duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond duikopleiding bij duikteam ijmond wrakduiken bij duikteam ijmond duiken bij duikteam ijmond helmduiken bij duikteam ijmond

U bent hier

Feed-aggregator

John Landa – Doe mee, verlos de zee: Tholen

Duiken in beeld - wo, 24/08/2016 - 20:00

Deze keer duikt  John Landa zonder zijn camera , maar gelukkig met vaste buddy Lia bij Anna Jacobapolder in de Oosterschelde.

Datum:  22 augustus 2016
Duiklocatie: Anna Jacoba Polder


Dit is de eerste keer sinds hele lange tijd dat ik mijn camera niet mee onderwater neem, noodgedwongen helaas hij is terug naar de fabrikant voor een niet meewerkende draaiknop en hij is minimaal 2 weken weg.
We gaan naar AJP om proberen sepia stokken te vinden die in het begin van het jaar zijn gezet en daarna een kleine zoektocht naar mijn loodpocket die ik in de buurt van het ponton ben verloren tijdens het ONK.


Als ik op AJP ben aangekomen staat er een flink windje en er staan witte schuimkoppen op de golven, normaal belooft dat niet veel goeds voor het zicht.
Ik ga met Lia even kijken bij het ponton en je kunt toch de bodem zien niet echt helder maar ruim genoeg voor een duik.
Omkleden, optuigen en het water in en inderdaad het zicht is niet super maar als ik de camera bij had met een macrolens erop had ik een schitterende duik gemaakt.

We gaan richting het uiteinde van de voormalige havenpier en gaan daar richting de binnenkant van de haven, het is afgaand water we worden dus lekker meegenomen door de stroom.
Na een tijdje zoeken vinden we de stokken althans wat er van over is gebleven de stroming en de wieren hebben de stokken helemaal plat gelegd en er is niet meer veel van over.
Lia vind nog een hele kleine sepia toch leuk om te zien normaal kan ik hier wel 20 minuten bij blijven liggen om een mooie foto te maken maar nu heb ik het gezien en gaan we weer verder.


We gaan de haven in en we zwemmen een tijdje en ik heb het gevoel dat we richting het restaurant gaan de bodem loopt langzaam omhoog en als we boven komen om even te kijken waar we zijn zie ik dat we heel ergens anders zijn dan bij het restaurant.
We zitten aan de linkerkant van de haven bij de haveningang in plaats van aan de rechterkant bij het restaurant.
Zo zie je maar het kan je weleens verrassen, we zwemmen naar de rechterkant en gaan weer terug richting het ponton.
We gaan weer om de pier van de haven en we hebben nu stroom tegen en we moeten even echt aan de bak om daar omheen te komen we zijn zo even flink aan het vinnen en voordat we er erg in hebben liggen we bijna onder het ponton.
We kunnen gelijk de zoekactie beginnen naar de verloren loodpocket we speuren heel de bodem af onder het ponton maar er is niks te zien, maar wat wil je een kleine zwarte pocket met 3 kilo softlood er in en er is in de tussentijd flink wat wier gegroeid.
We zoeken nog wat in de buurt van het platform maar we vinden helaas niks en geven het op en gaan er uit.
In de tussentijd is het wel iets harder gaan waaien maar het is niet fris meer het voelt eerder een beetje warm aan dat is wel makkelijk bij het omkleden want ik ben in een mum van tijd droog.
We drinken nog een bakje koffie en nuttigen een koek en dan komt er een kleine vrachtwagen aanrijden hij gooit wat aangespoelde tonnen en touwen in zijn laadbak en we komen daarna in gesprek met de chauffeur van de kleine vrachtwagen.
Hij blijkt van Doe mee, Verlos de zee Tholen te zijn, hij rijd met zijn vrachtwagentje rond en zoekt rotzooi langs de dijk van de Oosterschelde en ruimt dat op.
Er staan rond Tholen nog wat Jutbakken waar je eventueel gevonden rotzooi langs de dijk in kan gooien en daarna word het door hem opgeruimd, een erg mooi initiatief en geheel op vrijwillige basis, petje af voor deze man.
Na het gesprek was de ochtend weer voorbij, Lia bedankt voor de duik en de gezellige ochtend.
Als je op Facebook zit zoek even naar Doe mee, verlos de zee Tholen en geef die man een duimpje voor zijn werk.

Ik ben ongeveer 64 minuten onderwater geweest, ik ben rond 10:00 te water gegaan, de watertemperatuur was 19 graden, het zicht matig, ik ben max. 8,9 meter diep geweest.

Categorieën: Duiknieuws

Enquête: help ons om DuikeninBeeld nog beter te maken!

Duiken in beeld - wo, 24/08/2016 - 11:29

Wil jij dat DuikeninBeeld nog beter wordt? Vul de enquête in en maak kans op een weekendje Zeeland voor vier personen bij De Witte Boulevard!

Het team van DuikeninBeeld streeft voortdurend naar vernieuwing en verbetering. We hebben immers een missie – we willen de leukste website voor en door duikers zijn en blijven!

Ook nu zijn we aan het nadenken hoe we DuikeninBeeld verder kunnen verbeteren, en daarbij kunnen we jouw mening goed gebruiken! De enquête is onderdeel van een onderzoek door een student van de NHTV in Breda (richting Leisure Management), die ‘op ons’ zal afstuderen.

Vul de enquête in en maak kans op een weekendje Zeeland voor vier personen bij de Witte Boulevard in Renesse (leuk voor duikers én niet-duikers!). Je verblijft in een chalet en voor wie duikt, zijn ook de luchtvullingen bij de prijs inbegrepen. De prijs kan tot en met juni 2017 benut worden (feestdagen en schoolvakanties uitgezonderd). Wil je meer weten over de Witte Boulevard en alle mogelijkheden voor een heerlijk weekend, midweek of hele vakantie in Zeeland, kijk op hun website.

Wil jij een nog leuker DuikeninBeeld, vul dan nu de enquête in!

Categorieën: Duiknieuws

Vincent Dorresteijn – Een goed begin van de vakantie

Duiken in beeld - wo, 24/08/2016 - 09:33

Eindelijk is het tijd voor vakantie: duikreporter Vincent Dorresteijn vertrekt naar Zeeland. Na een dag besteedt te hebben aan de reis en het opzetten van de tent, is het vervolgens tijd om te duiken.

Datum:  7 augustus 2016
Duiklocatie: Oosterschelde

Zaterdag 6 augustus was het eindelijk zover. Met vol bepakte auto’s vertrokken we met het gezin richting Zonnemaire op Schouwen Duivenland om lekker te gaan kamperen.
We zijn vroeg in de ochtend vertrokken want de ervaring heeft ons geleerd dat het opzetten en inrichten van onze enorme familie tent toch wel de nodige tijd kost. Na een uur of 3 hard werken samen met Marieke, mijn vrouw staat alles keurig netjes op het grasveld. Volgens velen is het opzetten van een tent een goede relatietest en voor die test zijn Marieke en ik weer met vlag en wimpel geslaagd.

Deze eerste vakantiedag zou geen duik dag voor mij zijn maar des te groter was de zin om zondag vanaf het duikschip Rijnland III te gaan duiken op de meer bijzondere plekken van de Oosterschelde.

Zondagochtend ging de wekker al om half 5 en om de rest van het gezin niet wakker te maken ben ik op mijn tenen de tent uit geslopen en vertrokken naar de haven bij de Oesterdam te Tholen. Daar aangekomen zag ik het schip in het donker al liggen aan de steiger.
Ik heb mijn duik uitrusting uitgeladen en naar de boot gesjouwd. Van Joke, de schippersvrouw, kreeg ik een uitgebreide uitleg over het reilen en zeilen op het schip en kreeg ik een plek toegewezen voor mijn duikuitrusting.

Hierna heb ik plaats genomen in de stuurhut en moest er nog even gewacht worden op nog drie opstappers. Aan boord verbleven een groep van acht personen en langzaam maar zeker ontwaakten zij en kwamen zij allemaal even kennis maken.
Inmiddels waren Albert Smallenbroek en Tinkeke Posno ook gearriveerd en het wachten was op Martin Hoekstra. Helaas was hij vertraagd en ging hij het niet redden om 6 uur aanwezig te zijn. De schipper Frits gaf aan dat er niet gewacht kon worden aangezien we dan in verband met de kentering te laat bij de beoogde duikstek aanwezig zouden zijn. Zodoende vertrokken we richting duikstek “de fritsberg.”

De stek is vernoemd naar de schipper en het gaat om een steenstort midden in de Oosterschelde. De berg stenen is prachtig begroeid en de top ligt op ongeveer 12 meter. Nadat iedereen lekker ontbeten had was het tijd om op te gaan tuigen. Er stond een aardig briesje en ik was blij met het onderpak van mijn droogpak. De buddyparen konden aan beide kanten te water en konden zich aan een touw naar de voorkant van het schip trekken om langs het ankerlijn af te dalen. Aangezien mijn buddy nog aan de wal stond zou ik in eerste instantie als derde wiel aan de wagen mee gaan met een buddypaar. Uiteindelijk besloot Tineke door omstandigheden niet te gaan duiken en kon ik met Albert een buddy team vormen.
Samen daalden wij langs de ankerlijn af. Ik zag dat het zicht niet erg goed was maar het was ook zeker niet heel erg slecht. Nadat we ons onder aan het ankerlijn georiënteerd hadden lieten we ons met de stroming mee voeren rechtsom de berg.

Het was genieten geblazen en ik zag diverse steenbolken zwemmen. Helaas ben ik nooit zo succesvol in het zoeken naar slakjes maar ik heb toch een mooi harlekijn slakje gezien. Aan het einde van de duik kwam ik nog een sepiola tegen. We hebben 2 rondjes om de berg gezwommen en ik heb me voorgenomen om de volgende keer langzamer te gaan en zodoende rustiger te kijken. Na een vrije opstijging kwamen we vlak naast de boot als laatste weer boven water.

Na het aftuigen konden we direct weer aanschuiven aan het “doorlopend ontbijt buffet.” Duiken maakt hongerig dus een broodje ging er natuurlijk goed in. Joke zorgt er voor dat de tafel goed gedekt blijft en de keuze was reuze! Na een poos startte Frits de motor weer en voeren we terug richting de oesterdam om alsnog Martin op te halen die inmiddels aangekomen was. Daarna vertrokken we richting de tweede stek van vandaag. Ik was blij om te horen dat de stek naar keuze “boomkil” was aangezien ik hier al veel over gehoord had. Het betreft een stroomgeul midden in de Oosterschelde naast een zandplaat.

Frits gaf tijdens de briefing aan dat we als een bommetje te water moesten gaan zodat we niet de bodem zouden raken. De bodem was naast het schip namelijk maar een meter of anderhalf en je kon dus naast de boot staan. Vervolgens moesten we uitzwemmen naar het midden van de stroomgeul en ons noordelijk laten mee voeren door de stroming. Na een half uur zou de kentering zijn en konden we met de stroming mee terug. Frits raadde ons aan om ondieper terug te zwemmen langs de kleiwanden waar van alles te zien is. Joke gaf tijdens de briefing nog aan dat het ook mogelijk was om de stroomgeul over te steken en zodoende heen en weer te gaan.

Dit keer ging ik te water met Martin en ondanks ik Frits zijn duikplan wilde aanhouden bleken we te ver door gezwommen te zijn en waren we toch aan de overkant van de stroomgeul beland. Dit was echter geen straf want het was leuk scharrelen op deze stek en het zicht was erg goed. Na even boven water gekeken te hebben om te oriënteren zwommen Martin en ik alsnog schuin richting het noorden om nogmaals de stroomgeul over te steken. De kentering was echter al geweest en we moesten dus tegen de stroming in zwemmen. Onderweg naar de overkant kwamen we een prachtige zeedahlia tegen. Verder zagen we veel sponzen, een mooi galathea kreeftje en als klapper op de vuurpijl een zeedonderpad. Tegen de tijd dat we de kleiwand hadden bereikt konden we nog maar net tegen de stroming in zwemmen. Uiteindelijk gaven we de strijd op en lieten we ons meevoeren met de stroming terug richting de boot. We konden nog net even genieten van de mooie kleiwand.

We werden weer keurig aan boord geholpen door Frits en Joke en daarna werd er door Frits koers gezet richting de oesterdam. Eenmaal in de haven konden we de auto weer inladen en daarna konden we alweer aan tafel. Joke had een heerlijke bonenschotel gemaakt dus we konden met een goed gevulde maag weer naar huis of in mijn geval naar de camping. Het was een hele leuke ervaring en zeker voor herhaling vatbaar!

Categorieën: Duiknieuws

In beeld: Parende sepia’s in Manado Bay

Duiken in beeld - wo, 24/08/2016 - 09:02

Duiken in Noord-Sulawesi verveelt nooit. We hoorden het onze blogger Pim van Schendel al vaak zeggen. Dit is weer zo’n voorbeeld: kijk hoe de sepia’s in het heldere water van Manado Bay paren en eitjes afzetten.

 

Meer info ver Murex…

Categorieën: Duiknieuws

Reisjackets van 2016 in beeld

Duiken in beeld - di, 23/08/2016 - 12:46

Als je op reis gaat, telt elke kilo. Gelukkig houden de fabrikanten hier ook rekening mee. Om je op weg te helpen hebben wij weer een overzicht gemaakt van de reisjackets die nu in de rekken van de duikwinkels hangen.

Wij hebben de fabrikanten en distributeurs gevraagd welke modellen reisjackets ze voor je hebben. In dit overzicht presenteren zij de jackets die je nu bij de duikwinkels in de rekken vindt. De informatie die bij elk reisjacket staat vermeld, is verstrekt door de fabrikant of distributeur zelf. Wij geven geen waarde-oordeel. Het gewicht en het hefvermogen is gebaseerd op de jackets in maat M. Overigens, als een merk er niet bij staat, wil dat niet zeggen dat het geen reisjackets heeft: in dat geval hebben we van de fabrikant/distributeur geen info ontvangen. De duikwinkel bij jou in de buurt kan je altijd up-to-date informatie geven. 

Wat is een reisjacket?

Er bestaat geen kant-en-klare definitie van een reisjacket. Helaas, want dat zou het maken van een overzicht als dit aanzienlijk makkelijker maken. Het gewicht van een jacket is belangrijk evenals de mate waarin het compact mee te nemen is in je bagage. Daarnaast zijn er natuurlijk tal van andere eisen die je ook aan een regulier jacket stelt. Aangezien het gewicht het belangrijkste criterium is, is dat in dit geval leidend. In dit overzicht vind je jackets tot een gewicht van 4 kilogram.

Hoe presenteren we de jackets? Wij hebben gekozen voor alfabetische volgorde op model. Prijzen noemen we niet, wel de prijsklasse:  

    Adviesverkoopprijs tot 300 euro

    Adviesverkoopprijs tussen 300 en 450 euro

  Adviesverkoopprijs vanaf 450 euro

 Air Travel
Cressi

Met zijn compacte design en indrukwekkende functies biedt de Air Travel gemakkelijk transport zonder in te leveren op de prestaties.  Het Lock-Aid loodsysteem is makkelijk in gebruik en eenvoudig te verwijderen. Er zijn drie overdrukventielen en  een bungeesysteem houdt de achter geplaatste luchtkamer (wingmodel) in model en zorgt voor een gestroomlijnd profiel in het water en een groot drijfvermogen. Snel en eenvoudig tot een klein pakketje op te vouwen.

 • Gewicht: 2,5 kg
 • Hefvermogen: 16,3 kg
 • Lood geïntegreerd: ja

Meer over de Cressi Air Travel…

 Axiom
Aqua Lung

De Aqua Lung Axiom is een zeer compleet en makkelijk te gebruiken trimvest.  Het is een eigenschaprijke, ADV stijl, wrap-around trimvest.  Het geïntegreerde Wrapture ™ harnas systeem stelt je in staat om comfortabel recht op te staan, terwijl de cilinder perfect verticaal, en dicht bij het lichaam blijft. Het GripLock™ tankband- en gespsysteem maakt zijn debuut op de Axiom (i3). Dit sterke en veilige systeem maakt bevestiging van de cilinder gemakkelijker dan ooit tevoren.

 • Gewicht: 3,57 kg
 • Hefvermogen: 15,2 kg
 • Lood geïntegreerd: ja

Meer over de Aqua Lung Axiom… 

 Axiom i3
Aqua Lung

De Axiom i3 is Aqua Lungs meest comfortabel en makkelijk te gebruiken trimvest. Het is eigenschaprijke, ADV stijl, wrap-around trimvest met het gepatenteerde innovatieve i3 inflatie-/deflatiesysteem. Het geïntegreerde Wrapture™ harnas systeem stelt je in staat om comfortabel recht op te staan, terwijl de cilinder perfect verticaal en dicht bij het lichaam blijft. Het trimvest is voorzien van behoorlijk wat functionele en slimme eigenschappen.

 • Gewicht: 3,8 kg
 • Hefvermogen: 16,3 kg
 • Lood geïntegreerd: ja

Meer over de Aqua Lung Axiom i3…

Biolite
Oceanic

Het nieuwe Biolite BCD heeft een nieuw gestroomlijnde ontwerp met een geïntegreerd loodsysteem. Dit is de ultieme reis BCD met een perfecte balans van kenmerken en voordelen die het duiken echt leuk maken. De Biolite heeft een eenvoudig en ongecompliceerd ontwerp dat zich richt op comfort en gemak. Als jouw reisplannen om lichtgewicht bagage vragen, is dit Biolite BCD is zeker iets voor jou.

 • Gewicht: 2,45 kg
 • Hefvermogen: 11,3 liter
 • Lood geïntegreerd: ja

Meer over de Oceanic Biolite…

De Oceanic Biolite is verkrijgbaar bij:

 Dimension
Aqua Lung

De Aqua Lung Dimension heeft een wing luchtkamer, traditionele inflator en voorzien van Aqua Lung’s geïntegreerde Wrapture™ Harness System dat voor een geweldig comfort en stabiliteit zorgt. De Aqua Lung Dimension is gemaakt van duurzaam, kleurvast ResisteK ™ materiaal en is voorzien van de gepatenteerde SureLock™ II mechanische geïntegreerde loodsysteem.

 • Gewicht: 3,09 kg
 • Hefvermogen: 18,3 kg
 • Lood geïntegreerd: ja

Meer over de Aqua Lung Dimension…

 Dimension i3
Aqua Lung

De Aqua Lung Dimension i3 is een feature-rijk trimvest dat Aqua Lungs gepatenteerde i3 inflatie-/deflatiesysteem bevat. Zijn verbazingwekkende comfort en stabiliteit komen uit het geïntegreerde Wrapture™ Harness System. De Dimension i3 is gemaakt van duurzame, vervagingsresistente  materialen en wordt geleverd in een zwart/grijze kleurencombinatie. Geïntegreerd lood wordt stevig op zijn plaats gehouden met SureLock II mechanische gewichtsysteem.

 • Gewicht: 3,32 kg
 • Hefvermogen: 22,4 kg
 • Lood geïntegreerd: ja

Meer over de Aqua Lung Dimension i3…

 Equator
Scubapro

De Scubapro Equator is perfect voor de wereldreiziger, perfect voor alle duikavonturen. De lichtgewicht krachtpatser: lichtgewicht design dus perfect voor op reis, zowel voor duiken in exotisch tropisch warm water of in noordelijke koude zeeën of meren. Vol met verrassingen: Front Adjustable design met draaibare quick-release gespen op de schouders. Front adjustable jackets passen iedereen, ongeacht de dikte van uw nat-of droogpak. Het ideale jacket voor iedere duiker.

 • Gewicht: 3,7 kg
 • Hefvermogen: niet bekend
 • Lood geïntegreerd: ja

Meer over de Scubapro Equator…

 Express Tech
Zeagle

De Express Tech is een veelzijdig en aanpasbaar lichtgewicht reisjacket. Niet alleen de maatvoering, maar ook de kleur is aanpasbaar. De Express Tech bevat geen geïntegreerd lood. De Deluxe versie van de Express Tech bevat standaard verschillende accessoires die vaak werden gevraagd door duikers, de banden zijn luxer uitgevoerd en passen zich door een scharnierende werking aan de beweging van de duiker aan. Het jacket kan ook worden uitgevoerd met zachte schouder- en rugvullingen.

 • Gewicht: 2,7 kg
 • Hefvermogen: 10,8 kg
 • Lood geïntegreerd: optioneel

Meer over de Zeagle Express Tech…

De Zeagle Express Tech is verkrijgbaar bij:

 

 Flight
Mares

De Mares Flight is de ideale reisgenoot. Buitengewoon licht, eenvoudig op te vouwen en mee te nemen. Gemaakt van 420 denier Cordura, licht en toch sterk. Met twee grote zakken met rits, twee zakken achterop voor contragewichten en vijf aluminium D-ringen. Met een zacht pvc backpack met padding. Zo min mogelijk gewicht en volume zonder in te leveren op de prestaties. Zo makkelijk mee te nemen dat je niet meer zonder weggaat.

 • Gewicht: 2,2 kg
 • Hefvermogen: 16,3 kg
 • Lood geïntegreerd: nee

Meer over de Mares Flight…

Fly Tech
DiveSystem

De Fly Tech is een jacket met het comfort van een regulier jacket, de kracht van een technische jacket en de lichtheid van een reisjacket. Het is compleet uitgevoerd in Cordura met een dubbel gestikte buitenste cel voor extreme duurzaamheid en weerstand,. Het jacket is voorzien van rvs d-ringen en 3 deflators. Dit 100% wingmodel is uitgerust met twee zakken (4 kg) op het rugdeel voor een gelijkmatige verdeling van het gewicht en een uitgebalanceerd drijfvermogen.

 

 • Gewicht: 3,2 kg
 • Hefvermogen: 20 liter
 • Lood geïntegreerd: Optioneel

Meer over de Divesystem Fly Tech…

Go
Scubapro

Reis de wereld rond met dit op en top reisjacket. Lichtgewicht, makkelijk mee te nemen en bijzonder comfortabel. Dit jacket heeft een geïntegreerd loodsysteem, nieuwe (optionele) loodvakken achter en een schat aan originele kenmerken met de kwaliteit, stijl en avontuurlijke uitstraling die je van Scubapro gewend bent.

 • Gewicht: 1,9 kg
 • Hefvermogen: 14,2 kg
 • Lood geïntegreerd: ja

Meer over de Scubapro GO…

 Hybrid Pure
Mares

Een wing die opvalt door eenvoud en dankzij het buitengewoon geringe gewicht en het opvouwbare backpack de ideale reisgenoot is. De Hybrid Pure, gestroomlijnd en toch compleet, verrast met een modulair systeem en uniek comfort dankzij de bescherming van de lendenen. Door de constructie van de luchtkamer heeft u buitengewoon veel bewegingsvrijheid en regel je des te gemakkelijker je drijfvermogen. Met afneembaar geïntegreerd MRS Plus-loodsysteem en een uitvouwbare zak met rits. Optioneel met contragewicht.

 • Gewicht: 2,8 kg
 • Hefvermogen: 15,3 kg
 • Lood geïntegreerd: ja

Meer over de Mares Hybrid Pure…

 Icaro 2000
Seac

Een echte alleskunner, de ICARO 2000 oogt in eerste instantie als een technisch trimvest. Het is een echte wing, uitgevoerd met een vaste backplate en… heel bijzonder, hij is lichtgewicht! De ICARO 2000 is een ideaal reismaatje, ook met de optionele loodpockets lekker licht ,zeer compact en de pasvorm is aangenaam.  Het trimvest is ook degelijk genoeg voor “normaal” duikgebruik. Men heeft juist gekozen voor een “one-size fits all”concept.

 • Gewicht: 2,5 kg
 • Hefvermogen: 18,0 kg
 • Lood geïntegreerd: optioneel

Meer over de Seac Icaro 2000… 

 Jetpack Travel System
Oceanic

De Oceanic Jetpack is de ultieme oplossing voor reisbagage en het vervoer van en naar de duikplek, het is een tas en BCD in één. Oceanic heeft goed gekeken naar wat er bij reizen met een duikuitrusting komt kijken en kwam al snel tot de conclusie dat het vervoer hiervan anders kon. Door de combinatie van een semi-droge dag tas met een one-size-fits-all volledig instelbare BCD, is Oceanic erin geslaagd om een echt reissysteem te ontwikkelen.

 • Gewicht: 2,94 kg (exclusief tas)
 • Hefvermogen: 13,6 liter
 • Lood geïntegreerd: ja

Meer over de Oceanic Jetpack… 

De Oceanic Jetpack is verkrijgbaar bij:

    

 

Key J
DiveSystem

Licht,degelijk uitgevoerd en leverbaar in zeven sprankelende kleurcombinaties. De Key J is een wing model reisjacket uitgevoerd in zoutbestendig Nylon met een gewicht van slechts 2,2 kg. Toch is dit jacket uitgevoerd met degelijke roestvrij stalen D-ringen, gespen en en inflator. Op het rugdeel is de Key J voorzien van twee banden voor de montagen van een enkele tank.

 • Gewicht: 2,2 kg
 • Hefvermogen: 18 liter
 • Lood geïntegreerd: Optioneel

Meer over de DiveSystem Key J…

Litehawk
Scubapro

De Litehawk bundelt de fantastische kenmerken van een wing in een hoogwaardig, lichtgewicht reisjacket. Het compacte systeem en de zachte, flexibele rugpadding zorgt voor een uitermate comfortabele duikervaring en ultiem gemak bij het pakken van de duikbagage. De elastische koorden rondom de luchtkamer voorkomen te veel weerstand in het water. Het jacket wordt compleet geleverd met 3 deflators, 2 accessoire (lood) pockets, 4 aluminium D-ringen en de makkelijk te verstellen cilinderband.

 • Gewicht: 2,7 kg
 • Hefvermogen: 20 kg
 • Lood geïntegreerd: ja (grotere loodpockets zijn optioneel)

Meer over de Scubapro Litehawk…

 L.T.S. – Light Travel System
Hollis

De L.T.S. Light Travel System is de nieuwste warmwateroplossing van Hollis voor reizende duikers en bestemmingen waar gewichtsbeperkingen een rol speelt. In dit systeem zijn de belangrijkste kenmerken van de populaire HD200 meegenomen. De LTS is een loodgeïntegreerde wing model met een hefvermogen van 13,6 kg (30lbs), geschikt voor enkele stalen en aluminium flessen. Het eenvoudige, niet-modulaire ontwerp kan eenvoudig worden opgeborgen en weegt slechts 2,27 kilogram.

 • Gewicht: 2,27 kg
 • Hefvermogen: 13,6 kg
 • Lood geïntegreerd: ja

Meer over de Hollis L.T.S.… 

De Hollis L.T.S. is verkrijgbaar bij:

 

 Lotus
Aqua Lung

De Aqua Lung Lotus heeft een traditionele schouderinflator, is speciaal ontworpen voor vrouwen en is voorzien van Aqua Lung’s geïntegreerde Wrapture™ Harness System. Het Wrapture™ Harness System in combinatie met de speciaal gevormde schouderbanden en zijkanten zorgen voor een perfecte pasvorm voor de vrouw. De Aqua Lung Lotus knuffelt als het ware de contouren van het vrouwelijk lichaam. Het geïntegreerde lood wordt stevig op zijn plaats gehouden dankzij het mechanische SureLock II ™ loodsysteem.

 • Gewicht: 2,90 kg
 • Hefvermogen: 14,3 kg
 • Lood geïntegreerd: ja

Meer over de Aqua Lung Lotus.… 

 Lotus i3
Aqua Lung

De Aqua Lung Lotus i3 is speciaal ontworpen voor dames en voorzien van vele features en uitgerust met  Aqua Lungs  gepatenteerde i3 inflatie-/deflatiesysteem.  Het Wrapture™ Harness System knuffelt als het ware de contouren van het vrouwelijk lichaam – dit geeft superieur comfort en stabiliteit en ondersteunt de duikfles op een manier die nooit eerder zo comfortabel was voor een duiker. Geïntegreerde gewichten worden stevig op hun plaats gehouden door het  SureLock II mechanische gewichtsysteem.

 • Gewicht: 3,12 kg
 • Hefvermogen: 17,3 kg
 • Lood geïntegreerd: ja

Meer over de Aqua Lung Lotus i3.… 

Peanut 21 Travel
Tecline by Scubatech

Een volledig nieuw ontworpen wing voorzien van lichte alumium back plate en harnas. Standaard geleverd met 2 delrin flesbanden en extra ribbelslang + inflatorslang. Het nieuwe ‘peanut’ ontwerp zorgt voor meer ruimte voor je slangen en je hoofd, meer lift als je aan de oppervlakte bent en een makkelijker bereikbare dumpvalve. De peanut is gebaseerd op het ontwerp van de Tecline donut 22 Special Edition. Met 21ltr inhoud de grootste inhoud van alle reiswings voor enkele flessen. De wing zelf is gemaakt van 1000D cordura en heeft een zeer slijtvaste binnenbladder.

 • Gewicht: 2,94 kg
 • Hefvermogen: 21 liter
 • Lood geïntegreerd: optioneel

Meer over de Tecline Peanut 21 Travel…

 Pearl
Aqua Lung

De Aqua Lung Pearl is van een mid-range vrouwentrimvest met superieure pasvorm, comfort en stijl.  De luchtkamer is verhoogd tot boven de heupen en de borstgespen zijn naar de schouders gebracht. Tevens biedt het een verstelbare tailleband om vrouwen in alle soorten en maten tegemoet te komen. Het bevat ook een pluche rugvoering en Aqua Lung’s eigen, geïntegreerde sportbeha (gepatenteerd) voor extra comfort en stabiliteit.

 • Gewicht: 3,6 kg
 • Hefvermogen: 14,3 kg
 • Lood geïntegreerd: ja

Meer over de Aqua Lung Pearl.…

 Pro HD
Aqua Lung

De Aqua Lung PRO HD is een wrap-around trimvest met geïntegreerd lood.  Door zijn aantrekkelijke prijs, vele functies en het geavanceerde Resistek™ materiaal (behoudt ondanks de ontberingen van zout en chloor zijn goede uiterlijk) zal het trimvest een grote groep duikers aanspreken.

 • Gewicht: 2,95 kg
 • Hefvermogen: 12,2 kg
 • Lood geïntegreerd: ja

Meer over de Aqua Lung Pro HD…

Rech Tech
DiveSystem

Voor de reiziger die de mogelijkheid wil hebben om zowel een enkel of dubbele tank te gebruiken. Dit jacket kan zowel met een backplate als met een enkele tankadapter gebruikt worden. Wanneer de roestvrijstalen backplate is gemonteerd, is het Rech Tech jacket een echt technisch jacket die ook met met een dubbele tank 12 liter set kan worden gebruikt. Dit jacket heeft een hefvermogen van 27 liter. De buiten schaal is uitgevoerd in Cordura en is dubbel gestikt. Als de backplate wordt verwijderd is de Rech Tech een echt reisjacket geworden. Het gewicht is dan slechts 2,9 kg.

 • Gewicht: 2,9 kg
 • Hefvermogen: 27 liter
 • Lood geïntegreerd: ja (2, meer is optioneel)

Meer over de DiveSystem Rech Tech…

Seahawk
Scubapro

 

De Seahawk is nieuw in de serie dynamische, comfortabele back-flotation jackets van Scubapro. Hij valt op door een voortreffelijke bewegingsvrijheid en voldoende opbergruimte in de vorm van de bekende grote zakken. Het jacket heeft draaibuckles voor meer comfort en is daardoor ook zeer geschikt voor dames. Door de perfecte afwerking en zachte paddings is dit een zeer populair jacket bij de reiziger, maar ook de sportduiker in eigen land.

 • Gewicht: 3,7 kg
 • Hefvermogen: 24 kg
 • Lood geïntegreerd: ja

Meer over de Scubapro Seahawk…

 Soul i3
Aqua Lung

De Aqua Lung Soul i3 is een luxe trimvest in de lijn van Aqua Lungs kwaliteitduikproducten voor vrouwen. Het bevat Aqua Lungs tot op heden meest comfortabele harnassysteem, het Wrapture™ harnas. Het trimvest is voorzien van het intuïtieve i3 controlesysteem. Geïntegreerde loodpockets worden stevig op hun plaats gehouden met SureLock II mechanische loodpocketsysteem en de cilinder wordt vastgezet met de GripLock™ tankband.

 • Gewicht: 3,63 kg
 • Hefvermogen: 14,3 kg
 • Lood geïntegreerd: ja

Meer over de Aqua Lung Soul i3.…

Travellight
Cressi

De Travelight van Cressi is een bekroond en geliefd reistrimvest. Snel en eenvoudig tot een klein pakketje op te vouwen. De achterste ontluchter heeft een naar voren doorgevoerde bediening. Met 2 royale, makkelijk toegankelijke, ritszakken en 2 trimloodpockets aan de achterzijde. Het Lock-Aid lood-systeem is makkelijk in gebruik en eenvoudig te verwijderen. De Scuba Lab Best Buy 2014. Verkrijgbaar in dames en heren uitvoering.

 • Gewicht: 2,5 kg
 • Hefvermogen: 9,2 kg
 • Lood geïntegreerd: ja

Meer over de Cressi Travelight…

Ultralight
Cressi

Het nieuwste trimvest van Cressi is de Ultralight. Een back-inflated reistrimvest met een gewicht (maat M) van slechts 2 KG! In  het ontwerp is er op gewicht is bespaard, maar niet op de specificaties. Het vest is gemaakt van oerdegelijk 420 Denier Nylon, met het Flat Lock System voor de loodpockets. Er is een hideaway pocket, meerdere bevestigingspunten van accessoires en het geheel is uiterst eenvoudig op te vouwen tot een pakketje waar elke koffer plaats voor heeft. De herenuitvoering is er in zwart/grijs en voor de dames is er een zwart/lila kleurstelling.

 • Gewicht: 2,0 kg
 • Hefvermogen: 9,2 kg
 • Lood geïntegreerd: ja

Meer over de Cressi Ultralight…

 Ultra Light Travel Set
Tecline by Scubatech

Deze (reis)-wing is uitgerust met een 15 of 17 liter wing in combinatie met een 3mm aluminium plaat met harnas. Standaard worden de volgende accessoires meegeleverd: twee loodpockets waar 4 kilo per stuk in kan (voor bevestiging aan het bandenstel), twee trimpockets waar 2 kilo per stuk in kan (voor bevestiging aan je flesband / hiermee kan je het lichtere gewicht van aluminium flessen compenseren), twee flesbanden, extra ribbelslang 30cm (standaard is er een ribbelsslang van 40cm gemonteerd.

 • Gewicht: 3,2 kg
 • Hefvermogen: niet bekend
 • Lood geïntegreerd: ja

Meer over de Tecline Ultra Light Travel Set…

 Voyager
Tusa

De Tusa Voyager zit als een huis.  Door het Independent Harnas System, zit het vest uiterst comfortabel om je lichaam, ligt je fles stevig op je rug en duik je erg aangenaam. Dit IHS systeem voorkomt dat je fles gaat rollen op je rug. De kwaliteit is uiterst duurzaam en uitermate vriendelijk in gebruik.

 • Gewicht: 2,0 kg
 • Hefvermogen: 11,7 kg
 • Lood geïntegreerd: ja

Meer over de Tusa Voyager... 

 Wave
Aqua Lung

De Aqua Lung Wave is één van ’s werelds meest gekozen trimvesten bij duikscholen en duikoperators. Het Aqua Lung Wave trimvest is nu nog beter dankzij de introductie van onze meest recente ontwikkeling in kleurvast en slijtvast materiaal – ResisteK™. De Wave is een robuust, wrap-around instapmodel trimvest en klaar voor avontuur! De Wave is nu beschikbaar in maar liefst 8 verschillende maten (3 kindermaten).

 • Gewicht: 2,69 kg
 • Hefvermogen: 14,3 kg
 • Lood geïntegreerd: optioneel

Meer over de Aqua Lung Wave… 

 X-One
Scubapro

De nieuwe X-One is hét trimjacket voor duikers die op zoek zijn naar een eenvoudig trimjacket vol kenmerken. Het jacket heeft dezelfde betrouwbare luchtkamer als de T-One, maar ook vakken voor geïntegreerd lood aan de voorzijde. De X-One is een ideale allrounder voor wie geïntegreerd lood wil, en uitermate geschikt voor de verhuur. De maat is herkenbaar aan een kleurcode in de kraag en op de zakken.

 • Gewicht: 3,5 kg
 • Hefvermogen: 17 kg
 • Lood geïntegreerd: optioneel

Meer over de Scubapro X-One… 

 Zuma
Aqua Lung

De reisvriendelijke Aqua Lung Zuma zal zeker met plezier ontvangen worden door duikers die het beu zijn om voor overbagage bij te betalen. Dit ultra-lichte, loodgeïntegreerde trimvest heeft alles wat je nodig hebt, maar het ontbreekt aan gewicht en volume. Zodra je het vasthoudt, voel je zelf het verschil met bestaande trimvesten, maat ML /LG weegt  inclusief de inflator en loodpockets minder dan 2,2kg!  De Aqua Lung Zuma mag zich daarom met recht een reisjacket noemen.

 • Gewicht: 2,18 kg
 • Hefvermogen: 15,2 kg
 • Lood geïntegreerd: ja

Meer over de Aqua Lung Zuma…

Categorieën: Duiknieuws

Gratis materialen testen op Mares Test Event

Duiken in beeld - di, 23/08/2016 - 09:41

Kom gratis en zonder verplichting de nieuwe Mares producten testen tijdens het Mares Test Event op zondag 18 september in de Nekker bij Mechelen, en maak kans om een Mares Smart duikcomputer te winnen!

Alle deelnemers krijgen een leuke Mares gadget en kunnen volgende Mares producten testen:
Ademautomaten FUSION 52X / ABYSS 52X / PRESTIGE 15X
Trimvesten QUANTUM SLS / HYBRID PRO TEC / HYBRID MRS+ MAN & SHE DIVES
Computers ICON HD NET READY / SMART / NEMO WIDE / PUCK PRO
Vinnen X-STREAM / QUATTRO+ / POWER PLANA
Duikmaskers X-VISION ULTRA LIQUIDSKIN
Duiklampen EOS 12RZ

Waar: Provinciaal Domein DE NEKKER, Nekkerspoel-Borcht 19 te Mechelen (rechtover de Nekkerhallen), België.
Wanneer: Zondag 18 september van 10u tot 17u00.

De voetgangerstoegang tot het Nekkerdomein is gratis op zondag 18 september voor alle duikers en er wordt een gratis shuttledienst verzorgd van de ingang/parking heen en weer naar de Nekkerplas.

www.mares.com

Categorieën: Duiknieuws

NOB opnieuw naar rechter om Nionplas

Duiken in beeld - ma, 22/08/2016 - 16:14

De gemeente Geertruidenberg heeft met het verstrekken van een evenementenvergunning een sluiproute gevonden om de uitspraak van de rechter te omzeilen en flyboarden in de Nionplas toch mogelijk te maken. De veiligheid van duikers staat hierdoor op het spel en dat is voor de Nederlandse Onderwatersport Bond reden om opnieuw naar de rechter te stappen.

Foto: René Weterings

Duikers hebben samen met de Nederlandse Onderwatersport Bond in 2015 succesvol bezwaar gemaakt tegen de verleende vergunning voor het flyboarden in de Nionplas.  De belangen van andere gebruikers van deze plas waren niet voldoende meegenomen in de afweging voor het verstrekken van de vergunning.
In 2016 heeft de gemeente een nieuwe vergunning verstrekt voor het flyboarden in de Nionplas. In deze vergunning is wederom onvoldoende rekening gehouden met andere gebruikers en de effecten van het flyboarden op de natuur. De Nederlandse Onderwatersport Bond heeft daarom opnieuw bezwaar gemaakt en de rechter gevraagd deze vergunning te toetsen. De rechter heeft de Nederlandse Onderwatersport Bond in het gelijk gesteld en vastgesteld dat de gemeente onzorgvuldig is geweest met betrekking tot de afweging van belangen.

Omzeilgedrag
Na twee mislukte vergunningprocedures heeft gemeente Geertruidenberg  nu  een evenementenvergunning verstrekt voor fly- en hooverboarden op de Nionplas op 28 augustus en 25 september. Deze vergunning is op 11 augustus gepubliceerd en de bezwarentermijn eindigt op 22 september. Behandeling van ingediende bezwaren zal na 25 september plaats vinden.
De gemeente ontneemt belanghebbenden hiermee de mogelijkheid deze vergunning via de bezwaren procedure te blokkeren en negeert belangrijke conclusies van de voorzieningenrechter. De Nederlandse Onderwatersport Bond ziet geen andere oplossing dan opnieuw de rechter te vragen in te grijpen.

Categorieën: Duiknieuws

NOB opnieuw naar de rechter in verband met flyboarden in de Nionplas

NOB - ma, 22/08/2016 - 15:41
De gemeente Geertruidenberg heeft met het verstrekken van een evenementenvergunning een sluiproute gevonden om de uitspraak van de rechter te omzeilen en flyboarden in de Nionplas toch mogelijk te maken. 
Categorieën: Duiknieuws

Doe mee met de Olympus PEN/OMD Experience

Duiken in beeld - ma, 22/08/2016 - 11:55

Inmiddels een traditie! Het tweede weekend van september is het tijd voor de Olympus PEN/OMD Experience. Doe mee!

 

Foto: Peter Boots

De PEN/OMD Experience is voor iedere onderwaterfotograaf die met een PEN of OMD fotografeert, en voor iedereen die het gewoon gezellig vindt om erbij te zijn! Het doel? Lol maken met zijn allen en ervaringen uitwisselen.

Op vrijdag 8 september komen de eerste gasten al aan op de camping De Vrijbuiter in Nieuwerkerk. Op zaterdagavond nodigt de organisatie iemand uit die je met zijn of haar werk inspireert. En p zondag is de fotowedstrijd met de beroemde tombola en een afsluitende barbecue.

Fotografeer je (met een Olympus PEN/OMD)? Dan mag je dit weekend niet missen.
Je kunt je aanmelden via de mail bij Karin Brussaard. En wil je een camera proberen, laat het haar dan ook op tijd weten!

Hoe het in 2015 was? Lees het verhaal van deelneemster Sandra Boerlage en kijk de foto’s van de deelnemers!

Het laatste nieuws vind je via Facebook….

Categorieën: Duiknieuws

Duikers vinden Franse onderzeeër eeuw na ondergang

Duiken in beeld - ma, 22/08/2016 - 00:58

Franse duikers hebben in het Kanaal ter hoogte van Cotentin het wrak van de onderzeeër Vendémiaire gevonden. De duikboot was in juni 1912 tijdens een oefening gezonken.

Al ruim een eeuw werd naar het wrak gezocht. Deze maand werd het gevonden op een diepte van 70 meter in het Kanaal.

De onderzeeër is een oorlogsgraf. Voor de duikers een reden uit respect voor de 24 opvarenden om het wrak niet in te gaan.

De ondergang van de onderzeeër in vredestijd is een triest verhaal. Aan het begin van de oefening komt de onderzeeër al in botsing met de kruiser Saint-Louis en breekt in tweeën. De opvarenden hebben geen enkele kans. Binnen enkele seconden is de duikboot onder het wateroppervlak verdwenen.

Bron: www.francetvinfo.fr

Categorieën: Duiknieuws

Nionplas / Watertoren / Zandput

Gesloten duikstekken - zo, 21/08/2016 - 17:43

Duikplaats afgesloten van 25-09-'16 t/m 25-09-'16 in verband met evenement flyboarden/hoverboarden.

Tussen 9.00 en 20.00 uur vindt hier een flyboard/hoverboard evenement plaats.
Categorieën: Duiknieuws

Bergse Diepsluis / Oesterdam (#81)

Gesloten duikstekken - zo, 21/08/2016 - 17:31

Duikplaats afgesloten van 10-09-'16 t/m 10-09-'16 in verband met zwemwedstrijd.

Op zaterdag 10 september vindt er een zwemwedstrijd plaats tussen de Oesterdam en de haven van Strijenham. Ongeveer 200 zwemmers met begeleidende boten passeren tussen 10.00 en 10.30 uur duikplaats Bergse Diepsluis. Er wordt afgeraden om dan hier te duiken.
Categorieën: Duiknieuws

200bar club – Sneak preview op 28 augustus

Duiken in beeld - za, 20/08/2016 - 11:18

Vanaf 1 september verkrijgbaar: het 200bar club-lidmaatschap. De 200bar club geeft aan clubbing een hele nieuwe dimensie. Je bent uitgenodigd voor de sneak preview op 28 augustus!

De club neemt je mee onder het wateroppervlak en laat je genieten van de rust en schoonheid, die daar te beleven is. Snoeken, baarzen, kreeften, deze keer niet op je bord maar in hun natuurlijke omgeving. Om dat te ervaren heb je duikmaterialen nodig, een gids om te weten waar ze zitten, en een ‘buddy’ om het avontuur aan te gaan. Bij de 200bar club zorgen we voor al deze faciliteiten. En meer, want eenmaal op de kant wil je natuurlijk lekker eten (geen vis, die is om naar te kijken) en drinken, je foto’s delen en vragen stellen aan de gidsen van de onderwaterwereld.

Om daarbij ook in conditie te blijven en vaardigheden bij te houden kan jij zo vaak je wilt het zwembad in: In AmsterdamNieuwegein of Rotterdam zijn we bijna iedere week te vinden. Zelfstandig, met een buddy, met een trainer en altijd onder toezicht van professionele duikers.

Kan je niet wachten? Kom dan naar de sneak preview in Merwestein (Nieuwegein) op zondag 28 augustus a.s. Om 13 uur gaan we het water in met een Zeeleeuwen activiteit en vanaf 15 uur, tijdens de ‘dry out’, presenteren we plannen en lidmaatschappen van de 200bar club.

www.hetduikhuis.nl

Categorieën: Duiknieuws

Dirk Van den Bergh – Steenslijmvisjes gezien!

Duiken in beeld - za, 20/08/2016 - 10:02

Het ontdekken van nieuwe duikplaatsen is altijd spannend. Duikreporter Dirk van den Bergh ontdekt De Broezel in de Oosterschelde.

Datum: 17 augustus 2016
Duiklocatie: De Broezel en Strijenham

Afspraak met buddy Petra Zondervan om 11.15 uur bij duikstek De Broezel. Dit is een vrij onbekende stek, gelegen tussen Zoetersbout en Goudzwaard. Ook voor ons beiden is het de eerste keer dat we hier gaan duiken. Het is stralend weer. Gelukkig, want net als vorige keer is Petra niet op tijd … Zal het haar GPS weer zijn? Even later krijg ik telefoon: “Ik sta in de file!” Om 12.00 uur is ze er eindelijk. En ik blijf haar geloven hé!


Ze is een beetje over haar toeren en vraagt of ze zich rustig mag klaarmaken (ik heb alles al opgetuigd). Natuurlijk! Duiken is ontspanning! Het plan om de tweede duik bij Strijenham op de hoog water kentering te doen zie ik nu wel in duigen vallen, maar ook dat is geen probleem: daar kan buiten de kentering gedoken worden.

Allez, het is zover. Sleutels van haar auto in mijn auto, mijn auto op slot, sleutel in mijn zogezegd waterdicht kokertje. Buddy check … Petra: “Oh mijn computer vergeten!” Woehaa .. de auto’s terug open …

Nu is het écht zover. We gaan de dijk over. De trap is al een hele tijd niet betreden zo te zien aan het gras dat erop groeit. In de duikgids staat dat we de poortjes goed moeten sluiten zodat de schapen niet gaan lopen, maar die poortjes hebben hun beste tijd wel gehad!


Het wordt snel duidelijk dat hier beter bij hoog water gedoken wordt: we moeten nu heel de strekdam aflopen om dan een hele tijd ondiep uit te zwemmen. Na de strekdam liggen er nog twee dwarsdammen en we proberen tussen de twee in te zwemmen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want het zicht is ondiep door de golfslag niet bijster goed te noemen! Dan gaat het plots snel dieper. Wanneer de oesterbanken ophouden blijven we nog even op de zandvlakte zoeken naar platvissen, maar zonder succes. We gaan terug naar de rand van de begroeiing en blijven die volgen tot ik op 100 bar zit. Dan keren we ondieper terug. Het is duidelijk te zien dat hier niet veel gedoken wordt, want de oesters staan allemaal nog mooi rechtop in de zanderige bodem. Er zitten veel bruine plooislakken, groene wierslakken, zeenaalden en hooiwagenkrabben. In de film heb ik op 2.29 vermeld dat er een geknikte aasgarnaal in beeld is, maar het zou wel eens een veranderlijke steurgarnaal kunnen zijn. Is er iemand die hierover uitsluitsel kan geven?

Wanneer we aan de oppervlakte gaan kijken zitten we een eindje voorbij de instap. Blijkbaar zijn we bij het vertrek iets teveel naar links afgeweken om voorbij de dam te geraken. We zwemmen ondiep terug naar de instap. We hebben 75 minuten gedoken op een maximum diepte van 9,3 meter.


Ik wil meteen doorrijden naar Strijenham, maar Petra sterft van de honger en wil eerst een tasje thee met een “boke”. Daarna ga ik vullen in Oud Vossemeer en om 15.15 uur zijn we bij Strijenham. Dat is het uur dat ik gepland had om in het water te liggen!
We liggen nu exact op de hoog water kentering in het water en dat voelen we wel aan de stroming bij het terugkeren! Strijenham is zo’n klein beetje een favoriet van mij aan het worden. Prachtig toch die anjelieren! Maar deze keer werd het nog specialer: Petra ziet plots tussen de basaltblokken een vreemd, lachwekkend visje zitten: grote schele ogen, een purperen kleur en dikke witte lippen. Ze haalt haar ademautomaat uit haar mond en wijst naar haar lippen. Zou het een lipvis zijn? Nee, die heeft toch niet zo’n egale kleur? … Het is moeilijk om hem in beeld te krijgen, want hij zit verscholen tussen de basaltblokken. We blijven 20 minuten ter plaatse zoeken en vinden er nog een paar! Sommige zien er helemaal anders uit. Ik begin door mijn lucht te zitten … spijtig … dus terug naar de trap. We hebben 82 minuten gedoken op een max diepte van 10,1 meter.


Zodra we ons omgekleed hebben zoekt Petra het visje op. Ze had al een vermoeden dat het een slijmvisje zou kunnen zijn en ja hoor: de eerder zeldzaam geziene steenslijmvis! De mannetjes worden in de paaitijd egaal donker van kleur, vandaar de verschillen in kleurschakering. Ik heb haar onderweg de huisjesslak aangewezen die ik vorige keer met Bart ook was tegengekomen en dat blijkt de Japanse oesterboorder (stekelhoorn) te zijn. Die staat beschreven als een bedreiging voor de oesterculturen.

We blijven in het zonnetje nog wat nagenieten van deze prachtige duik dag. Gelukkig heb ik deze keer een Duveltje meegenomen om dit te vieren!

Categorieën: Duiknieuws

In beeld: The Legacy

Duiken in beeld - za, 20/08/2016 - 09:45

Een archipel waar overbevissing en vervuiling nog niet hebben toegeslagen: Revillagigedo in Mexico, uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Ongerept en puur. Kijk de film van Erick Higuera.

Categorieën: Duiknieuws

Indonesië

Duiken in beeld - vr, 19/08/2016 - 22:18

Weet je dat Indonesië de grootste eilandenstaat ter wereld is met meer dan 17.500 eilanden? Het land met zijn enorme oppervlak kent een rijke cultuur én een prachtige wereld onder water met een enorme biodiversiteit.


Algemene info

Hoofdstad: Jakarta
Aantal inwoners: Meer dan 250 miljoen
Taal: Bahasa Indonesia
Valuta: Rupiah (IDR)
Reisdocumenten: Neem hierover contact op met de Indonesische Ambassade in Den Haag, www.indonesia.nl
Website: www.indonesia.travel

Duiken
Indonesië heeft een diverse onderwaterwereld en goede duikvoorzieningen. Voor zowel de beginnende als de ervaren duikers zijn er honderden locaties om te duiken. Om er een paar te noemen:

Java – Thousand Islands/ Pulau Seribu
Dit zijn 128 kleine eilandjes ten noorden van Jakarta. Veel eilanden zijn niet bewoond en de onderwaterwereld is prachtig met kleurrijk koraal en vele soorten tropische vissen.

Sulawesi – Bunaken National Park
De biodiversiteit van Bunaken National Park is ongekend met 300 soorten koraal en meer dan 3000 vissoorten. Hier vind je ook gigantische koraalmuren en als je geluk hebt, spot je hier een reuzenschildpad.

Sulawesi – Wakatobi
Wakatobi is gericht op de ultieme duikervaring en is de perfecte locatie als het gaat om geografie, klimaat en de mariene biodiversiteit.

Sulawesi – Togian eilanden
Lastig te bereiken, maar een waar paradijs!

Sumatra – Pulau Weh
In het noorden van Sumatra vind je het eiland Pulau Weh. Ideale plek voor liefhebbers van avontuur en duiken. Gevarieerd onderwaterlandschap waar je grote vissen spot of zeepaardjes, maar ook soms de manta en haaien.

Papua – Raja Ampat
Het duurt even voordat je er bent, maar dit is misschien wel de mooiste duikbestemming van Indonesië. Hier vind je 540 soorten koraal, 1511 vissoorten en 700 soorten schelpdieren.

Beste reistijd voor duikers
Het hele jaar door kan er gedoken worden in Indonesië. Houd er alleen wel rekening mee dat van november tot en met maart het regenseizoen is en het zicht onder water minder is dan in het droge seizoen van april tot en met oktober. Het droge seizoen en regenseizoen verschillen overigens per eiland. Juli en augustus zijn bijvoorbeeld natte maanden voor de Molukken en Papua.

Klimaat

Wat kun je in Indonesië nog meer doen?
Indonesië is met haar 17.500 eilanden zo groot en biedt vele highlights en activiteiten. Cultureel erfgoed en historie vind je onder andere op Java: het Borobudur Tempelcomplex, Prambanan Tempelcomplex en Old Batavia mogen dan ook niet ontbreken tijdens een bezoek aan dit eiland. Vele nationale parken zijn te vinden op Sumatra en je ervaart het leven op de rivier in Kalimantan. Sulawesi staat, naast de prachtige duikspots, ook bekend om de Toraja stammen en haar rituelen. Bali staat bekend om haar prachtige rijstvelden en vele tempels. Het is ook leuk om eiland te hoppen op de Soenda-eilanden. Hier spot je de Komodo-varaan, slaap je bij locals op Flores, relax je op de Gili eilanden en beklim je de Rinjani vulkaan op Lombok.

Wat je niet mag missen…
Bezoek aan het Borobudur Tempelcomplex
De Borobudur is ’s werelds grootste boeddhistische tempel en wordt vaak gezien als een van de zeven wereldwonderen.

Bezoek aan Zuid-Sulawesi – Toraja
Maak kennis met de Toraja-stammen en hun begrafenisrituelen.

Informatie met dank aan VITO Nederland/Tourism Marketing Concepts, augustus 2016

Categorieën: Duiknieuws

Steven Stegeman – Duiken in een forelvijver

Duiken in beeld - vr, 19/08/2016 - 20:00

Denk je dat je alles gehad hebt en dat je de dag overleefd hebt, komen er ineens duikers het water in! Arme forellen… Ze hebben de hele dag de haakjes van de vissers kunnen ontwijken, maar de camera van Steven Stegeman is geen ontkomen aan.

Datum: 15 augustus 2016
Duiklocatie: Forelderij, Usselo

Elke keer als we met de kinderen naar opa en oma gaan passeren we een bord dat de richting aangeeft naar een forelvijver waar gevist kan worden. En als duiker vraag ik me dan af hoe het zou zijn om daar eens een duikje in te maken. Contact opgenomen met de beheerder, en wat bleek? Ze hadden erg last van waterplanten en wilden wel eens weten hoe het er onder water uitzag. Zo konden we elkaar mooi een handje helpen. Wij een duikje maken aan het einde van de visdag tussen de forellen. En de beheerder een beeld van de hoeveelheid planten onder water.
Dus stonden we op een mooie zomeravond onze setjes op te bouwen naast 1 van de 2 forelvijvers op het complex. Het water zag er kraakhelder uit. De beheerder vertelde ons dat de vijvers werden gevuld met water uit een ondergrondse bron. Vanaf de kant zagen we al een paar forellen zwemmen. Dit waren dus de vissen die na een dagje vissen niet gevangen waren. Alle gevangen vis moet in een forelvijver immers direct gedood worden. Ik vroeg me af of we deze vissen onder water te zien zouden krijgen. Ik kan me voorstellen dat ze na een dag bevist te worden erg schuw zouden zijn. Dit bleek totaal niet het geval te zijn. Toen we in het water onze vinnen aantrokken kwam er al een flink exemplaar op een meter afstand voorbij zwemmen.
Eenmaal onder water bleek het zicht redelijk goed te zijn. Al snel zagen we enkele forellen over ons heen zwemmen. Even later zien we de eerste forel voor ons in het water hangen. Langzaam proberen we de vis te banderen. Als ik mijn videolamp aanzet draait de forel onze kant op en komt dichterbij. Wel heel dichtbij, er wordt zelfs een aanval uitgevoerd op de lamp! Tijdens de duik gebeurt dit een paar keer vaker. Benieuwd of dit nog leuke beelden oplevert!
Op sommige stukken van de vijver groeien inderdaad erg veel waterplanten. Vervelend voor de vissers die hierin vast komen te zitten, maar mooie schuilplekken voor de forellen. Als ik tussen de waterplanten door duik zie ik al snel een mooie forel tussen de planten. Als we te dichtbij komen gaat de vis er vandoor.
Na verschillende rondjes door de vijver gedoken te hebben merken we dat het zicht telkens slechter wordt. Doordat de vijver maar maximaal 2,5 meter diep is veroorzaken we zelf het nodige stof. We besluiten het water uit te gaan en maken een praatje met de beheerder. We informeren hem over de hoeveelheid waterplanten en hij verzoekt ons of we tijdens een tweede duik willen proberen wat planten los te trekken.
We hadden gehoopt dat het stof snel zou bezinken, maar dat is niet het geval. De tweede duik zien we dan ook maar een paar forellen. Tussen de waterplanten vindt ik nog wel een dode salamander. Ik speur nog verder om een levende te vinden, maar die komen we helaas niet meer tegen. We trekken nog een paar waterplanten los die meteen naar de oppervlakte drijven. Die worden morgenvroeg door het personeel uit het water gevist. Of de graskarpers doen zich tegoed aan deze planten, want die moeten ook in de vijver zitten volgens de beheerder. Die hebben we helaas niet gezien, ze zullen wel schuwer zijn dan de forellen. Mooie reden om nog een keer terug te komen! Duik technisch stellen deze duiken niet veel voor, maar het is wel mooi om tussen vissen te duiken die je normaal niet tegenkomt in de plassen hier in de omgeving.
Op naar de volgende duik!

Categorieën: Duiknieuws

Duik in het verleden: de eerste onderwaterfoto’s

Duiken in beeld - vr, 19/08/2016 - 10:43

Het is tegenwoordig zo gewoon… bijna iedereen duikt met een camera en kan laten zien hoe het er onder water uitziet. Maar voor alles was ooit een eerste keer…


Prachtig hè, de onderwaterfoto’s die je ook in onze fotogalerie tegenkomt! Mooie kleuren, heel veel sfeer, een prachtige manier om de wereld onder water ook zichtbaar te maken voor niet-duikers. Heel anders dan de eerste foto’s die onder water werden genomen.

Louis Boutan was een Franse bioloog met een voorliefde voor de wereld onder water. Hij wilde zo graag laten zien wat zich onder de waterspiegel bevond dat hij in de jaren negentig van de negentiende eeuw (!) samen met zijn technische broer systemen ontwikkelde en verbeterde die hij mee onder water kon nemen om foto’s te maken. En dat waren geen systemen op ‘Go Pro’-formaat! Nee, grote logge systemen, supermodern voor die tijd én het werkte!

Eén van de eerste foto’s die Louis Boutan in 1893 net onder het wateroppervlak maakte.


Dit is alweer een doorontwikkelde versie van de eerste onderwatercamera.


Vlak voor 1900 maakte Boutan deze foto op meer dan 50 meter diepte.

Categorieën: Duiknieuws

Carla van Westing – De aanhouder wint

Duiken in beeld - vr, 19/08/2016 - 10:04

Een dame met een missie: duikreporter Carla van Westing houdt vol om haar missie te volbrengen. Wat die missie inhoudt? Dat lees je in haar duikreport.

Datum:  14 augustus 2016
Duiklocatie: Kerkweg


De zaterdag spenderen Harry en ik aan andere dingen en komt er niets van duiken. Maar het voornemen is om zondag vroeg naar de Kerkweg te gaan om dan eindelijk de juiste foto’s te maken voor mijn missie.
Zo gezegd zo gedaan. Hoewel ik bij mijn bed niet uit ben te krijgen na een zeer slechte nacht, sta ik toch op, want ik weet dat ik er later blij om ben en er spijt van krijg als ik het niet doe.
Aangekomen bij de Kerkweg is het nog heerlijk rustig. Let wel, dit is 8.15 uur ongeveer. We starten meteen met opbouwen en omkleden en al snel komen er een heleboel auto’s aanrijden. Een hele club Belgen, maar ook veel Nederlanders en wat Duitsers.


Wij gaan al snel de dijk over en te water. Als we ons hoofd onder water steken ziet het er echt heel erg veelbelovend uit. Kraakhelder en het wemelt van de zeedruifjes en andere ribkwalletjes. Ik zeg dat ik eerst even op de pijler van de steiger wil kijken of er iets leuks op zit. Dit valt nogal tegen. Ik maak wel wat foto’s maar weet al bijna zeker dat dit hem niet gaat worden.
We duiken door en op het ondiepe stuk is het prachtig helder, maar helaas als we bij het randje komen is het een aardig troebele soep. Niet zo erg dat we elkaar kwijtraken ofzo, maar lang zo mooi niet als ondiep. Helaas, maar niets aan te veranderen natuurlijk. Ik probeer zoveel mogelijk foto’s te maken om zo eindelijk de plaatjes voor mijn persoonlijke opdracht te schieten. Erg veel bijzondere dingen zien we niet. Fluwelen zwemkrabben, gewimperde zwemkrabben, penseelkrabbetjes en nog plenty andere krabbetjes. Het wemelt van de visjes die steeds in ons lamplicht schitteren. Ook vinden we de prachtige rode dahlia die op het randje zit. Hij is groot en staat prachtig helemaal open. Hele bijzondere dieren blijf ik dit vinden.
We maken een erg leuke duik, zonder hoogtepunten. Of je moet het bijna omver gezwommen worden door een buddypaar met buddylijn die rakelings over ons heen komen als hoogtepunt beschouwen, maar dat vinden wij niet. Zeker niet als we het stofspoor van ze zien. Maar daardoor gaan we wel een stukje ondieper zwemmen en komen weer in helderder water. Veel beter. Totdat we in een giga-stofwolk komen. Maar dat is niet zo vreemd, we zijn bij de steiger .


Als we over de dijk komen is het ongelooflijk. De hele parkeerplaats staat vol en zelfs op het grasveld aan de andere kant van de weg staan een aantal auto’s. Wat ben ik blij dat ik toch mijn bed uitgekomen ben!
Ik heb een heleboel foto’s gemaakt en bekijk ze thuis kritisch op mijn laptop maar vind het plaatje nog niet. Misschien zit het er wel bij en ligt het aan mij. Dus stuur ik ze op naar mijn steun en toeverlaat in moeilijke foto-tijden, Edwin. Ben benieuwd wat zijn oordeel is.
En als het er nog niet bij zit, dan volgende week weer een poging , ik geef niet op.
Heb wel wat leuke foto’s om bij mijn report te doen nu, gewoon leuke Grevelingenplaatjes.

Categorieën: Duiknieuws

Fossiel van onbekende dolfijnensoort ontdekt

Duiken in beeld - vr, 19/08/2016 - 09:24

Amerikaanse wetenschappers hebben een fossiel van een nog onbekende dolfijnsoort uit de prehistorie ontdekt in een museumcollectie.

Het gaat om een 22 centimeter lang schedelbot, dat is gevonden in het zuidoosten van Alaska. Het fossiel is waarschijnlijk een overblijfsel van een dolfijn die 25 miljoen jaar geleden in arctische wateren zwom. De vondst wordt beschreven in de nieuwste editie van het wetenschappelijk tijdschrift PeerJ.

Archief
Het fossiel van de prehistorische dolfijnsoort lag al sinds 1951 in het archief van het Smithsonian Museum of Natural History in Washington. Pas afgelopen jaar namen wetenschappers de tijd om het bot uitgebreid te bestuderen. De prehistorische dolfijn waarvan het fossiel afkomstig is, heeft de naamArktocara yakataga gekregen. Het dier is waarschijnlijk een verre voorouder van de Gangesdolfijn. Dat is een moderne rivierdolfijn die vaak op de zij zwemt en voorkomt in India, Nepal en Bangladesh.

Arktocara yakataga is waarschijnlijk één van de eerste dolfijnsoorten die in de loop van de evolutie is ontstaan.

Koud
Opvallend is dat het fossiel van het dier in Alaska is gevonden. Ook in de prehistorie was de zee in dit gebied waarschijnlijk arctisch. De primitieve dolfijn zwom dus in zeer koud water, terwijl de moderne Gangesdolfijn juist in een warm klimaat leeft.

“Het zou interessant zijn om meer te weten te komen over deze walvisachtigen die in arctische gebieden zijn geëvolueerd”, verklaart hoofdonderzoekster Alexandra Boersma van het Smithsonian Museum. “Misschien kunnen we achterhalen hoe deze primitieve dolfijnen zich later hebben aangepast aan warmere temperaturen”, aldus Boersma. “Dan zouden we ook kunnen inschatten hoe moderne dolfijnen zich in de toekomst zullen aanpassen aan het veranderende klimaat.”

Bron: NU.nl

Categorieën: Duiknieuws

Pagina's

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer