duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond

U bent hier

Feed-aggregator

Alles mag voor een selfie…?

Duiken in beeld - zo, 24/07/2016 - 19:32

Nou nee natuurlijk… Maar we kunnen nauwelijks geloven hoe ver mensen gaan. Deze schildpad heeft het aan den lijve ondervonden.

Badgasten in Beiroet sleepten een onechte karetschildpad – een bedreigde soort is – het strand op om selfies te nemen. En het kon niet gek genoeg, er waren zelfs mensen die op het schild gingen staan. Verwondingen op het hoofd duiden erop dat het dier zelfs geslagen is.

Het dier wordt nu verzorgd door Animals Lebanon en krijgt antibiotica. Deze organisatie werkt al jaren aan betere nestplaatsen voor deze karetschilpadden en vangt verzwakte dieren op.

Categorieën: Duiknieuws

Steven Stegeman – Duiken in het Deense Kattegatcentret

Duiken in beeld - zo, 24/07/2016 - 15:00

Tijdens zijn vakantie in Denemarken duikt duikreporter Steven in een aquarium met onderwaterleven uit de Oostzee en het Kattegat. Zijn ervaring filmde hij voor Duikeninbeeld.

Datum: 23 juli 2016
Duiklocatie: Kattegatcentret, Denemarken

Tijdens de twee weken zomervakantie in Denemarken stond ook een bezoekje aan het Kattegatcentret in Grenå op het programma. Een leuk dagje uit voor het hele gezin en voor mij de mogelijkheid om een duikje te maken in een van de aquaria.
Het Kattegatcentret is een super leuk educatief aquarium. Terwijl de rest van het gezin al bezig was met het vangen van krabben, het aaien van jonge kathaaien en roggen, kreeg ik uitleg over de vissen in het Oceanarium waarin ik zou gaan duiken. Deze tank bevatte vissen uit het Kattegat en de Oostzee, zoals kabeljauw, zeewolf, regenboogforel, steur, kreeft, allerlei soorten platvis, diverse roggen en kleine haaien soorten zoals de gladde haai en de kathaai. Na een korte briefing was het tijd om het water in te gaan. Wat mooi om al deze lokale vissoorten van dichtbij te kunnen bekijken. Ik was erg onder de indruk van het acceleratievermogen van de regenboogforellen en kabeljauwen. En wat leuk om je kinderen aan de andere kant van het glas vol bewondering te zien kijken! Nu konden ze eindelijk eens goed zien wat papa onder water doet. De interactie met het publiek was net zo leuk als het duiken. Na een half uurtje in water van 11 graden zat de duik er helaas weer op.
Na de duik hebben we genoten van de rest van het Kattegatcentret waar behalve lokale vis soorten ook zeehonden, zeepaardjes, tropische vissen en grote haaien te zien zijn. Als je met je gezin in Denemarken bent en een duikje wil maken kan ik het Kattegatcentret van harte aanbevelen!

Categorieën: Duiknieuws

John Landa – BBQ duik

Duiken in beeld - zo, 24/07/2016 - 10:00

Mooi weer, goed zicht onder water  en een BBQ na de duik: duikreporter John Landa heeft een prima dag.

Datum:  17 juli 2016
Duiklocatie: overkant Bergse Diepsluis

Vandaag de BBQ duik van duikclub Passion4diving, altijd lekker na een duik even met zijn allen BBQen en gezellig wat drinken, helemaal top.
We staan aan de overkant van de Bergse diepsluis omdat daar een mooi groot grasveld is en daardoor geen andere duikers in de weg staan als we de party tenten en BBQs weg willen zetten.
Ik kleed me om en ga te water de duiktijd is niet bepaald dus je mag zo lang als je wil weg blijven, heerlijk!
Het word een ondiep duikje op een ander plaats aan de Bergse diepsluis, en het zicht is niet opperbest maar als ik even onder weg ben klaart het een beetje op en op sommige stukken is het gewoon heel helder en kan ik zeker 10 meter ver kijken.
Ik heb de macrolens er op staan en ik ga dan ook helemaal voor het kleine spul en het liefst kleine sepia’s die nu zo’n beetje uit het ei komen.
Als eerste zie ik mooie kleine golfbreker anemoontjes precies groot genoeg om op de foto te zetten, al staan er honderden toch is het moeilijk om een hele mooie te vinden die mooi apart staat.


Na wat foto’s te hebben gemaakt ga ik verder onderweg kom ik verschillende soorten garnalen tegen maar ze blijven maar op en neer gaan ik krijg ze gewoon niet op de foto na tig keer proberen houd ik het voor gezien en ga weer verder.
Ik kom weer op een stuk waar het super helder is op dit moment vind ik het jammer dat ik geen groothoek op mijn camera heb het is gewoon schitterend en ik snap ook niet waarom op dit kleine stuk het zo helder is en zeker 10 meter ver kan kijken en als ik een meter of 10 verder ben is het zicht gereduceerd tot een kleine 3 meter.


Door ander duikers kan het niet zijn want ik ben ver van alle drukte en er is geen duiker te zien, ik snap er dan ook helemaal niks van.
Ik ga weer terug naar de instap en ik baal een klein beetje dat ik geen sepiaatje heb gevonden en dan ineens zie ik heel kleine sepia zwemmen, ik schat dat hij net zo groot is als mijn vingernagel.


En het kleine baasje maakt me het heel moeilijk, probeer zo’n kleine sepia die continu beweegt maar eens op de foto te zetten als je een macro lens en een 10+ voorzet lens er op heb staan dan is het beeld wat je op je schermpje heb staan ongeveer 25 mm breed.
Na heel veel foto’s heb ik hem toch op de foto staan, jammer genoeg niet zo mooi als ik gehoopt had maar ik ben tevreden.
Ik ga weer verder naar de instap en ineens zie ik een heel klein wolkje zwarte inkt voor mijn bril dus er moet een sepiola in de buurt zijn en inderdaad maar hij schiet weg en ik heb het nakijken want ik kan hem niet meer vinden.


Na meer dan anderhalf uur ben ik weer terug bij de instap, ik meld me af bij de duikleider en ruim mijn spullen op.
Daarna is het BBQen met de club dat was weer reuze gezellig, iedereen die er bij was bedankt voor een mooie en gezellige dag.

Ik ben ongeveer 98 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 09:30 te water gegaan, de watertemperatuur was 20 graden, het zicht redelijk tot goed, ik ben max. 5,1 meter diep geweest.

Categorieën: Duiknieuws

TODI kiest voor Mares

Duiken in beeld - za, 23/07/2016 - 13:56

Wij zijn verheugd dat TODI (The Ultimate Diving Experience) gekozen heeft voor Mares als hun officiële partner voor het duikmateriaal.

TODI is een uniek duikproject op de oude steenkoolmijn site van Beringen in België, waar je kan gaan duiken in een groot bassin met een diameter van 36m en een diepte van 10m (= 6.200.000 liter) met zoet water van 23°C en met 2.200 kleurrijke tropische vissen! Op de bodem van het duikbassin werden er ook verschillende decorelementen aangebracht zoals een boom, steenkorven, riffen, een grot, een kloof, een mijngang, een deel zuilen van Atlantis, een strandhut en 3 autocarossen van Ford Genk.

Op woensdag 13 juli werd de waterkraan opengedraaid om het bassin te vullen en begin september worden de eerste vissen uitgezet. De officiële opening is voorzien op zaterdag 29 oktober 2016.

Waarschijnlijk is het niet alleen voor onze slogan dat TODI ons als partner heeft gekozen… Just Add Water! Wanneer U komt duiken bij TODI, dan kan U dat namelijk vrijblijvend doen met de meest actuele en comfortabele Mares duikmaterialen.

Categorieën: Duiknieuws

Bert Peters – Baby sepia

Duiken in beeld - za, 23/07/2016 - 10:00

Op een warme tropische dag een maakt  Bert Peters een duikje bij Bergse Diepsluis.  Als  dan plots een baby sepia verschijnt, kan de duik niet meer stuk.

Datum:  20 juli 2016
Duiklocatie: Bergse Diepsluis

Categorieën: Duiknieuws

Workshop Sfeervol belichten met Ron Offermans aan boord van Klipper Anna

Duiken in beeld - vr, 22/07/2016 - 21:34

Op donderdag 11 augustus verzorgt onderwaterfotograaf Ron Offermans een workshop Sfeervol belichten aan boord van Klipper Anna. Een dag duiken, zeilen en fotograferen in Zeeland!

Als je in Zeeland onderwaterfoto’s maakt, ontkom je er niet aan om een flitser te gebruiken omdat je graag wat kleur en contrast in je foto wil hebben. Helaas accentueer je met flitsers ook heel vaak het zweefvuil dat in Zeeland altijd in het water aanwezig is. Of het licht valt meer op storende elementen in de omgeving dan op het onderwerp zelf. Hoe moet je dit oplossen en welke technische mogelijkheden heb je hiervoor?

• Gebruik je één of twee flitsers?
• Maak je gebruik van lange of korte flitsarmen?
• Hoe positioneer je de flitser(s)?
• Gebruik je een groot of een klein diafragma?
• Stel je een lange of een korte sluitertijd in?
• Gebruik je een diffusor, een dome diffusor of een snoot?
• Monteer je een lens met een lang of een kort brandpunt?
Kortom de mogelijkheden zijn haast onbeperkt en alle technieken beïnvloeden elkaar ook nog eens.

Via een workshop op de klipper Anna zal Ron theoretisch inzicht proberen te geven en krijg je praktische tips die je meteen kunt uitvoeren met je eigen apparatuur. Zodoende ben je dan beter in staat om controle uit te oefenen op het resultaat.

Duikdag op klipper Anna
De klipper Anna vaart van 8 tot en met 14 augustus dagelijks vanuit Zierikzee uit. Duiken, zeilen én een thema. Op donderdag 11 augustus geeft Ron Offermans in samenwerking met DuikeninBeeld de workshop Sfeervol belichten. Op dinsdag 9 augustus is Ron aan boord voor een workshop Onderwaterbiologie.

De prijs van de duikdag inclusief de workshop van Ron, lunch, bbq en flesvullingen is 130 euro.

Meer weten over de thema’s op de andere dagen, klik hier… En wil je gewoon mee om te duiken en zeilen, dan kan dat ook.

Voor meer informatie en reserveren kun je mailen met info@klipper-anna.nl
Om de reservering te bevestigen maak je het totaalbedrag over op rekeningnummer NL78RABO0379988682 ten name van P. Krikke te Muiden, onder vermelding van zeilen en duiken, de datum en de namen van de duikers.

Categorieën: Duiknieuws

Duiken en zeilen met Klipper Anna

Duiken in beeld - vr, 22/07/2016 - 21:34

Van 8 tot en met 14 augustus kun je elke dag opstappen op Klipper Anna en van duikstek naar duikstek zeilen in Zeeland. En het leuke is: elke dag heeft een speciaal thema.

Lekker duiken in Zeeland! Hoeveel leuker is dat niet vanaf een boot? En nog leuker als je ook nog eens van de ene naar de volgende duikstek zeilt. Klipper Anna vaart van 8 tot en met 14 augustus dagelijks uit vanuit Zierikzee.

Aan boord van de klipper zijn diverse sprekers uitgenodigd, die op de verschillende dagen een presentatie verzorgen over uiteenlopende onderwerpen – van onderwaterfotografie tot duiken met rebreathers.

De 24 meter lange klipper is voorzien van een RIB met gps, duiktrap en compressor, maar ook een gezellige bar en goede keuken. Het duiken wordt verzorgd door Technical Diving College. Het schip vertrekt vanuit de haven van Zierikzee en er wordt gedoken in het Grevelingenmeer en/of op de Oosterschelde. Deze dagtrip is inclusief lunch, themasessies, barbecue en flesvullingen. De kosten zijn € 105,- pp (maandag, vrijdag, zaterdag en zondag) respectievelijk € 130 op dinsdag, woensdag en donderdag. Per dag zijn maximaal 20 plaatsen beschikbaar.

Foto: Mares

Programma
Maandag 8 augustus:
Paul Lijnen, IANTD Instructor Trainer Trainer CCR en Instructor Trainer Trainer Trimix, zal ingaan op de mogelijkheden bij en de filosofie van IANTD. Wat zijn de beginselen en ook de andere mogelijkheden binnen het duiken volgens IANTD-normen.

Dinsdag 9 augustus:
In samenwerking met DuikeninBeeld introduceert Ron Offermans je in de onderwaterbiologie van het Zeeuwse. Hij leert je om bewust te kijken want de biodiversiteit is enorm! Zijn tips kun je meteen in de praktijk brengen. Klik voor meer info over deze workshop.
Aad van der Meulen van Mares zal diezelfde dag tijdens de vaartocht de nieuwe XR Extended Range duikmaterialen laten zien, waaronder de nieuwe wings, automaten en droogpak. Je hebt de mogelijkheid om XR extended range testduiken te maken met de nieuwe generatie tec wings.

Woensdag 10 augustus:
Sander Evering van GUE Nederland zal een presentatie geven over GUE, de opleidingen en het duiken volgens GUE-normen.

Foto: Ron Offermans

Donderdag 11 augustus:
In samenwerking met DuikeninBeeld zal Ron Offermans een workshop Sfeervol belichten onder water geven met handige tips voor het gebruik van flitsers onder water, die je meteen in de praktijk kunt toepassen. Klik voor meer info over deze workshop.

Vrijdag 12 augustus:
Bart den Ouden komt een presentatie houden over Megalodon rebreathers.

Op alle dagen geeft Bouke Krikke of Gerard van der Kolk, eigenaar van Technical Diving College, een presentatie over MetalSub duiklampen.

Cursus driftduiken
Nog geen ervaring met driftduiken of had je altijd al de specialty willen doen, ook dat kan op deze duikdagen. Voor een meerprijs van 100 euro volg je de PADI specialty Drift Diving bij de instructeurs van Technical Diving College en maak je twee duiken in het kader van de specialty.

Wil je mee?
Dat kan! Kies op welke dag of dagen je vanaf Klipper Anna wilt duiken en meld je aan. De presentaties zijn natuurlijk heel interessant, maar als je alleen wilt duiken en genieten van het zeilen, dan kan dat natuurlijk ook.

Voor meer informatie en reserveren kun je mailen met info@klipper-anna.nl
Om de reservering te bevestigen maak je het totaalbedrag over op rekeningnummer NL78RABO0379988682 ten name van P. Krikke te Muiden, onder vermelding van zeilen en duiken, de datum en de namen van de duikers.

Praktische info:
Het vertrekpunt van de boot is Het Luitje, 4301 AS Zierikzee. De afvaart van de boot vindt plaats om 08:00 uur en de verwachte tijd terug aan wal is 20:00 uur. Je kunt je auto parkeren op 2 minuten lopen van de vertrekplaats op het parkeerterrein aan de Hoofdpoortstraat, Zierikzee.

Categorieën: Duiknieuws

Workshop Onderwaterbiologie met Ron Offermans aan boord van Klipper Anna

Duiken in beeld - vr, 22/07/2016 - 21:33

Foto: Ron Offermans

Op dinsdag 9 augustus verzorgt Ron Offermans een workshop Onderwaterbiologie aan boord van Klipper Anna. Een dag duiken, zeilen en biologie in Zeeland!

De biodiversiteit van Zeeland is enorm groot. Toch komen er nog steeds duikers boven die alleen te melden hebben dat ze alleen een paar grote kreeften hebben gezien. Helaas hebben zij dan heel veel wat kleinere maar uitermate interessante dieren over het hoofd gezien. Als je tijd neemt om je daar wat meer in te verdiepen zodat je daar wat meer kennis over vergaart gaat er een wereld voor je open.

1. Het is leuk om te weten welke dieren tot dezelfde familie behoren.
2. Ook de diepte speelt een belangrijke rol voor wat betreft de dieren die je er kunt verwachten
3. Het is ook handig om te weten welke dieren je in een bepaalde periode van het jaar kunt verwachten.
4. Als je bepaald gedrag herkent weet je misschien of een voortplanting aanstaande is.
5. Als je weet welk voedsel bepaalde dieren eten kun je ook doelmatiger op zoek gaan naar deze dieren.
6. Als je een beter overzicht hebt van welke dieren normaal veel voorkomen in Zeeland, herken je ook zeldzame dieren.

Tijdens de workshop op de Klipper Anna zal via een korte presentatie wat inzicht geven in de Systematiek (indeling is diergroepen). Ook de verschillende biotopen, gedrag en seizoenen komen aan bod. De bedoeling is om een aanzet te geven bewuster te kijken en zodoende elke duik tot een unieke belevenis te laten zijn.

Duikdag op klipper Anna
De klipper Anna vaart van 8 tot en met 14 augustus dagelijks vanuit Zierikzee uit. Duiken, zeilen én een thema. Op dinsdag 9 augustus geeft Ron Offermans in samenwerking met DuikeninBeeld de workshop Onderwaterbiologie. Op donderdag 11  augustus is Ron aan boord voor een workshop Sfeervol belichten.

De prijs van de duikdag inclusief de workshop van Ron, lunch, bbq en flesvullingen is 130 euro.

Meer weten over de thema’s op de andere dagen, klik hier… En wil je gewoon mee om te duiken en zeilen, dan kan dat ook.

Voor meer informatie en reserveren kun je mailen met info@klipper-anna.nl
Om de reservering te bevestigen maak je het totaalbedrag over op rekeningnummer NL78RABO0379988682 ten name van P. Krikke te Muiden, onder vermelding van zeilen en duiken, de datum en de namen van de duikers.

Categorieën: Duiknieuws

Leendert Smit – Twee duikjes na de vakantie

Duiken in beeld - do, 21/07/2016 - 15:06

Nadat hij op vakantie is geweest, moet hij op avontuur in de jungle… in eigen tuin. Gelukkig heeft duikreporter Leendert Smit na zijn reisavonturen ook weer tijd voor een ‘gewoon’ duikje in Zeeland.

Datum:  15 juli 2016
Duiklocatie: Zeelandbrug en Dreischor

Na een vakantietrip naar de Orkneys en Shetlands (ja ik heb Scapa Flow nu gezien maar alleen boven water), was de tuin een jungle en de heg een oerwoud. Daar moest eerst even een weekend in gebeuld worden.

Maar vandaag is er eindelijk tijd voor weer eens een duikje. En waarom maken we er niet gewoon twee? Het weer is super dus daar hoeft het niet aan te liggen.


Ik ben rond 11:00 bij de Zeelandbrug. Tijd genoeg voor de kentering van 13:00 dus ik maak een praatje met de buren. Al snel rennen de eerste duikers naar het water wat ons een beetje verbaast. Je ziet het nog behoorlijk stromen dus wij wachten nog maar even. Als wij een uurtje later te water gaan is het lekker rustig.
Helaas houdt het zicht niet echt over en tot overmaat van ramp merk ik dat ik mijn lamp ben vergeten. Die ligt nog in de auto. Met de pilot lamp van 1 van de flitsers licht ik mezelf bij en zo schuifel ik als een bijziende van steen naar steen. Als eerste, en ook zonder lamp heel goed te zien, spot ik een grote dodemansduim met uitstaande tentakels. Ik probeer weer beide flitsers goed te richten maar makkelijk gaat het niet. Wat een stof! Echt frustrerend.


Na de duim volgen een paar fluwelen zwemkrabben maar die zijn behoorlijk schuw. Een klein heremietkreeftje heeft het beter begrepen. Ik denk zelf een aardig eindje te hebben gezwommen richting de trap onder de brug maar als ik een kijkje neem zie ik dat ik nauwelijks 50 meter van de westelijke trap, waar ik er in ging, ben verwijderd.
Dan toch maar naar die trap met helaas de wandeling terug als toetje van de duik. Ik sta een beetje gedachteloos mijn vinnen uit te trekken bij die trap als iets mij probeert omver te duwen. Een zeehond? Een Bruinvis? Nee, het is een andere duiker die mij, door het stof denk ik, niet had gezien.

De tweede duik is gepland bij Dreischor Frans Kok rif. Er staan toch behoorlijk wat auto’s maar goed, echt rustig is het hier zelden natuurlijk. Het blijkt een grote groep Fransen. Het is daags na de aanslag in Nice dus ik zou ik wel wat willen zeggen/vragen maar helaas is mijn Frans zo diep weggezakt dat ik het maar niet probeer. Terwijl zij nog staan te dreutelen ben ik al weg zodat het niet druk is op de steiger.

Ik passeer snel de reefballs en zoek het wat dieper richting de 11-12 meter. Hier is het zicht zeker 10-15 meter en ik zie voor me een laag rifje met daarachter een naar de diepte duikende helling. Zag ik bij de brug geen enkel slakje, hier zitten ze overal op en in. Het is wel maar 1 soort, de kleine vlokslak (denk ik..), maar dat mag de pret niet drukken. Ik heb dus een ruime keuze maar veel exemplaren zitten er bij nader inzien niet goed voor. Het is een kwestie van op de juiste tijd op de juiste plaats zijn. Veel te vroeg begint de fles leeg te raken en omdat ik nog een eind terug moet zwemmen, wil ik het er niet op laten aankomen. Onderweg neem ik nog wat mooie doorschijnende zakpijpen mee en om 16:00 sta ik weer bij de auto. Het is mooi geweest.

Categorieën: Duiknieuws

Gentse Feesten-duik en zoektocht op 24 juli

Duiken in beeld - do, 21/07/2016 - 12:47

Voor iedereen die geen tropische of azuurblauwe wateren aan het verkennen is, is er tijdens de Gentse Feesten op 24 juli 2016 een ontspannende en verfrissende duik in de alom gekende Blaarmeersen in Gent. Iedere duiker – Nelos en PADI, beginner of gevorderd- is welkom.

Een unieke kans om je vriendenkring te verruimen, elkaar beter te leren kennen en nadien de mogelijkheid om het Gentse feestgedruis in te duiken.

Tijdig inschrijven via mail en betaling (10 euro) via overschrijving is een must voor deze tweede editie van het evenement. De organisatie moet de nodige natjes en droogjes kunnen voorzien.

Het aantal deelnemers wordt beperkt tot +/- 50 personen. Veiligheid is nog steeds regel nr. 1.

Er zijn talrijke en “waardevolle” prijzen te winnen.
Wees present voor een frisse duik in Gent !

WAAR:
BLAARMEERSEN GENT
Zuiderlaan 5 – 9000 GENT

WANNEER
ZONDAG 24/07/2014

BRIEFING
13h00 in duikpak

Inschrijven kan tot en met 21 juli! 

Categorieën: Duiknieuws

William Trubridge breekt eigen wereldrecord

Duiken in beeld - do, 21/07/2016 - 12:17

De Nieuw-Zeelandse freediver William Trubridge heeft gisteren zijn eigen wereldrecord Constant No-fins (CNF) verbroken. Op eigen adem en zonder hulpmiddelen dook hij naar 102 meter.

De freediver vestigde het record in de Bahama’s, zijn thuisbasis. In vier minuten en 14 seconden zwom hij naar 102 meter en weer terug.

Hij verbeterde zijn eigen record met één meter. «Dit is een droom. Halverwege de terugweg begon ik te verslappen. Ik vroeg me af of het wel goed zou aflopen,» reageerde Trubridge na afloop.

Foto: Daan Verhoeven

Categorieën: Duiknieuws

Zuid-Afrikaanse populatie witte haaien kleiner dan verwacht

Duiken in beeld - wo, 20/07/2016 - 18:40

De Zuid-Afrikaanse witte haai wordt met het uitsterven bedreigd door menselijk handelen, vervuiling van de oceanen en een gelimiteerde genenpoel. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Marine Ecology Progress Series.

Er zijn 350 tot 520 witte haaien over voor de kust van Zuid-Afrika. Daarmee ligt het aantal op ruim de helft van wat werd verwacht. “Bij de vorige generatie Zuid-Afrikaanse witte haaien is een forse daling in aantal waargenomen. Mogelijk zijn er nu te weinig om de populatie in stand te houden”, aldus Sara Andreotti, wetenschapper bij de Universiteit van Stellenbosch. “We bevinden ons in een situatie waarbij het aantal geslachtsrijpe witte haaien onder het minimum ligt.”

Netten
Meer dan duizend witte haaien zijn tussen 1978 en 2008 omgekomen door netten die zijn gespannen voor de kust van Durban. De netten zijn daar geplaatst om zwemmers en surfers te beschermen tegen de roofvis. Ook zijn de haaien slachtoffer geworden van jacht en vervuiling.

Bovendien heeft de witte haai in Zuid-Afrika de minste genetische diversiteit, dat maakt de roofvissen zeer kwetsbaar voor ziektes. Volgens onderzoekers zijn er wereldwijd nog duizenden witte haaien te vinden voor de kust van Australië, Canada en de oostkust van de Verenigde Staten.

Klik voor het hele artikel….

Categorieën: Duiknieuws

Marineduikers bevrijden bultrug

Duiken in beeld - wo, 20/07/2016 - 18:26

Duikers van de Chileense marine hebben een bultrug bevrijd die in een vissersnet was verstrikt geraakt in de buurt van Kaap Hoorn.

Vissers hadden opgemerkt dat een 15 meter lange bultrug in hun netten was terechtgekomen en niet meer in staat was om te bewegen. De Chileense marine stuurde daarop duikers om het net los te snijden. Niet veel later was de walvis bevrijd.

In de zuidelijke wateren zouden nog rond de 10.000 bultruggen leven.

Kijk de filmbeelden…

Categorieën: Duiknieuws

Bert Peters – Zeedahlia`s

Duiken in beeld - wo, 20/07/2016 - 18:00

Bert Peters filmde de misschien  inmiddels wel beroemde zeedahlia’s van Den Osse.

Datum:  6 juli 2016
Duiklocatie: Nieuwe Kerkweg

Categorieën: Duiknieuws

Warm weer: kans op blauwalg neemt toe

Duiken in beeld - wo, 20/07/2016 - 11:07

De temperaturen stijgen flink en inmiddels is er op meerdere zwemplekken in Nederland blauwalg geconstateerd. De bacterie kan leiden tot maag- en darmklachten en irritaties aan ogen en huid.

Wil je weten of er in de plas bij jou in de buurt blauwalg heerst, kijk dan op de website Zwemwater.nl voor de actuele situatie.  In Nederland worden 630 recreatieplassen en grote meren regelmatig gecontroleerd.

De kans op blauwalg en andere ongemakken als zwemmersjeuk (veroorzaakt door larven die de huid binnendringen) neemt toe naarmate de temperatuur stijgt.

Categorieën: Duiknieuws

Magic Photo Experience 2017

Duiken in beeld - wo, 20/07/2016 - 09:41

In mei 2017 organiseert Dive and Travel in samenwerking met de Magic Resorts op de Filipijnen en onderwaterfotografe Karin Brussaard alweer de 14de editie van de Photo Experience-reis. Een 14-daagse reis naar de magische Filipijnen waarbij je meer uit jezelf en je onderwatercamera kunt halen.

Foto: Frankie Van Remoortel

Deze reis is geschikt voor iedere onderwaterfotograaf en samen met Karin werk je aan het realiseren van jouw eigen leerdoelen. Door het bijwonen van de presentaties met verschillende onderwaterfotografiethema’s en het duiken tussen het kleurrijke onderwaterleven zal je op een leuke manier je fotografie een niveau hoger brengen. Voor deze fotoreis heb je een digitale onderwatercamera nodig, de grootte en type van de camera zijn niet van belang.

Kortom, een leerzame duikvakantie waarbij je tezamen met de andere deelnemers actief bezig bent met je hobby en thuis zult komen met een hoop ervaring en prachtige foto’s.

Heb je interesse in deze duikvakantie meld je snel aan, het voorgaande succes van deze bijzondere fotoreizen zorgt ervoor dat ze vaak snel volgeboekt zijn.

Klik voor meer informatie over de Magic Photo Experience 2017.

 

Categorieën: Duiknieuws

Dirk van den Bergh – De Bergse Diepsluis blijft me bekoren

Duiken in beeld - wo, 20/07/2016 - 09:00

Niettegenstaande dat de Bergse Diepsluis zijn meest bezochte duikstek is, blijft hij het mooi vinden. Deze keer duikt duikreporter Dirk met buddy’s Pierre en Willem eerst naar de mosselhangcultuur en daarna naar het platform.

Datum:  13 juli 2016
Duiklocatie: Bergse Diepsluis

Naar de mosselhangcultuur zwemmen we aan de oppervlakte naar de 4e boei vanaf het streepje. Er staat een stevige NW wind en het is werken geblazen! Gelukkig ga ik elke week twee keer zwemmen!

Na 20 minuten “hangen” bij de hangcultuur dalen we langs de kabel waarmee de cultuur verankerd is af naar de bodem. We zitten tussen twee kenteringen in en de bodem ligt op 11 meter. We zwemmen langzaam omhoog op 90° en blijven dan ondiep tot we na 47 minuten duiken aan de duiktrap zijn.

Het doel van onze tweede duik – het platform – missen we … We zitten al op 11,5 meter en nog niets … Dat kan niet tussen hoog en laag water! We gaan iets hoger naar links en ja hoor! Daar is het, op 8 meter diepte. Er zitten veel steenbolken en het is mooi “begroeid”.

Twee heerlijke duiken, bedankt weeral buddy’s!

Categorieën: Duiknieuws

Mijn NOB is vernieuwd

NOB - wo, 20/07/2016 - 09:00
Zojuist is de nieuwe versie van Mijn NOB live gegaan. Met een nieuwe lay-out, een betere zoekfunctie in eDocuments én digitale facturering zijn er een aantal zaken flink verbeterd en heeft Mijn NOB een moderniseringsslag gekregen.
Categorieën: Duiknieuws

Duiken… zo kan het ook!

Duiken in beeld - di, 19/07/2016 - 12:10

Duiken, maar dan net even anders. Zie jij je al zitten?

Categorieën: Duiknieuws

Ontdek Indonesië met de Wonderful Indonesia Travel Pass

Duiken in beeld - di, 19/07/2016 - 10:56

Indonesië, het land van meer dan 17.000 eilanden, is de bestemming bij uitstek voor een prachtige rondreis. Garuda Indonesia maakt het nu wel heel makkelijk de mooiste plekken van Indonesië te ontdekken met de Wonderful Indonesia Travel Pass. Er is zelfs een speciale Underwater Pass voor duikers.


Wonderful Indonesia Travel Pass

De Wonderful Indonesia Travel Pass schaf je aan bij een internationaal return vliegticket van Garuda Indonesia. Minimaal 3 en maximaal 8 keer vlieg je voordelig naar meer dan 50 bestemmingen binnen Indonesië. Maak een keuze uit de Underwater Pass, Adventure Pass, Heritage Pass of een combi van deze drie: de Explore Pass.

Underwater Pass
De onderwaterwereld van Indonesië is fenomenaal. Kleurrijk koraal en prachtige vissen maken Indonesië één van de mooiste duikbestemmingen ter wereld. De duikmogelijkheden zijn eindeloos: van het bekende Bali tot afgelegen eilandjes. Met de Underwater Pass vlieg je moeiteloos naar de beste duikbestemmingen als Bali, Lombok, Labuan Bajo, Manado, Raja Ampat, Derawan, Ambon, Ternate, Wakatobi, Saumlaki, Semarang en Sabang.

Foto: Edwin van der Sande

Adventure Pass
Avonturiers kunnen hun geluk niet op met machtige bergen, groene regenwouden die zich perfect lenen voor een trekking, rollende golven om op te surfen en de diepblauwe zee om in te duiken. Met de Adventure Pass maak je een avontuurlijke rondreis naar bijvoorbeeld Bali, Lombok, Labuan Bajo, Nias, Ternate, Surabaya, Banyuwangi, Sumbawa, Medan, Padang, Raja Ampat en Bandung.

Heritage Pass
Cultuurliefhebbers zijn in Indonesië aan het goede adres: de ruim 17.000 eilanden zijn doordrenkt van eeuwenoude cultuur. Met de Heritage Pass sta je binnen no time bij de mooiste tempels, historische plekken en traditionele dorpjes. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Solo, Yogyakarta, Semarang, Surabaya, Banyuwangi, Bandung, Bali, Tambolaka, Padan, Nias en Makassar.

Explore Pass
Kun je niet kiezen en wil je van alles een beetje? Ga dan voor de Explore Pass en stel je eigen reis samen!

Kijk hier voor meer informatie over de Wonderful Indonesia Travel Pass.

Categorieën: Duiknieuws

Pagina's

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer