwijl ik maar op 2 meter diepte ben dat is voor mijn niet zo’n goed nieuws want ik problemen met mijn schouders en kou werk niet zo positief op dat probleem ik moet mijn duiktijden flink reduceren en als het niet meer gaat omdat ik er teveel problemen van ondervind gaat voor mij de winterstop in.
Ik vind het erg jammer maar het is nu eenmaal zo maar ik heb nog hobby’s genoeg bovenwater in het winterseizoen.
Ik zwem nog een rondje en probeer nog wat te filmen maar zonder videolampen is het toch niet zo mooi, ik spot nog wat slijmvisje, ik zie dat de dahlia bij de trap helemaal weer is opgeknapt want die zag er de laatste keer niet zo fris meer uit.
Ik voel na een tijdje mijn schouders dus het word tijd om er uit te gaan, ik kleed me snel om er ruim de spullen op en ik ga zowel mijn autotank vullen met benzine en lucht bij het vulhok die nu ook bij de Shell benzine station staat op het kruispunt met de verkeerslichten.
Thuis ben ik aangenaam verrast over de foto’s het zijn er niet veel maar ze zien er smaakvol uit ik ben tevreden.

Ik ben ongeveer 43 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 16:15 te water gegaan, de watertemperatuur was 13 graden, het zicht was goed, ik ben max. 5,1 meter diep geweest.

Categorieën: Duiknieuws

Internationale fotowedstrijd in Zuid-Korea: de bekroonde foto’s

Duiken in beeld - wo, 19/10/2016 - 09:06

Benieuwd hoe het er onder water bij de Koreaanse archipel Ulleungdo uitziet? De winnende foto’s van de shoot-outwedstrijd, waarbij Jos Broere goud won, geven je een beeld.

In oktober werd in Zuid-Korea een fotowedstrijd gehouden. Aan deze shoot-out met deelnemers uit de hele wereld deed ook Team NL, bestaande uit Jos Broere en model/assistent Ester Hardenberg, plaats. Niet onverdienstelijk want Jos won goud met zijn visportret.

Hieronder zie je de andere bekroonde foto’s (klik op een miniatuur om de foto groot weer te geven en de diavoorstelling te starten).

Categorieën: Duiknieuws

Suunto D6i Novo Zulu – Een robuuste duikcomputer met een duurzame Zulu strap

Duiken in beeld - wo, 19/10/2016 - 00:01

Suunto lanceert eind oktober nieuwe, robuuste varianten van de Suunto D6i Novo wristop duikcomputer. De geraffineerde Suunto D6i Novo Zulu heeft alle fantastische eigenschappen van de D6i Novo, met als extra toevoeging een uiterst duurzame leger-stijl Zulu band die verkrijgbaar is in drie kleuren: zwart, stealth en blauw.  De blauwe optie is exclusief verkrijgbaar voor duikinstructeurs en divemasters.

De Zulu strap is gebaseerd op de populaire NATO-strap, oorspronkelijk ontworpen voor militair gebruik en ontwikkeld om lang mee te gaan in de meest zware omstandigheden.  Dankzij het veilige sluitsysteem zijn de Zulu straps erg populair onder duikers over de hele wereld.

“We wilden gehoor geven aan de verzoeken van freedivers en duikinstructeurs,” vertelt Timo Halko, hoofdontwerper van de Suunto D6i Novo.  “Het textiel is afkomstig uit Finland, het ontwerp is speciaal gemaakt voor mensen die het uiterste van hun materiaal eisen.”

De dubbele band onder de horlogekast door, in combinatie met de adapters en de dikke RVS ogen, houdt het horloge op zijn plaats zelfs als er tijdens de duik iets onverwachts gebeurt. De Zulu band is eenvoudig aan te passen zodat hij over een duikpak gedragen kan worden, en is comfortabel en stijlvol voor dagelijks gebruik. De band is gemaakt in Finland, net als de Suunto duikcomputers.

“De combinatie van een duurzame Zulu band met het saffier glas en de stalen behuizing van de Suunto D6i Novo geeft dit horloge een zeer robuuste look en feel,” voegt Halko toe.

Serieuze duikfuncties en een robuuste stalen behuizing
De D6i Novo staat bij veel duikprofessionals bekend als betrouwbare duikcomputer met tal van praktische hulpmiddelen zoals een digitaal kompas met kantelcompensatie, draadloze luchtintegratie en 5 modi (lucht, nitrox, gauge, free en off) . Alle Suunto D6i Novo horloges zijn voorzien van een zware stalen kast en krasbestendig saffierglas glas met een coating die beschermt tegen vuil en vet.

In aanvulling op de nieuwe D6i Novo modellen blijven de D6i Steel en Suunto D6i All Black steel in het assortiment. De D6i duikcomputers zijn eenvoudig te synchroniseren met Suunto DM5 software en Suunto Movescount zodat u uw gelogde duiken met foto’s en video’s kunt delen met de rest van de wereld.

  

Alle Suunto duikcomputers zijn ontworpen, gemaakt en getest in Vantaa, Finland.

Klik hier voor de Suunto dealer bij jou in de buurt.

Categorieën: Duiknieuws

Pagina's

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer