duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond

U bent hier

Feed-aggregator

Meer exoten in Zeeuwse wateren door warmere Noordzee

Duiken in beeld - ma, 30/05/2016 - 22:29

Grienden, bultruggen, potvissen, dolfijnen en zelfs een narwal, allemaal zeezoogdieren die in de afgelopen periode in de Westerschelde zijn gespot of zijn aangespoeld. En de verwachting is dat dit de komende jaren gaat toenemen.

Klimaat

Het feit dat er steeds meer zeezoogdieren zijn in de Noordzee heeft volgens zeebiologe Inez Flameling te maken met de klimaatverandering. Het bodemwater van de Zuidelijke Noordzee (Belgisch-Nederlandse kust) is in de afgelopen 25 jaar zo’n anderhalve graad warmer geworden. Dat is een flinke stijging met grote gevolgen. Een aantal vissoorten is nu het hele jaar te vinden in de Zeeuwse wateren.

Dwergtong

Het gaat dan vooral om kleine vissoorten waar niet op gevist wordt, zoals dwergtong, rode poon en inktvis. En de aanwezigheid van deze vissoorten is van invloed op de populatie dolfijnen in de Noordzee. Sommige van deze vissen worden door bepaalde zeezoogdieren gegeten, en daardoor komen er meer van dit soort exoten in de buurt van Zeeland.

Bultruggen

De opwarming van het water heeft ook gevolgen voor walvisachtigen als bultruggen, potvissen en bruinvissen. Er mag al jaren niet niet gejaagd worden op deze zoogdieren en dat betekent dat hun aantal stijgt. Daarnaast speelt ook bij de walvisachtigen de aanwezigheid van voedsel een belangrijke rol.

Actie

Als een zeezoogdier aanspoelt komt de Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren in actie. Een organisatie, bestaande uit vrijwilligers die deskundig zijn in het helpen van gestrande zeezoogdieren. En de laatste tijd krijgen ze het steeds drukker. Dit jaar zijn ze al zo’n 73 keer in actie gekomen. In dezelfde periode in 2007 was dat nog maar 26 keer.

Aanspoelen

Waarom er zo nu en dan zeezoogdieren aanspoelen op het strand, is onduidelijk. Volgens zeebiologe Flameling heeft het verschillende oorzaken. “We merken bijvoorbeeld dat grienden en bruinvissen moeite hebben met de scheepvaart, boorplatforms en windmolenparken in de Noordzee. Deze dieren maken namelijk gebruik van sonar om te navigeren en voedsel te vinden. Maar dit wordt verstoord door deze zogenaamde ‘akoestische vervuiling’. Ze raken daardoor soms de weg kwijt en komen in ondiep water terecht.

Ziekte

Ook kan ziekte, een ontsteking of een verwonding de oorzaak zijn dat een zeezoogdier aanspoelt op ’t strand. Bij oudere dieren kan er ook een natuurlijke doodsoorzaak zijn.

Sterven

Sommige dieren stranden en/of sterven als gevolg van menselijk handelen. Er raken bijvoorbeeld dieren verstrikt in visnetten en wrakstukken, ze komen in botsing met schepen en er wordt met geweren op ze geschoten.

17de eeuw

Overigens is het niet voor ’t eerst dat er zoveel zeezoogdieren in de Noordzee leefden. Vooral de potvis en de bultrug kwamen veelvuldig voor in onze wateren, voordat er in de 17de eeuw begonnen werd met massale vangst van de zoogdieren.

Bron: Omroepzeeland.nl

Categorieën: Duiknieuws

Bas Brand – 3 sepia’s

Duiken in beeld - ma, 30/05/2016 - 15:00

Duikreporter Bas Brand filmde de sepia’s  bij de Zeelandbrug. Ondanks het slechte zicht wist hij de sepia’s goed in beeld te brengen!

Datum:  19 mei 2016
Duiklocatie: Zeelandbrug

Op Donderdag 19 mei een mooie duik bij de Zeelandbrug.
Het was al redelijk druk op de duikstek, en de brandweer van Middelburg was al ruim voor de kentering met oefenen begonnen.
Goed dat ze oefenen, jammer dat ze deze mooie stek gekozen hadden. Het zicht was daardoor niet best ½ m .
Bij een Sepia tentje waren 3 Sepia’s druk in de weer met de eieren. Het was een prachtig gezicht hoe ze steeds van kleur verschoten.

In het korte filmpje een impressie. Hoop dat je ervan kan genieten.

Categorieën: Duiknieuws

Nieuw! Cressi Ultralight trimvest

Duiken in beeld - ma, 30/05/2016 - 10:01

Het nieuwe trimvest van Cressi heet met recht Ultralight – maat M weegt slechts 2 kg!!

Cressi Ultralight dames


Cressi Ultralight heren

Ondanks het minimale gewicht is de Cressi Ultralight compleet uitgevoerd met het alom geprezen Lock Aid geïntegreerde loodpocketsysteem. Het is een Back Cell jacket – dit helpt om de ideale positie in het water te vinden en geeft veel bewegingsvrijheid. Gepolsterde schouderbanden, een “hide-away pocket” en diverse bevestigingen voor accessoires zijn aanwezig.

Zoek je een comfortabel en super lichtgewicht reisjacket, dan is de Cressi Ultralight het ideale vest.

Naar het mannenmodel….

Naar het vrouwenmodel…

 

Categorieën: Duiknieuws

Anne-José van Cromvoirt – Adembenemend

Duiken in beeld - ma, 30/05/2016 - 10:00

Duiken in Nationaal Park Komodo is de droom van menig duiker.  Duikreporter Anne-José filmde haar duikervaring!

Datum:  21 mei 2016
Duiklocatie: Karang Makassar N.P. Komodo

Veel stroming, ongeschonden riffen en als je mazzel hebt groot spul dat door de sterke koude stroming wordt meegevoerd.
We verbleven bij Scuba Junkie in Warloka, ver van Labuan Bajo af. Een kleinschalig duikresort met heerlijk lokaal eten.

21-5-16 zouden we naar Karang Makassar gaan annex Manta Point. Uit eerdere jaren hadden we de ervaring dat de stroming heftig is. Ik was met mijn man Hans en dochter Lisa bij een lokale gids in een groepje ingedeeld.
Schredesprong vanaf de boot, camera mee en gaan. De maan en het getij waren ons goedgezind. Volle maan en harde stroming, ideale omstandigheden voor dat waar wij voor kwamen……MANTA’S.

Al snel kregen we ze in beeld. Zulke statige beesten, die zweven door het water, terwijl wij alle moeite moesten doen om niet meegevoerd te worden door de stroming. 45 minuten bij een poetsstation kunnen hangen. Er was een hele nieuwsgierige manta, met een gehavende achterkant……sharkattack. Haar staart was weg en een deel van haar lijf.
De manta cirkelde om mij heen en kwam steeds dichterbij en dichterbij. Ze zweefde zelf meerdere malen over mij heen en tikte mij lichtjes aan. Het was adembenemend……geen woorden voor.

Vanwege de wifi in Indonesie heb ik maar een heel klein filmpje kunnen uploaden. Kijk en geniet……..

Categorieën: Duiknieuws

Duikongeval Vinkeveense Plassen

Duiken in beeld - zo, 29/05/2016 - 14:51

Zondagmorgen 29 mei rond 11.30 uur zag iemand een duiker drijven ter hoogte van Eiland 8.

Op de Plassen was een zeilwedstrijd. Vanaf de starttoren zag iemand een duiker tegen de wal drijven.

Direct werden de hulpdiensten gealarmeerd, waaronder een traumahelikopter en de brandweerboot van Vinkeveen. De omstanders hebben de duiker uit het water gehaald en zijn direct begonnen met reanimeren. De duiker is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht per traumahelikopter.

De zeilwedstrijd werd vanwege het incident afgelast. De hulpdiensten zijn door diverse watersporters geholpen met boten.

Bron: 0297.nl

Categorieën: Duiknieuws

In beeld: The making of… Westerschouwen

Duiken in beeld - za, 28/05/2016 - 14:10

Geen film wordt gemaakt zonder bloopers. Speciaal voor DuikeninBeeld maakte Gery Beeckmans een film van de niet eerder uitgezonden beelden van de film Westerschouwen. Van een benauwde zeemeermin tot een zeemeerman met blote benen.

De film Westerschouwen van Gery Beeckmans won in 2015 het Nederlands en Belgisch Kampioenschap Onderwatervideografie. Een uitzonderlijke prestatie van de videograaf en zijn team.

Maar geen film wordt gemaakt zonder bloopers. Speciaal voor DuikeninBeeld stelde Gery een film met de bloopers samen!
Gelukkig voor de zeemeermin zijn er geen opnames gemaakt van de afzakkende staart, de jarretel-enkellood-oplossing en andere bijzonder on-charmante momenten….
Hieronder vind je “The making of…” en de originele film.

Categorieën: Duiknieuws

UNESCO schrapt hoofdstuk over Great Barrier Reef uit VN-rapport

Duiken in beeld - za, 28/05/2016 - 11:22

Een hoofdstuk over het Great Barrier Reef in een VN-rapport over klimaatverandering is geschrapt op verzoek van Australië, omdat de informatie schadelijk zou zijn voor de Australische toerismeindustrie. 

Het rapport werd opgesteld door UNESCO, dat bij de Verenigde Naties over het werelderfgoed gaat, en klimaatwetenschappers van binnen en buiten de VN.

Een belangrijk hoofdstuk in de conceptversie was gewijd aan de unieke koraalformaties van het Great Barrier Reef en de negatieve impact die klimaatverandering op het rif heeft. Toen het Australische ministerie van Milieu hier lucht van kreeg, maakte het bezwaar en uiteindelijk schrapte UNESCO het hele hoofdstuk. Hiermee werd Australië het enige continent dat niet voorkomt in het rapport, meldt The Guardian vrijdag.

Schokkend

Een woordvoerster herhaalde de economische bezwaren van het ministerie. “Uit recente ervaringen in Australië blijkt dat negatief commentaar over werelderfgoed gevolgen heeft voor het toerisme.”

Een van de wetenschappers die betrokken was bij het hoofdstuk over het rif noemt die redenering schokkend. “Ik ben een groot deel van mijn carrière internationaal actief en dit komt zelden voor”, aldus Will Steffen. “Misschien dat dit vroeger in de Sovjet-Unie gebeurde, maar niet in westerse democratieën. Ik heb dit nog nooit meegemaakt.”

Stervend koraal

Australische wetenschappers luidden onlangs de noodklok over het Great Barrier Reef, het enorme koraalrif voor de oostkust van Australië. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de helft van het koraal dood of stervende is.

Meer dan 90 procent van het koraal is aangetast door verbleking. Door het warme water stoot het koraal nieuwe algen af en vormt zich kalkafzetting op het koraal. Deze kalklaag kan weer verdwijnen als de temperatuur weer daalt. Maar als dat niet gebeurt, sterft het koraal af.

Klimaatveranderingen

Door de klimaatveranderingen is de temperatuur voor de oceaan gestegen, wat een toename van gebleekt koraal heeft veroorzaakt. Ook het verschijnsel El Niño, dat voor een sterke opwarming van normaal koel zeewater zorgt, heeft hier aan bijgedragen.

In mei 2015 wees Unesco nog een verzoek van milieuorganisaties om het Great Barrier Reef op de rode lijst van bedreigd werelderfgoed te zetten af.  Zij hadden hiertoe aangedrongen omdat de kwaliteit van het rif de afgelopen jaren al is afgenomen.

Rode lijst

Een vermelding op de ‘rode lijst’ leek Unesco toen niet nodig omdat Australië een flink pakket met maatregelen had aangekondigd tegen watervervuiling. Zo zou het land uitbreiding van schadelijke havenactiviteiten tegengaan en geen bagger meer uitstorten in de buurt van het koraalrif.

Het Great Barrier Reef strekt zich uit over een gebied van 2.300 kilometer en is daarmee een van de grootste levende ecosystemen ter wereld. Hoewel de afgelopen decennia een groot deel van het rif is verdwenen, beslaat het gebied nog steeds 200.000 vierkante kilometer (vijf keer de oppervlakte van Nederland).

Het natuurfenomeen levert Australië jaarlijks 3,9 miljard dollar aan inkomsten van toeristen op.

Bron: NU.nl

Categorieën: Duiknieuws

Mirjam van der Sanden – Dagje varen en duiken met de Balena

Duiken in beeld - za, 28/05/2016 - 10:00

Een dagje duiken op de Oosterschelde, met een snelle privéboot. Duikreporter Mirjam van der Sanden deed het en had een leuke ontmoeting!

Datum:  16 mei 2016
Duiklocatie: Oosterschelde

2e Pinksterdag, met 6 Argonauta clubgenoten afgesproken om een dagje te gaan varen en duiken met de Balena van Joop Stalenburg. De dag ervoor is het slecht weer, brrr hebben we er wel zin in.


’s Morgens vroeg op, om op tijd bij Schelphoek te zijn. Het weer lijkt gelukkig toch wel mee te vallen. Nadat alle spullen op de boot zijn geladen en iedereen in zijn duikpak op de boot zit vertrekken we voor een lekker vaartochtje. Onderweg na de 1e duikstek (Kulkenol) maken we nog even een stop op het schelpeneiland. En daar treffen we een nieuwsgierige jonge grijze Zeehond. Onze dag kan al niet meer stuk. De zeehond zwemt nieuwsgierig rond onze boot. Echt supergaaf.


Al knuffelend met Ozzi, het schattige scheepshondje varen we weer verder, want de kentering wacht niet. Onderweg komen we nog een verloren bootvlag met stok tegen, die ruimen we natuurlijk netjes op. De eerste duik sla ik over, omdat ik nog genezende ben van een meniscus-operatie. De andere duikers hebben een toffe duik, met sepia’s, een adderzeenaald en nog een volwassen snotolf.

Na de lunch maken we de 2e duik op Halverwege. Helaas is het zicht niet super, maar we maken toch een aardig duikje. Er is natuurlijk altijd iets leuks te zien onder water.
Dan varen we weer terug. Onderweg spotten we nog de boei met hydrofoon van de stichting Rugvin. Hiermee kan je in de toekomst op de dijk geluiden horen van de bruinvissen die langs zwemmen. Natuurlijk nog even een stop op het schelpeneiland. En ja hoor wie komt er weer langs, het zeehondje. Ozzi vindt die rare zwemmende hond ook reuze-interessant. Dag zeehondje geniet maar lekker van je eiland wij gaan weer naar huis.

Zo zie je maar dat je je door een slecht weerbericht niet moet laten tegen houden. Het was weer een superduikdag.

Categorieën: Duiknieuws

Wendy Versluis – Thuiskomen, deel 2

Duiken in beeld - vr, 27/05/2016 - 20:00

In 1991 zonk de Salem Express met 650 passagiers aan boord. Wendy Versluis filmt haar duik op dit wrak in de Rode Zee.

Datum:  april 2016
Duiklocatie:  Egypte / Safaga

Begin april hebben we een mooie duikreis gemaakt in Egypte. We verbleven in hotel “Nemo dive club & Hotel” te Safaga. Een paar filmpjes gemaakt met de GoPro, dit is de tweede, van het wrak Salem Expres.
Het eerste duikreport van deze vakantie vind je hier.

Categorieën: Duiknieuws

Ricardo Kleinjan – De schildpadden van Playa Piscado

Duiken in beeld - vr, 27/05/2016 - 17:52

Een nieuwe duikreporter! Ricardo Kleinjan begint zijn duikverhalen met een video van schildpadden bij Curaçao. Niet één, niet twee, maar … een paar meer.

Datum:  mei 2015
Duiklocatie: Playa Piscado, Curaçao

Toen op Curacao, ja toen in mei 2015 wist ik dat schildpadden wel een aardig vorkje mee konden prikken! Tijdens mijn vakantie daar wist ik al dat de Cariben in deze streken wel flink wat schildpadden telden. Van horen zeggen was dat voornamelijk Bonaire maar, vol goede moed moest en zou Curacao ze toch ook wel hebben?! Ik bedoel maar wat is nou werkelijk de afstand van Bonaire naar Curacao… piece of cake voor de zeeschildpad!


Op Curacao kwam ik in contact met bevriende duikers van mijn reismaatje, rasechte Curaçaoënaars dus mijn vertrouwen in het zien van een schildpad groeide. In de eerste week van mijn vakantie dook ik met dit gezelschap eens mee bij het voor locals zeer belangrijke strand “playa piscado”. Waarom belangrijk dan hoor ik mensen nog zeggen? Nou de lokale bevolking komt hier terug met de vangst van de dag zo tussen 2 en 4 uur in de middag, vervolgens worden de verse vissen schoongemaakt op een zeer primitieve maar vooral effectieve vistafel aan de waterlijn… ja en wat doe je dan met de restjes?? Nou die gaan gewoon de zee in! En dat laten de Curaçaose schildpadden zich geen twee keer zeggen!


De duik van ons startte precies op het moment dat de gehele familie schildpad al vroeg aanwezig was, dit resulteerde in een geweldige video waar door mij nog elke dag aan wordt teruggedacht. Over en weer zwommen ze, onder mij boven mij heel erg gaaf!


Ik hoop nog zeker een keer een schildpad te mogen begroeten op Curacao dit was echt een reis vol verrassingen op zowel duik als cultureel gebied! een reis die ik elke duiker of niet duiker toch zeer zeker kan aanraden!

Gegroet,

Uw kersverse duikreporter,

Ricardo

Categorieën: Duiknieuws

Jenny Smit – Pinksteren op de RijnlandIII: dag 2

Duiken in beeld - vr, 27/05/2016 - 10:00

Pinksteren 2016 is de koudste Pinksteren ooit. En wat doe duikreporter Jenny Smit? Zij gaat natuurlijk duiken!

Datum: 15 mei 2016
Duiklocatie: Oosterschelde

Wanneer ik wakker word van het geluid van de ankerketting schijnt de zon. Helaas is dat van korte duur: al snel regent het en ook de wind trekt aan. Helaas betekent dit een wijziging van de duikplanning, we kunnen niet te water bij Gorishoek blokken maar wijken uit naar Dicky’s Place.

Duik 627 – Dicky’s Place

De dijk biedt bescherming tegen de krachtige zuidwestenwind en met een dubbel anker ligt de boot aardig stil. Dicky’s Place is voor mij een nieuwe stek, dat is altijd leuk! Ook na vele duiken in Zeeland ontdek ik nog regelmatig nieuwe dingen.


Ik hijs me in mijn natpak en spring overboord. De boot ligt een eindje van de duikstek af, maar het is maar een metertje of 6 diep en onderwater komen we vast een hoop leuke dingen tegen.

De bodem is zanderig met grote plukken wier. In het wier zitten slakken en garnaaltjes verstopt. Mijn oog valt op een heremietkreeft die een gevecht aangaat met een grote kwal. Eten en gegeten worden.

Dan duik ik oog in oog met een grote platvis.

Opeens voel ik wat aan mijn been. In eerste instantie denk ik dat het mijn buddy is, maar als ik beter kijk dan zwemt die aan mijn andere kant. Ik kijk om en zie een stuk touw. Ik begin het touw op te rollen, ik neem het liever mee aan boord dan dat er duikers of vissers in verstrikt raken. Wanneer ik het touw volg blijkt aan de ene kant een spoeltje te zitten en meters verderop aan de andere kant mijn buddy. Zucht. Het touw zit aardig in de knoop, dus we nemen de kluwen maar gewoon mee naar boven en zoeken het daar wel verder uit.

Wanneer we uiteindelijk onze hoofden bovenwater steken blijken we de strekdam die de duikstek voorstel niet gehaald te hebben. Formeel gezien heb ik nog altijd niet op Dicky’s Place gedoken, maar dat komt vast een andere keer.

Duik 628 – Boomkil

De wind trekt aan en de golven worden hoger en hoger. Duiken bij de Fritsberg is geen optie en ook Gorishoek is met deze wind een no-go. Wanneer we ons klaarmaken om naar Boomkil te varen worden we tegengehouden door het touw van een boei in de schroef. Een van de duikers gaat te water om de boot te bevrijden. Met een kleine vertraging varen we alsnog naar Boomkil.

Het waait en het regent. De stuurhut biedt weinig beschutting wanneer de boot vaart, ik kleed me dan ook om in de volle wind. Brrrr.

Wonder boven wonder is het zicht bij Boomkil stukken beter dan een dag eerder. We zien noordelijke knuppelslakken, harlekijnslakken en zilverblauwe knotslakken. We zien de nodige heremietkreeften en een paar wulken.

Al snel merk ik dat ik mijn lichaamstemperatuur daalt. Omkleden in de wind gaat me niet in de koude kleren zitten.

Eerder dan nodig keren we om richting boot. En dan stuiten we op een sepia! Mijn eerste sepia van het seizoen. Het vrouwtje laat zich even bekijken en zwemt dan snel weg. Dag sepia.

Aan het eind van de duik zwaai ik snel naar de zeehonden op de zandbank en dan trek ik snel mijn warme kleren aan. Het is mooi geweest.

Categorieën: Duiknieuws

Gevlekte gladde haai gered van droogvallend wad

Duiken in beeld - vr, 27/05/2016 - 07:36

Medewerkers van Zeehondencrèche Pieterburen hebben in de Waddenzee een haai gered. Het gaat om een gevlekte gladde haai die vlak voor de kust en sluizen van Lauwersoog in ondiep water spartelde. Omdat de Waddenzee aan het droogvallen was, moest er snel worden gehandeld.

Het lukte de medewerkers van de Zeehondencrèche niet om de haai met zachte hand terug te leiden naar dieper water. Daarom is de haai in een bak gedaan, en met de boot naar een veilige plek gebracht. De geredde haai was 85 centimeter lang. Een gevlekte gladde haai kan 1.80 meter worden.

Bron: RTV Noordoost- Friesland

Categorieën: Duiknieuws

Grootste spons ter wereld ontdekt bij Hawaï

Duiken in beeld - do, 26/05/2016 - 17:21

Wetenschappers hebben voor de kust van Hawaï het grootste sponsdier ter wereld ontdekt. Het gaat om een spons met het formaat van een auto: 3,5 meter lang, 2 meter hoog en 1,5 meter breed.

Het dier bevindt zich op een diepte van 2100 meter in de wateren voor de noordwestelijke eilanden van Hawaï en is mogelijk duizenden jaren oud, melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Marine Biodiversity.

Het sponsdier werd ontdekt door wetenschappers van NOAA Papahānaumokuākea Marine National Monument, een beschermd eilandencluster op Hawaï dat bekend staat om koraalriffen waar meer dan zevenduizend verschillende zeediersoorten voorkomen.

Het organisme werd van verschillende kanten gefilmd en gefotografeerd voor de kust van één van de eilanden. Uit de beelden bleek later dat de grootste spons ter wereld was vastgelegd op camera.

De spons die tot nu toe bekend stond als de grootste ter wereld, is te vinden in ondiepe wateren voor de westkust van Canada. Dit dier is 3,5 meter lang en 1,1 meter breed.

Groeiringen
Volgens hoofdonderzoeker Daniel Wagner dankt de spons op Hawaï zijn grote formaat aan de rustige omgeving. De natuur op Papahānaumokuākea wordt door de afgelegen ligging al eeuwenlang niet of nauwelijks verstoord door menselijke activiteit.

“Organismen in zee groeien zeer langzaam, dus ze zijn gebaat bij een leefgebied dat over een lange tijd stabiel blijft”, verklaart Wagner op nieuwssite New Scientist.

Bron: NU.nl

De exacte leeftijd van de gigantische spons zullen wetenschappers waarschijnlijk nooit te weten komen. “Sponzen hebben geen groeiringen zoals bomen waaraan je kunt zien hoe oud ze zijn”, aldus Wagner. “We weten wel dat bepaalde koraalsoorten die op deze diepte leven honderden tot duizenden jaren oud zijn. Daarom denk ik dat deze spons ook zo oud is.”

Categorieën: Duiknieuws

Mario Dobbelaar – Baitball

Duiken in beeld - do, 26/05/2016 - 15:00

Na een heerlijke duik met schildpadden komt duikreporter Mario in een baitball terecht. Een enorme school kleine vis die opgejaagd wordt door grotere roofvis en waar een schildpad van mee geniet. Schitterende filmbeelden van Curaçao!

Datum: 22 mei 2016
Duiklocatie: Playa Piskado, Curaçao

Na een 76min. durende duik met schildpadden eindigen we in een baitball van “masbango”.

Categorieën: Duiknieuws

Haringvlietdag: kom je ook?

NOB - do, 26/05/2016 - 12:18
Op zondag 5 juni wordt voor sportduikers de eerste landelijke Haringvlietdag georganiseerd. Lijkt het je leuk om een duik in het Haringvliet te maken en je waarnemingen door te geven? Duik dan mee!
Categorieën: Duiknieuws

KNRM en NOB trekken gezamenlijk op in preventie

Duiken in beeld - do, 26/05/2016 - 11:22

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) gaan zich gezamenlijk inzetten om de veiligheid in en op het water te vergroten. Alhoewel het aantal incidenten en reddingsacties met sportduikers niet groot is, vinden beide clubs het belangrijk om ongevallen en zoekacties te voorkomen. In de samenwerking wordt gekeken naar een beter begrip tussen de bovenwatersport en onderwatersport, een betere voorbereiding van de duiker én een beter herkenning van plekken waar sportduikers onder water zijn.

Foto: Roel van der Mast

De KNRM en NOB gaan zich inzetten om de bewustwording van de aanwezigheid van verschillende groepen gebruikers van hetzelfde water te vergroten.  Een sportduiker kan er niet vanuit gaan dat iedere zeiler weet waar wordt gedoken. Om die bewustwording van elkaars aanwezigheid te vergroten zal er meer aandacht komen voor de zichtbaarheid van elkaar. Het gebruik van een duikvlag (seinvlag A) is voor duiken vanaf een boot verplicht, maar die verplichting is er voor duiken vanaf de kant niet. Eigenlijk zou iedere duiker, duikvereniging of duikschool altijd een goed zichtbare duikvlag op de kant moeten plaatsen. Tegelijkertijd moeten andere waterrecreanten die vlag en de aanwezigheid van duikers dan wel herkennen. De NOB zal aan het gebruik van de duikvlag meer aandacht in de opleidingen geven.

Samenwerking tussen lokale duikverenigingen en reddingstations
Ook wordt de samenwerking tussen lokale duikverenigingen en reddingstations gezocht. Sportduikers weten straks wat er gebeurt als de hulpdiensten worden ingeschakeld en er komen reddingsoefeningen tussen duikers en bemanningen van reddingsboten op plekken waar veel gedoken wordt. Komend weekend is er bijvoorbeeld al een oefening in Zeeland. Het streven is om jaarlijks een oefening te organiseren.

Over de KNRM
De KNRM is al 191 jaar een onafhankelijke professionele reddingorganisatie. Jaarlijks redden 1.300 professioneel opgeleide vrijwilligers meer dan 3.000 mensen op zee en het ruime binnenwater. Dankzij de donateurs kan de KNRM kosteloos hulp bieden en advies geven op het gebied van preventie. De KNRM is een goed doel, zonder overheidssubsidie. De vrijwilligers staan 24 uur per dag klaar om onder alle weersomstandigheden uit te rukken. Vanuit 45 reddingstation met 75 reddingboten. Door aandacht te besteden aan preventie, wil KNRM verdrinking, verwonding, materiaalschade en ongerief bij de waterrecreant voorkomen. De KNRM hanteert daarom als uitgangspunt bij haar preventieprogramma: veilig uit, veilig thuis!

Meer aandacht in nieuwe NOB-opleidingen voor voorbereiding van een duik
De NOB besteedt in de duik- en kaderopleidingen veel aandacht aan het voorbereiden van een duik en het veilig uitvoeren van een duik. Dit vormt ook een belangrijk aandachtspunt binnen het preventieprogramma van de KNRM. De NOB kent al de Check-de-Stek-procedure waarmee iedere duiker vooraf kan bepalen of een duikplaats op dat moment geschikt voor de geplande duik is. Zijn bijvoorbeeld de golven hoger dan verwacht, dan wijk je uit naar een andere duikplek. De aandacht voor het goed voorbereiden van een duik en de zichtbaarheid voor andere watergebruikers zal in de duikopleidingen worden uitgebreid.

Categorieën: Duiknieuws

Carla van Westing – Bernard Picton bij de BW

Duiken in beeld - do, 26/05/2016 - 11:00

Marien bioloog Bernard Picton geeft een lezing bij de Biologische werkgroep. En hij duikt mee in het Zeeuwse water!

Datum:  21 en 22 mei 2016
Duiklocatie: Zeeland

Wat precies allemaal de aanleiding is geweest is niet zo belangrijk, is een veel te lang verhaal. Maar even in het kort, omdat ik vorig jaar in Gulen (Noorwegen) Bernard Picton heb ontmoet en een enorm leuke tijd heb gehad en ontzettend veel heb geleerd in die korte tijd, heb ik hem uitgenodigd om een lezing te komen geven voor de Biologisch werkgroep van de NOB. Wij hebben een paar maal per jaar een weekend in Zeeland waarin we ervaringen uitwisselen, duiken en om beurten een lezing geven op de zaterdagavond over een zelfgekozen onderwerp. Wel gerelateerd aan het onderwaterleven. Samen met Lilian hebben wij een tijdje geleden het plan opgevat om Bernard voor onze lezing uit te nodigen en dat werd goed bevonden. Dit is de korte versie van het hele verhaal dus.
Hij heeft de uitnodiging aangenomen en een ticket om donderdagavond op Schiphol te arriveren en dinsdagochtend weer te vertrekken.

Lilian en ik hebben de donderdag en vrijdag samen vrij, en ik de maandag ook nog. We spreken af eerst naar Burgh Haamstede te gaan en onze spullen te droppen, is best veel natuurlijk slaapspullen en duikspullen. Iemand gaan ophalen met zijn bagage is beter met een lege auto. Ook haal ik de duikspullen voor Bernard al op bij de Witte Boulevard. Die geven ze in bruikleen, waarvoor natuurlijk nogmaals onze dank.
Zo gezegd zo gedaan en we togen naar Schiphol. Het neemt allemaal wat meer tijd dan gepland, maar uiteindelijk kunnen we hem begroeten aan de gate. Het is een erg leuk weerzien voor mij moet ik zeggen en hij kletst volop met ons. De hele weg naar Burgh is het al gezellig. Als we laat in de avond aankomen kiest Bernard ervoor te gaan slapen en wij nemen nog een drankje voordat we gaan slapen. Even alle indrukken laten bezinken.
Na het ontbijt wordt het tijd voor de eerste Nederlandse duik van Bernard. Om te wennen kiezen we voor de niet spectaculaire, maar inderdaad op vrijdagmorgen wel rustige plek van de Kerkweg. Als we aan komen rijden op de parkeerplaats is hij helemaal verbaasd over zoveel andere duikers (8 auto’s ofzo) en de faciliteiten voor de duikers.


Hij is niet gewend over dijken te zeulen met alle spullen, dus dat valt wel wat tegen. Maar ja, daar kunnen we niets aan doen, zo is het hier nu eenmaal. En we komen er natuurlijk wel, aan die waterkant. We hebben afgesproken naar 20 meter te gaan, op zoek naar de F. bostoniensis. Normaal ga je dan meteen door naar diepte en scharrelt dan omhoog. Alleen onze gast is meteen overal door gegrepen. De enorme hoeveelheid Elysia’s en de anemoontjes en en en….. Geweldig, hij is niet mee te slepen. Maar uiteindelijk lukt het toch. En we vinden gen bostos, maar wel een paar mooie exemplaren van de E. pallidus. Ook een aantal glauca’s. Uiteraard moeten we er weer uit en bovengekomen hebben we een wel zeer enthousiaste Bernard. Het zicht en de dijk zijn het dan niet helemaal, maar wat we onder water aan leven hebben wel. En zo is de eerste duik in Nederland van meneer Picton een feit, en wel met Lilian en mij!

We hebben lunch meegenomen en besluiten eerst door te rijden naar onze volgende stek en daar koffie en een broodje te doen. Want op vrijdagmiddag kan het wel wat drukker worden bij de brug en we willen niet te ver weg staan van de instap. We staan dichtbij het omkleedgebouw, dus da’s mooi. Ook hier kijkt Bernard zijn ogen weer uit. Zelfs een Nitrox-zelfvulstation. We pakken wat te eten en ontmoeten een aantal andere BW-leden. Al snel zijn er diepgaande gesprekken tussen de experts, waar ik niet veel van snap. Maar dat geeft niet, ik zie de parkeerplaats langzaam voller en voller worden. Zoveel drukte hadden we niet verwacht, maar we gaan er natuurlijk toch in. Het zicht is niet te best en we begeven ons richting pijler. Onderweg zien we wat Polycera’s en Onchidorissen. Bernard volgt ons braaf, maar blijft ook regelmatig achter om te fotograferen. We komen een eitjes-afzettende sepia tegen, toch ook leuk om even mee te pikken. Jammer genoeg is het bij de pijler erg druk en zééér stoffig. We begeven ons maar een eindje verder achter de pijler. Er zit helaas geen spectaculaire waarneming bij. Toch wel een leuk duikje zo, vind ik.


Na de duik gaan we naar de Koebel om ons daarna naar het Oliegeultje te verplaatsen voor een etentje met totaal 9 personen. Knettergezellig, echt leuk om zo een, in ons wereldje bekend persoon, bij je aan tafel te hebben. Wat heet, het hele weekend bij je te hebben.

Het is volop genieten. Als we terug in de Koebel komen zijn er inmiddels meer leden en ik stel Bernard aan wat mensen voor. Al snel is hij in gesprek met anderen, die verveelt zich niet. En dat blijkt als ik de volgende ochtend terug kom van de caravan, waar ik heb geslapen. Hij is tot half 2 bezig gehouden en van bier voorzien. Maar hij voelt zich prima. De eerste duik scheiden onze wegen zich, omdat ik een andere opdracht heb. En er zijn genoeg mensen die met hem willen duiken. Mijn opdracht is na de eerste duik bij Zoetersbout nog niet helemaal voldaan. Moet ik nog een keer proberen. We zien niet veel bijzonders hier, moeten we zeker niet met Bernard naar toe gaan, zou zonde van de duik zijn. Het uit het water komen is even niet zo simpel hier vandaag, superlaag en de wind op de kant met best wat golven. Ik denk dat ik hier mijn rug wat heb verdraaid. Merk het op het moment zelf niet, maar later wel. Terug in de Koebel komen de anderen ook terug met een heleboel samples om te bekijken en te prepareren voor onderzoek. Ik kijk toe en help af en toe een beetje.

Ondanks het druk bezig zijn wordt er besloten nog een duik te maken. Nog een keer Kerkweg gaat het worden. Nu is het er natuurlijk veel drukker dan gisteren, maar we doen het toch, willen toch weer naar diepte, nu meteen. Ik heb wel pittig last van mijn rug en kom maar net de dijk over en heb moeite met mijn vinnen aankrijgen.

Waar ik al bang voor was is echt waar. Een enorme hoeveelheid duikers in het water die een gigantische berg stof veroorzaken. Waarom leren ze de nieuwe duikers niet allemaal meteen de frogkick, scheelt een hoop stof. En alle zg ervaren duikers meteen in de cursus mee laten lopen. Het is op een gegeven moment zo erg dat we Bernard kwijt raken. Gelukkig is hij een zeer ervaren duiker, dus we moeten ons geen zorgen maken, maar toch, het voelt niet lekker. Hij is toch onze gast. Uiteraard komt hij boven, met nog een sample, dus toch wel tevreden. Maar het zicht blijft toch een minpuntje vindt hij.


De avond verloopt erg leuk, na een heerlijke maaltijd die door Anne en Eveline is bereid, krijgen we een lezing van Bernard. Er zit dik 40 man gespannen naar hem te luisteren. Heel erg leuk. Het blijkt overigens de eerste keer in de geschiedenis van de BW te zijn dat we een zeer bekende gastspreker hebben. Na de lezing is er weer genoeg aandacht voor hem en zijn er voldoende vragen voor hem om te beantwoorden en boeken om te signeren.

Als ik zondagmorgen mijn wekker hoor kan ik hem bijna niet uitzetten van de rugpijn. Ik moet vandaag het duiken skippen, helaas. Maar ik kan echt niet met mijn set op mijn rug lopen. Zo gaat al nauwelijks. Dus ik doe rustig aan en ga later naar de Koebel. Als iedereen langzaam terugkomt wordt er verder gegaan met prepareren van de samples. De meeste mensen zijn overigens al weg en er komen er nog een paar terug om spullen te halen. Wij gaan met z’n vijven door tot etenstijd. Na het eten vertrekken Brendan en Luna ook en blijven Lilian, Bernard en ik over. Na nog 1 glaasje vertrekt Lilian ook en zijn we samen over. We kletsen nog even lekker wat en gaan dan ook slapen. Ik ga hem maandag naar Amsterdam brengen, naar Ron Offermans, die hem dinsdagmorgen naar Schiphol zal brengen. Ook dit is nog een gezellig en relaxt kletsdagje, tot ik hem overdraag aan de goede zorgen van Ron en Ellen, en met de belofte snel een keer naar Ierland te komen.

Wat een bijzonder BW-weekend, van donderdag tot en met maandag, met zoveel mensen en weer zoveel geleerd, ik geniet nog na.

Categorieën: Duiknieuws

KNRM en NOB trekken gezamenlijk op in preventie

NOB - do, 26/05/2016 - 09:45

De KNRM en NOB gaan zich gezamenlijk inzetten om de veiligheid in en op het water te vergroten. Alhoewel het aantal incidenten en reddingsacties met sportduikers niet groot is, vinden beide clubs het belangrijk om ongevallen en zoekacties te voorkomen. In de samenwerking wordt gekeken naar een beter begrip tussen de bovenwatersport en onderwatersport, een betere voorbereiding van de duiker én een beter herkenning van plekken waar sportduikers onder water zijn.

Categorieën: Duiknieuws

Britse duikboot uit WOII gevonden

Duiken in beeld - wo, 25/05/2016 - 21:56

Het wrak van een Britse onderzeeër die sinds de Tweede Wereldoorlog vermist werd, is voor de kust van het Italiaanse eiland Sardinië gevonden. Aan boord bevinden zich nog de lichamen van de 71 bemanningsleden.

De duikboot verdween 73 jaar geleden op mysterieuze wijze in de Middellandse Zee. Zondag werd het wrak gevonden op een diepte van 90 meter door de Italiaanse wrakduiker Massimo Domenico Bordone. Volgens de duiker ziet het ernaar uit dat het schip luchtdicht is gezonken. Dat zou betekenen dat de opvarenden uiteindelijk zijn gestorven door zuurstofgebrek, zegt hij tegen La Nuova Sardegna.

De HMS P311 vertrok op 28 december 1942 vanuit Malta op missie om Italiaanse slagschepen tot zinken te brengen. Op oudejaarsavond was er voor het laatst contact met de onderzeeboot. Waarschijnlijk is het schip op een zeemijn gevaren. Lokale vissers hoorden volgens de krant die nacht een luid gerommel, maar het wrak van het 84 meter lange schip werd nooit gevonden.

  

Bron: telegraaf.nl

Categorieën: Duiknieuws

Mares Quantum – De prestaties van een luxueus trimvest, geen compromissen

Duiken in beeld - wo, 25/05/2016 - 21:39

Quantum is een volledig nieuwe trimvest van Mares. Op basis van een standaard vooraf instelbaar ontwerp met vele nieuwe ideeën, waaronder het gloednieuwe geïntegreerde loodsysteem. Dit trimvest beschikt ook over een uitzonderlijke stevigheid en stabiliteit.

Mares heeft naar zijn klanten geluisterd en de Quantum is het resultaat van ontvangen opmerkingen over een langere tijdsperiode. Er werd een nieuwe blaas ontworpen met het behoud van een groot drijfvermogen terwijl er meer mobiliteit en bewegingsvrijheid is dankzij het lage profiel aan de zijkanten van de blaas. De schoudervullingen waren het onderwerp van lange experimenten met als doel de stevigste en meest comfortabele geometrie te vinden, elk specifiek voor elke maat van trimvest. Ook de posities van de roestvrijstalen D-ringen zijn geoptimaliseerd ten voordele van het gebruiksgemak. Er werd ook een kleine techno polymeren D-ring toegevoegd aan de rechterschouder met een hoek van 45°, die toelaat om de console te bevestigen met een clip, zodat deze in het gezichtsveld hangt van de duiker. De borstsluiting is regelbaar alleen aan de kant van de inflatorslang. Dit voorkomt dat een los uiteinde van de strap in de weg hangt van het trekkoord van het ontluchtingsventiel op de rechterschouder. Op de gesp van de borstsluiting vinden we het nieuwe compacte fluitje geïntegreerd in de gesp. Dit zijn allemaal kleine details die allen op zich een groot verschil maken.

De schouderstukken en de riemen zijn met elkaar verbonden door scharnierende gespen, waardoor er een optimale geleiding is van de riem. Dit wordt nog versterkt doordat het ondereinde van de riem is vastgenaaid op een D-ring in plaats van direct op het trimvest, zodat de boog van de D-ring de riem doet bewegen ten opzichte van de draaibare sluiting aan de andere kant.

En hier stopt het nog niet. Mares introduceert ook nieuwe materialen. Voor de allereerste keer op een trimvest is het buitenste gedeelte van de opbergzakken vervaardigd van een elastisch materiaal: dit zorgt voor een verhoogde opbergcapaciteit van de zak, terwijl hij een zeer slank profiel behoudt wanneer deze niet wordt gebruikt. Het opbergen van een masker, een markeerboei of iets anders is nu kinderspel. De opbergzakken maken ook gebruik van een ergonomische “heavy duty” ritssluiting voor een groot gebruiksgemak en duurzaamheid. Het nieuwe materiaal in deze trimvest is Supratek. Mares heeft voor vele jaren dit materiaal Supratek gebruikt voor kniebeschermers op duikpakken, en op basis van ervaring dit materiaal zeer geschikt gevonden voor deze toepassing: elastisch, robuust en slijtvast. Om het Quantum trimvest cosmetisch af te werken, geven de micro geïnjecteerde labels aan de zijkanten een rijke en elegante look.

Quantum is de eerste Mares trimvest met het nieuwe SLS geïntegreerde lood system. Dit systeem is het resultaat van jaren hard werken en het is zo’n nieuwigheid dat de examinatoren van de octrooiaanvraag ongewoon positieve beoordelingen hadden. Het SLS systeem krijgt zijn eigen persbericht, maar een paar zaken die relevant zijn tot de uitvoering van het Quantum trimvest zijn het vermelden waard. Een speciale tunnel aan de zijkant zorgt voor een gemakkelijke plaatsing van de loodpocket. Een stijvere plaat is ingebouwd aan de onderkant van de tunnel om de stof gespannen te houden en de wrijving te verminderen bij het plaatsen van de loodpocket. De tunnel is gescheiden van het opbergpocket om elke interferentie tussen de twee te minimaliseren. De tunnel heeft voldoende capaciteit om een volle gewicht zak te houden en zorgt voor maximale stabiliteit.

 

In deze context moeten we ook de trimweight zakken benoemen. Deze zijn geplaatst aan de achterkant van de luchtblaas aan weerszijden van het backpack en gemakkelijk te bereiken.

Quantum maakt gebruik van de nieuwe rugplaat uit één stuk, die werkt voor zowel enkele flessen als dubbele flessen (tot maximaal 2 x 12 liter dankzij speciale set van twee langere flesriemen). De monoplaatstructuur is zeer sterk maar toch lichter dan de typische aanpak met twee platen waar de luchtblaas tussen zit. Een bijzonder aspect van de achterkant van de monoplaat waarop de fles rust, 5° uit de verticale lijn ligt. Dit is klein genoeg en nauwelijks merkbaar, maar groot genoeg om een extra 5 cm afstand te garanderen tussen de onderkant van de fles en de duiker: ongewenst contact wordt vermeden. Indien gebruikt met een dubbele fles heeft de monoplaat twee kleine vleugels om de luchtblaas verwijderd te houden van het contactoppervlak van de flessen en een goede pasvorm te garanderen van het trimvest op de flessen.
Het backpack is voorzien van een zachte cover voor comfort, maar ook voor stabiliteit. De speciale vormgeving minimaliseren de zijwaartse beweging over het lichaam van de duiker tijdens het draaien.

Quantum is voorzien van een nieuwe snelkoppeling op de inflator voor een 30% toename in stroomsnelheid. Quantum is al gecertifieerd volgens de nieuwe EN1809:2014 normering.

Er werd ook een nieuwe camerabevestigingset ontwikkeld en het Quantum trimvest biedt 3 opties om deze set te monteren: boven op de linkeropbergpocket (wat ook een goede plaats is voor een mes) en links en rechts aan de onderkant van de opbergpockets. Deze laatste zorgen ervoor dat je een gemakkelijk bereik hebt zonder de elleboog overmatig te buigen.

QUANTUM
code: 417357

 • Rug plaat in één stuk voor enkele of dubbele flessen
 • Scharnierende gespen en D-ring bevestiging aan zijkant
 • SLS loodsysteem
 • Visuele bevestiging juiste montage loodpockets
 • Mogelijkheid personaliseren loodpockets
 • Opbergzakken in stretch materiaal
 • Inflator aansluiting met hoge flow
 • Openingen aan de zijkant om slang op te bergen
 • Trim weight loodzakjes
 • Optioneel: BC aansluiting set
 • Optioneel: dubbele riemen set voor gebruik met twee flessen tot max 2 x 12L

TECHNISCHE KENMERKEN

Maten XS S M L XL Gewicht 4,2 kg / 9.25 lb 4,2 kg / 9.25 lb 4,4 kg / 9.7lb 4,5 kg / 9.9 lb 4,6 kg / 10.1 lb Drijfvermogen 120 N

(12,2 kg / 27 lb) 135 N

(13,8 kg / 30.4 lb) 155 N

(15,8 kg / 34.9 lb) 170 N

(17,3 kg / 38.1 lb) 200 N

(20,5 kg / 45 lb)

www.mares.com

Categorieën: Duiknieuws

Pagina's

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer